= Η Λόττε στη Βαϊμάρη
Βιβλία

loogoo

Η Λόττε στη Βαϊμάρη

 
Τόμας Μαν
Η Λόττε στη Βαϊμάρη
Μετάφραση: Θόδωρος Παρασκευόπουλος
Εκδόσεις Πατάκη
 
   Στο πανδοχείο «Ελέφας» καταφτάνει η χήρα αυλικού συμβούλου Σαρλόττε Κέστνερ, το γένος Μπουφ από το Αννόβερο, μετά της θυγατρός και της υπηρεσίας της. Ο γκρουμ Μάγκνερ, σαστισμένος, την κοιτά με δέος και την αποκαλεί Λόττε του Βέρθερου. Εκείνη δεν αρνείται την προσφώνηση και μέσα σε λίγα λεπτά όλη η πόλη το μαθαίνει. Η γυναίκα βρίσκεται στο κατώφλι των εξήντα και έχει έρθει στη πόλη με την κόρη της και την υπηρεσία της για να επισκεφθεί την αδερφή της. Το ταξίδι ήταν κουραστικό και σκέφτεται να ησυχάσει λίγο στο δωμάτιό της, ο γκρουμ όμως θέλει να μάθει ένα σωρό πράγματα για την ηρωίδα του νεανικού επιστολογραφικού μυθιστορήματος του Γκαίτε. Εκείνη είναι ευγενική αλλά νοιώθει σαν να μιλούν για μια άλλη και όχι για εκείνη. Εκείνη χάραξε μια άλλη πορεία, έγινε άλλος άνθρωπος, δεν ήταν πια η Λόττε του Βέρθερου, δεν ήταν η μούσα του Γκαίτε. Ήταν μια γυναίκα που έκανε οικογένεια, παιδιά και έζησε μια συμβατική αλλά ευτυχισμένη ζωή.

   Ο Τόμας Μαν ξεκίνησε να γράφει την ιστορία το 1933, ευρισκόμενος σε περιοδεία στο εξωτερικό και την τελείωσε το 1939. Είχε ήδη στη κατοχή του, από το 1929, το Νόμπελ Λογοτεχνίας και είχε ήδη ξεκινήσει να γράφει το βιβλίο «Ο Ιωσήφ και οι αδελφοί αυτού».
 
lotte21

   Όλο το βιβλίο είναι μαγικό, σε περιβάλλει με ρομαντισμό, με υπέροχες περιγραφές αλλά και χαρακτήρες τόσο αυθεντικούς, που είναι λες και στέκονται ζωντανοί μπροστά σου, αναπνέουν, σκέφτονται, μιλούν. Η συνάντηση με τον Γκαίτε είναι καταλυτική, στοχεύει στο να λυθούν όλα τα μυστήρια αλλά και να υπάρξει λύτρωση μέσα από μονολόγους και διαλόγους των ηρώων.

   Η περίοδος της νιότης αυτών των ανθρώπων έχει δώσει τη θέση της στη μεστότητα των χαρακτήρων. Μέσα από αυτό το βιβλίο ο Τόμας Μαν σκιαγραφεί την εικόνα του Γκαίτε βήμα βήμα, μέσα από αφηγήσεις άλλων και μετέπειτα μέσα από σκέψεις και συνομιλίες του ιδίου.

   Ένα πολύτιμο ανάγνωσμα κλασσικής λογοτεχνίας που πρέπει να διαβάσετε.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
mann21
 
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Πάουλ Τόμας Μαν γεννιέται στις 6 Ιουλίου 1875 στο Λύμπεκ της βόρειας Γερμανίας, ως το δευτερότοκο παιδί μιας εύπορης οικογένειας. Το 1889 αρχίζει να φοιτά στο γυμνάσιο «Κατερινέουμ», όπου από το 1893 εκδίδει το μαθητικό περιοδικό Der Fruhlingssturm. Στην προτελευταία τάξη υποχρεώνεται να διακόψει το σχολείο και να ακολουθήσει την οικογένειά του που μετακομίζει στο Μόναχο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του. Εκεί εργάζεται ως μαθητευόμενος σε μια ασφαλιστική εταιρεία και το 1894 γράφει την πρώτη του νουβέλα με τον τίτλο Gefallen. Σύντομα παραιτείται από τη δουλειά του και παρακολουθεί διαλέξεις Ιστορίας της Τέχνης, Ιστορίας της Λογοτεχνίας και Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1897 αρχίζει να γράφει τους Μπούντενμπροκ (που θα εκδοθούν το 1901) και την επόμενη χρονιά εκδίδει τον Μικρό κύριο Φρίντεμαν. Το 1905, τη χρονιά που παντρεύεται την Κάτια Πρινγκσχάιμ, έχει ήδη εκδοθεί ο Τριστάνος του· θα αποκτήσουν έξι παιδιά, την Έρικα Γιούλια Χίντβιγκ (1905), τον Κλάους Χάινριχ Τόμας (1906), τον Άουγκουστ Γκότφριντ Τόμας (1909), τη Μόνικα (1910), την Ελίζαμπετ Βερόνικα (1918) και τον Μίχαελ Τόμας (1919). Το 1912 εκδίδεται ο Θάνατος στη Βενετία και το 1925 το Μαγικό βουνό, δυο έργα που μαζί με τους Μπούντενμπροκ συνέβαλαν στην απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Τόμας Μαν το 1929. Το 1933, με την άνοδο των ναζί στην εξουσία, παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς. Εγκαθίσταται πρώτα στην Ελβετία, ενώ ταξιδεύει στις ΗΠΑ το 1936, τη χρονιά που του αφαιρείται η γερμανική υπηκοότητα. Το 1938 εγκαθίσταται οριστικά στην Αμερική και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον· το 1939 εκδίδεται Η Λόττε στη Βαϊμάρη (Εκδόσεις Πατάκη, 2020, μτφρ. Θόδωρος Παρασκευόπουλος, επίμετρο: Κοσμάς Ψυχοπαίδης). Μετακομίζει έπειτα στην Καλιφόρνια, όπου το 1947 εκδίδεται ο Δόκτωρ Φάουστους. Το 1949 ταξιδεύει για πρώτη φορά και πάλι στη Γερμανία· την ίδια χρονιά αυτοκτονεί ο γιος του Κλάους. Το 1952 εγκαθίσταται οριστικά στην Ελβετία, όπου και πεθαίνει το 1955.
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία