Βιβλία

Ιστορία χωρίς όνομα

 
Στέφανος Δάνδολος
Ιστορία χωρίς όνομα
Εκδόσεις Ψυχογιός

Το ξέρω πως είμαι τρελή - μα η αγάπη κάποιον τρελαίνει…
 
book
delta   Ιούνιος του 1908. Η Πηνελόπη Δέλτα βρίσκεται σε ένα σανατόριο στα περίχωρα της Βιέννης. Είναι μια γυναίκα με κηλιδωμένη ζωή. Σε αυτό το άσυλο των ταλαιπωρημένων ψυχών, μακριά από τις κόρες της, την έστειλαν για να ξεχάσει τον Ίωνα Δραγούμη, το γοητευτικό διπλωμάτη που αγάπησε παράφορα, τον άνθρωπο που έγινε η αιτία να κλυδωνιστεί ο γάμος της. Όμως η επίσκεψή του εκεί τα αλλάζει όλα. Με φόντο τις καταπράσινες ερημιές και τα μεσαιωνικά πλακόστρωτα της κεντρικής Ευρώπης, θα παλέψει για τη λύτρωση της καρδιάς της, ζώντας μαζί του τρεις μέρες που θα τη σημαδέψουν για πάντα.

   Τριάντα τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1941, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα και εκείνη, καθηλωμένη στο σαλόνι του σπιτιού της στην Κηφισιά, επιχειρεί τον τελευταίο απολογισμό της ζωής της, έχοντας πάρει μια μοιραία απόφαση. Να ανταμώσει στον ουρανό τον άντρα που στερήθηκε κάποτε.

   Το ‘Ιστορία χωρίς όνομα’ είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για το πάθος και την απώλεια, για τον έρωτα και τη μνήμη, για τις δεσμεύσεις της οικογένειας, για το σκοτάδι του πολέμου και τις πιο δραματικές στιγμές της Ελλάδας.
 
dandolosΛίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ γεννήθηκε το 1970. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1996. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Μπότση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 2004 χαρακτηρίστηκε από τον Παύλο Μάτεσι ο σημαντικότερος Έλληνας συγγραφέας της γενιάς του. Έχει γράψει έντεκα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα μυθιστορήματα Νέρων – Εγώ, ένας θεός, που εκδόθηκε με επιτυχία στην Ιταλία, και Η Χορεύτρια του Διαβόλου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Όταν θα δεις τη θάλασσα. Το 2008 ο Στέφανος Δάνδολος συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Ανθολογία Νέων Συγγραφέων, με αφορμή το Young Writers World Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα. Το ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ είναι το δέκατο μυθιστόρημά του.

   Μια ιστορία αγάπης, με πρωταγωνιστές δύο ανθρώπους που έγραψαν τη δική τους ιστορία σε αυτή τη χώρα.

dragoumis   Ο Ίωνας Δραγούμης, υποπρόξενος, γνώρισε την Πηνελόπη Δέλτα και στα μάτια της βρήκε όλα όσα γύρευε. Υπήρξε εθνικιστής, ο θεμελιωτής και ο κύριος εκφραστής του ελληνικού Εθνικισμού στις αρχές του 20ου αιώνος, ακούραστος εθνικός αγωνιστής, φιλόσοφος, δημοσιολόγος, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος, διπλωμάτης, πολιτικός, πολιτικός στοχαστής και λογοτέχνης, μία από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδος, το γνωστότερο δολοφονημένο θύμα των Βενιζελικών εκκαθαρίσεων, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή των αρχών του 20ου αιώνα. Δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου 1920 από τα Βενιζελικά «Τάγματα Ασφαλείας» του Παύλου Γύπαρη, σε σημείο απέναντι ακριβώς από εκεί που βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο «Χίλτον».

   Η «Ιστορία χωρίς όνομα» είναι παρμένη από τα ημερολόγια της Πηνελόπης Δέλτα, όπου έχοντας πολλές μυθιστορηματικές νότες, καταφέρνει να φωτίσει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα της. Από το 1905 μέχρι και το 1908 έζησε το μεγάλο έρωτα, πλατωνικά, αλλά έμελλε για την ίδια να είναι η αρχή του τέλους. Η συγγραφή ήταν η μόνη της διαφυγή από τη συγκαταβατική ζωή που έμελλε να επιλέξει. Η Πηνελόπη έγινε η «γυναίκα με τα μαύρα» από τη στιγμή που έμαθε το ειδύλλιο του Ίωνα Δραγούμη με τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Μέσα στα χρόνια που πέρασαν από το χωρισμό της με τον Ίωνα και μέχρι το τέλος, η θλιμμένη και μελαγχολική συγγραφέας έκανε αρκετές προσπάθειες να «φύγει» από αυτόν τον κόσμο. Στις 27 Απριλίου 1941, όταν τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα πήρε αρσενικό και ενώ οι δικοί της προσπάθησαν να την επαναφέρουν «έφυγε» για να βρει τον αγαπημένο της Ίωνα, ελεύθερη πια, στις 2 Μαΐου του 1941.

   Ένα εκπληκτικό βιβλίο που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου. Δεν είναι μια ιστορία αγάπης, είναι μια κατάθεση ψυχής. Γεμάτο εικόνες, τοπία, ιστορικές αναδρομές, συναισθήματα, έχει την ικανότητα να σε βάζει μέσα στον ψυχισμό των ηρώων, ζεις τα γεγονότα, ιστορικά και προσωπικά μαζί τους καθώς κινείται σε παρόν και παρελθόν. Είναι από τα βιβλία που πραγματικά αγάπησα για την απλότητα αλλά και την ουσία που παρέχουν.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!