Βιβλία

Ηθική και αναπτυξιακή διάσταση του σκοπού

 
Ρότζερ Σαμαά
Ηθική και αναπτυξιακή διάσταση του σκοπού
Εκδόσεις Αγγελάκη

Πρόσεξε τις σκέψεις σου, γίνονται λέξεις.
Πρόσεξε τις λέξεις σου, γίνονται πράξεις.
Πρόσεξε τις πράξεις σου, γίνονται συνήθειες.
Πρόσεξε τις συνήθειές σου, γίνονται συμπεριφορά.
Πρόσεξε τη συμπεριφορά σου, γίνεται το πεπρωμένο σου.
Λάο Τσε
 
   Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι ακριβώς σημαίνει η λέξη σκοπός»; Μάλλον θα δυσκολευτείτε να την περιγράψετε μονολεκτικά. Όλοι από πολλές λέξεις ή/και έννοιες κατανοούμε τη σημασία τους, αλλά αδυνατούμε να την περιγράψουμε ακριβώς. Λογικό, διότι πολλές λέξεις αυτής της υπέροχης, κατά γενική ομολογία, γλώσσας έχουν πολλές σημασίες, αναλόγως με τον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε ή την πρόταση στην τις τοποθετούμε.
 
ithikiskopou21
Ο Ρότζερ Σαμαα κάνει την απόπειρά του να μας εξηγήσει την έννοια του σκοπού, για την ακρίβεια να την αναδείξει μέσα από την συνάρτησή του με τις έννοιες του χρόνου, του πόνου και τις διαφορετικότητας του κάθε ανθρώπου, όπως τουλάχιστον ο ίδιος μας λέει.

Χρησιμοποιώντας πάμπολλα παραδείγματα, όπως ένα γήπεδο του γκολφ, έναν μοναχό στο Θιβέτ και έναν βοσκό στο βουνό, βάζοντας ως δεδομένο ότι κάθε σκοπός πρέπει να έχει ηθική υπόσταση, με στόχο να κάνει καλό και όχι να βλάψει (αν και σε αυτό δεν θα συμφωνούσα απόλυτα, αν και θα το ήθελα), θέτοντας ως προφανές το ότι είναι μια έννοια μεγαλύτερη από χρήμα και προϊόντα, ο συγγραφέας μας παραθέτει τη σκέψη του. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου του θα συναντήσουμε τον Ηρακλή Πουαρώ, τον μάστερ Γιόντα, τον Άλμπους Ντάμπλντορ, τον Νταν Μπράουν, τον Γιουργκεν Χάμπερμας, τον Νίκολας Τέσλα, τον Ιμάνουελ Κάντ, τον Μένανδρο. Ρητά και ατάκες που έχουν μείνει στο χρόνο θα προσπαθήσουν να μας κάνουν κατανοητό το εγχείρημά του. Στο τραπέζι θα πέσουν και διάφορα ερωτήματα, ηθικά και πρακτικά, χρησιμοποιώντας φανταστικές μορφές του κινηματογράφου, όπως ο Τζίνγκσο. Καταλήγει σε ένα συμπέρασμα που ούτε διαφωτίζει, ούτε όμως και αφήνει στο σκοτάδι.

Αλλά τι περιμένατε από ένα βιβλίο, που έχει ως σκοπό του να ανακαλύψει την έννοια του σκοπού; Εγώ το περίμενα λίγο βαρύ και έτσι ξεκινάει, η αλήθεια είναι. Αλλά, από ένα σημείο και ύστερα, κατεβαίνει νεράκι. Έχει να κάνει βέβαια και με τους σκοπούς του αναγνώστη. Εγώ για παράδειγμα, που είχα ως σκοπό την επανέναρξη των κειμένων μου στο Noizy, αφού αυτή η καραντίνα, αν και δεν είναι καραντίνα, μας άφησε δίχως θέατρο και συναυλίες, δίχως κέφι και διάθεση, δίχως κουράγιο, έψαχνα κάτι δυνατό, κάτι που να με κινήσει προς τα εμπρός, να βγω απ’ τον βάλτο. Ένα σκοπό δηλαδή. Άρα ο συγγραφέας μάλλον πέτυχε τον σκοπό του. Αν τον ψάχνετε κι εσείς, αναζητήστε το.

Νάσος Κονίτσας
 
samaa21
  Ρότζερ Σαμαά γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12/11/1994. Είναι κάτοχος BSc Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ αυτή την περίοδο σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση (ΒSc) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί στο τμήμα προϋπολογισμού της Βουλής των Ελλήνων, στη διεύθυνση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών και στο κέντρο Πολιτιστικής αναζήτησης στην Κηφισιά. Τον Δεκέμβριο του 2019, κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο "Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Νομοπαρασκευαστικές λειτουργίες Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", ενώ τον Ιούλιο του 2020, κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο "Χάμπερμας, Καντ και θεσμός του κατώτατου μισθού - Από τη μετανεωτερικότητα στη νεωτερικότητα".
 
Αγοράστε το βιβλίο ΕΔΩ.
 
Joomla Social by OrdaSoft!