Βιβλία

Ίσκιος στον καθρέπτη

 
Μαρία Δαμιανάκου
Ίσκιος στον καθρέπτη
Εκδόσεις Υδροπλάνο

   Πάντα ένα βιβλίο για να με τραβήξει θα πρέπει να μου κάνει ‘’κλικ’’ το εξώφυλλο. Σπάνια με απασχολούν ο εκδοτικός και ο συγγραφέας. Έχω διαβάσει ‘’άγνωστους’’ συγγραφείς, των οποίων στη συνέχεια αναζήτησα όλα τους τα βιβλία και έγινα φαν τους. Το βιβλίο της Μαρίας Δαμιανάκου το πρωτοείδα στο διαδίκτυο. Το εξώφυλλο με παρέπεμψε σε ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ. Το αναζήτησα και το κράτησα στα χέρια μου σχετικά σύντομα.

   Ένα παλιό σπίτι, μια νέα νοικάρισσα και μια θλιβερή ιστορία. Σας μοιάζει κοινότυπο; Αγαπητοί αναγνώστες, κάθε άλλο παρά κοινότυπο είναι. Θα το εξακριβώσετε από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Είναι τέτοια η πλοκή του βιβλίου, που δεν αφήνει τον αναγνώστη να πάρει ανάσα. Οι περιγραφές και οι εικόνες που δημιουργούν είναι θεαματικές. Πολλές φορές ένιωσα ότι είμαι κομμάτι του βιβλίου, ότι είμαι μια από τις πρωταγωνίστριες, που κρύβομαι σε μια γωνιά του επιβλητικού αρχοντικού και παρακολουθώ την Τζένη και τις έντονες ανησυχίες της.
 
iskiosstonkathrepti21

   Στην Τζένη και στην ανάλυση του χαρακτήρα της, αλλά και της ψυχοσύνθεσής της από την συγγραφέα, βρήκα πολλά στοιχεία του εαυτού μου, θαρρώ αυτό θα συμβεί και σε εσάς όταν το διαβάσετε. Τη λάτρεψα αλλά και την πόνεσα. Μπήκα στην ψυχή της, ένιωσα τη μοναξιά της και τον φόβο της.

   Το βιβλίο κινείται ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν. Η συγγραφέας έχει καταφέρει να ενώσει με μαεστρία τις χρονολογικές περιόδους. Δεν αφήνει κενά και η πλοκή έχει μια βατή συνέχεια, δίχως να κάνει κάπου ‘’κοιλιά’’, ώστε να κουράσει.

damianakou21   Θαυμάζω τους συγγραφείς που χωρίς να χρειάζεται να δημιουργούν περιττές παραγράφους απλά και μόνο να γεμίσουν σελίδες, αποδίδουν έξυπνα τα νοήματα που θέλουν να δώσουν. Που κάνουν θόρυβο στην ψυχή του αναγνώστη μέσα από ήπιους τόνους. Η Μαρία Δαμιανάκου είναι άξια θαυμασμού για το νέο της έργο για πολλούς λόγους. Η ιστορία της έχει πολλές πτυχές, αναλύει τα συναισθήματα σε σημείο πολλές φορές να μοιάζει με ψυχογράφημα, όχι μόνο του ενός ήρωα αλλά όλων, πράγμα δύσκολο να το πετύχει συγγραφέας.

   Ταξίδεψα σε ένα μέλλον γεμάτο ερωτηματικά. Μια κοπέλα εγκλωβισμένη σε μια σχέση εξάρτησης από τη μητέρα της. Γιατί άραγε; Μια παρέα που από τα παιδικά της χρόνια μοιράζεται τις ανησυχίες της. Η φιλία των παιδιών βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Χαμένη αξία, αν θέλετε την γνώμη μου. Ένα παρελθόν όπου η αγάπη παίζει καθοριστικό ρόλο.

   Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι είναι η αγάπη; Αγαπώ τι σημαίνει; Μας το αναλύει η Μαρία Δαμιανάκου με τον πιο όμορφο και δημιουργικό τρόπο, με εικόνες με στιγμές δυνατές των ηρώων. Αν όλα τα παραπάνω δεν σας παραπέμπουν, όπως προείπα, σε ένα ψυχολογικό θρίλερ, τότε είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί έχω κερδίσει τον στόχο μου, αυτόν να σας μπερδέψω. Τη λύση στο μυστήριο της ιστορίας μας θα σας δώσει η συγγραφέας. Προτείνω το βιβλίο στους αναγνώστες του περιοδικού μας, με την πεποίθηση ότι θα νιώσουν όπως ένιωσα και εγώ.

   Μας λείπουν τέτοιοι συγγραφείς σαν τη Μαρία Δαμιανάκου. Είμαι χαρούμενη που ανακάλυψα ακόμα ένα διαμάντι συγγραφικό.

Κατερίνα Κονίτσα Σωπύλη
 
 
H Μαρία Δαμιανάκου γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει σπουδάσει πληροφορική. Έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς, γιατί, όπως λέει, το καλύτερο σχολείο είναι η ίδια η ζωή κι όταν βρεθείς σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, μαθαίνεις τα μυστικά της. Ως ανήσυχο πνεύμα, ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος, ενώ η αγάπη της για τα σκυλιά την οδήγησε στη δημιουργία ενός online περιοδικού που αφορά τον κόσμο των σκύλων και των «ανθρώπων» τους. Ακολουθεί πιστά τα χόμπι της που γυμνάζουν και ψυχαγωγούν τον νου, όπως το διάβασμα, τη μουσική, τις ταινίες αλλά κι αυτά που γυμνάζουν το σώμα και το «διασκεδάζουν» ταυτόχρονα, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το τένις. Παράλληλα, η δημιουργικότητά της εκφράζεται μέσα από διάφορες χειροποίητες κατασκευές και φυσικά, μέσα από τη συγγραφή. Η συγγραφή είναι η δεύτερη φύση της. Από την παιδική της ηλικία, οι σκέψεις της γίνονταν ιστορίες με ήρωες τα συναισθήματα. Εκφράζεται μέσα από έναν φανταστικό κόσμο, ο οποίος γεννιέται στις σελίδες που έγραφε. Έχει πάρει μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στο παρελθόν, ενώ κάποια έργα της έχουν διακριθεί. Τα μυθιστορήματά της έχουν στοιχεία μυστηρίου, έντονης πλοκής και αγωνίας. Χαρακτηριστικό της είναι οι πολύ ζωντανές, ωμές, κυνικές περιγραφές και οι πολλές ανατροπές, με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ένα απρόβλεπτο τέλος. Οι ιστορίες είναι πάντα ολύπλευρες και έχουν ως κύριο στόχο τα ψυχογραφήματα των ηρώων τους. Μπορεί κάποιες να είναι κοινωνικές ή αισθηματικές ιστορίες, ωστόσο η συγγραφέας προσθέτει πάντα μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο το μυστήριο, με αποτέλεσμα μια κοινωνική ή αισθηματική υπόθεση να παίρνει τέτοια τροπή που να μεταλλάσσεται σε ένα ανατρεπτικό, ψυχολογικό θρίλερ.ταυτόχρονα, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το τένις. Παράλληλα, η δημιουργικότητά της εκφράζεται μέσα από διάφορες χειροποίητες κατασκευές και φυσικά, μέσα από τη συγγραφή. Η συγγραφή είναι η δεύτερη φύση της. Από την παιδική της ηλικία, οι σκέψεις της γίνονταν ιστορίες με ήρωες τα συναισθήματα. Εκφράζεται μέσα από έναν φανταστικό κόσμο, ο οποίος γεννιέται στις σελίδες που έγραφε. Έχει πάρει μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στο παρελθόν, ενώ κάποια έργα της έχουν διακριθεί. Τα μυθιστορήματά της έχουν στοιχεία μυστηρίου, έντονης πλοκής και αγωνίας. Χαρακτηριστικό της είναι οι πολύ ζωντανές, ωμές, κυνικές περιγραφές και οι πολλές ανατροπές, με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ένα απρόβλεπτο τέλος. Οι ιστορίες είναι πάντα πολύπλευρες και έχουν ως κύριο στόχο τα ψυχογραφήματα των ηρώων τους. Μπορεί κάποιες να είναι κοινωνικές ή αισθηματικές ιστορίες, ωστόσο η συγγραφέας προσθέτει πάντα μ’ ναν ιδιαίτερο τρόπο το μυστήριο, με αποτέλεσμα μια κοινωνική ή αισθηματική υπόθεση να παίρνει τέτοια τροπή που να μεταλλάσσεται σε ένα ανατρεπτικό, ψυχολογικό θρίλερ.
 
Joomla Social by OrdaSoft!