Βιβλία

Ιριδισμοί της γλώσσας

 
Ιριδισμοί της γλώσσας
Αγγελική Ζαχαριά
Εκδόσεις Βασιλείου

   Κάθε βιβλίο είναι ένα νέο ταξίδι, με συνταξιδιώτες το συγγραφέα, τον αναγνώστη και το βιβλιοπώλη. Ένα ταξίδι που έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία και ενδιαφέρον αυτές τις δύσκολες ημέρες, τις ημέρες του εγκλεισμού για να αποφύγουμε τον κορονοϊό. Εμπιστεύομαι τις εκδόσεις Βασιλείου, καθώς έχω μείνει ικανοποιημένη από τα βιβλία που εκδίδει και τους συγγραφείς με τους οποίους ο εκδοτικός οίκος συνεργάζεται. Τελευταίο ανάγνωσμα το βιβλίο «Ιριδισμοί της γλώσσας», που δεν είναι ιστορικό, δεν είναι ρομαντικό, δεν είναι αστυνομική περιπέτεια ή θρίλερ που θα σε κρατήσει σε αγωνία μέσα από τις σελίδες του. Το είδα στο ράφι του βιβλιοπωλείου και μου τράβηξε την προσοχή. Τα χρώματα του αρχικά και το εξώφυλλό του. Τι θα μπορούσε να είναι αυτό το βιβλίο της συγγραφέως Αγγελικής Ζαχαριά;
 
iridismoi2034

   Μα ένα λεξικό φυσικά! Πρόκειται για ένα λεξικό, όπου καταγράφονται φράσεις τις οποίες όλοι μας χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Φράσεις που μας έρχονται από τα βάθη των χρόνων και τις χρησιμοποιούμε αβίαστα να και ελάχιστοι γνωρίζουμε από πού έλκουν την καταγωγή τους. Η Αγγελική Ζαχαριά αφιέρωσε πολύ χρόνο για την έρευνα και τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Θέλει μεγάλη έρευνα για να καταφέρει κάποιος να συλλέξει όλες αυτές τις πληροφορίες που μας δίνει τούτο το αξιέπαινο πόνημα. Το κατατάσσω στα βιβλία-εργαλεία για εμάς τους συγγραφείς, για δημοσιογράφους, ακόμα και για πολιτικούς, όπως και για κάθε Έλληνα που αγαπάει τη γλώσσα και τη γνώση. Είναι ένα εγχειρίδιο για τους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν από πού προέρχονται εκφράσεις όπως π.χ. «Αυγά σου καθαρίζουνε»; Μια έκφραση που χρησιμοποιούμε συχνά όταν κάποιος γελά για ώρα ή και δυνατά.

   Αλλά και πλήθος άλλων εκφράσεων που όλοι χρησιμοποιούμε συχνά στην καθημερινότητά μας. Είναι ένα βιβλίο που λάτρεψα, γιατί πραγματικά έχει να μας δώσει και να μας μάθει πολλά. Ένα ψαγμένο έργο για όλους εμάς που αγαπάμε την ιστορία της πατρίδας μας, γιατί όλες αυτές οι εκφράσεις είναι κατά κάποιον τρόπο ιστορικά δεδομένα. Η γλώσσα μας με τα χρόνια αποχτά χρώμα, μεταλλάσσονται οι λέξεις, όπως πολύ σωστά μας μεταφέρει η συγγραφέας και αποκτά (η γλώσσα μας) χρωματικούς ιριδισμούς - εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου. Οι γλωσσικές μεταφορές είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των χρωμάτων. Μια πανδαισία από πάμφωτους ιριδισμούς που μας ταξιδεύει, χαρίζοντάς μας ταυτόχρονα γνώση και απόλαυση. Από τις εκδόσεις Βασιλείου έχει εκδώσει ακόμα δυο υπέροχα βιβλία. Το ένα φέρει τον τίτλο «ΑΡΧΑΪΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΗ» και το άλλο «ΑΤΤΙΚΟΝ ΑΛΑΣ».

   Τέτοιοι συγγραφείς είναι αναγκαίοι στη συγγραφική παλέτα. Χαρίζουν γνώση και διασκέδαση ταυτόχρονα.

Κατερίνα Σωπύλη – Κονίτσα
 
zaharia2088"Γεννήθηκα στα κάματα του Ιούλη σε χρονιά με τη σκληράδα της πέτρας και το βάρος του μέταλλου. Αρχόντισσα πρώτη και καλύτερη η γλώσσα μου. Ποτάμια από λέξεις ξεδίψασαν τη ζωή μου· με την ορμή τους άλλαξαν τα άπρεπα του κόσμου. Έταξα τη ζωή μου θεραπαινίδα του λόγου και κυνηγάρισσα της ιδέας και το έπραξα με κλιτότητα και δέος. Ξόδεψα τα χρόνια μου στα πανηγύρια των λέξεων. Με τις φωνές τους πορεύτηκα τη ζωή μου. Κυρά μου, γλώσσα, παιδιά σου είναι και φίλοι μου".
Η Αγγελική Ζαχαριά είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Αθηνών και του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών.
Οι «Σταλαγμοί αρχαίας σοφίας» είναι το πρώτο της πόνημα έξω από το χώρο των εκπαιδευτικών της ενδιαφερόντων. Ακολούθησαν τα «Αρχαϊστικά και Παροιμιώδη» και το «Αττικόν Άλας». Είχαν προηγηθεί
«Θέματα για προβληματισμό και αυτενέργεια στην έκθεση» (1996),
«Λεξικό χρηστικών ρημάτων της Αρχαίας Ελληνικής» (1998),
«Λεξικό χρηστικών ρημάτων της Λατινικής» (1998),
«Εγχειρίδιο γλωσσικής διδασκαλίας» (1998),
«Η γραμματική του ρήματος» (1998),
«Ομήρου Οδύσσεια» (2000),
«Λεξιλογικά γυμνάσματα» (2001),
«Ομήρου Ιλιάδα» (2002).
 
Joomla Social by OrdaSoft!