Βιβλία

Η Κυρά των Αγγέλων

 
Αλέκα Ζωγράφου
Η Κυρά των Αγγέλων
Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

   Έχουν κάτι δικό τους οι εποχές πριν από ένα μεγάλο πόλεμο, γύρω από ένα μεγάλο πόλεμο. Δεν είναι απαραίτητα καλό ή κακό αυτό το κάτι. Είναι όμως δικό τους. Είναι κομμάτι της ζωής και του θανάτου που ελλοχεύει. Που κι αυτός με τη σειρά του, είναι μέρος της ζωής. Ένα σημείο της. Η Γκράτσια είναι η πρωταγωνίστρια αυτής της ιστορίας. Κάπου στη Σαρδηνία ξεκινάει όλο αυτό. Κάπου στη Νάπολη φτάνει, περνάει και καταλήγει στη Σύρο. Το νησί με την πιο όμορφη αρχιτεκτονική στο σύμπαν! Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, η κατοχή, η αντίσταση. Ο έρωτας. Βασικός και αναπόσπαστος. Στοιχείο των καιρών, σημάδι της ανθρώπινης φύσης, αντί-λεκές στο αίμα, τον λεκέ της ελευθερίας.

   Έχουμε φιλοξενήσει ξανά βιβλίο της κυρίας Αλέκας Ζωγράφου. Έχουμε αφεθεί ξανά στις σελίδες, στους ήρωες, στις καταστάσεις, στη ροή που είναι τόσο αβίαστη… Οι περιγραφές είναι τόσο απτές, τόσο πραγματικές. Με ένα σφυρί δίνεις τέλος στον πόνο. Οι χιλιάδες σκέψεις που περνούν από το μυαλό, η εντολή που δίδεται και το χέρι που υπακούει. Το μυαλό που ζυγιάζει και πάει να δικάσει, αλλά δεν το κάνει. Η συγγραφέας έχει τη δική της πένα, το δικό της μοτίβο σκέψης και εφαρμογής. Οι λέξεις δεν περνιούνται απλά στο χαρτί. Δεν πληκτρολογούνται. Χαράσσονται σε ένα θυμικό, συνδεδεμένο με λογισμικό. Είναι μία σουρεάλ χάραξη, πάνω σε έναν μεταλλικό κύλινδρο με νευρώνες και απολήξεις που χαρακτηρίζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
 
ikyratonaggelon22

   Το στρούτο στους μεζέδες… Τα πρόσωπα που μπλέκονται, που τέμνονται, που είναι στην από δω και την από κει πλευρά του ποταμού. Η μετάβαση από την Ιταλία στην Ελλάδα. Οι αγαπημένοι τόποι που γίνονται θλιμμένες σκιές του εαυτού τους ελέω του πολέμου. Και η δημιουργός, η οποία πλάθει μία ιστορία πέρα από εποχές και έτη. Γιατί αυτό που βιώνουμε σαν άνθρωποι, αυτά που ζούμε παράλληλα με τους συνανθρώπους μας, είναι για πάντα. Η ευθεία του χρόνου είναι παράλληλη με τον εαυτό της, είναι όμως και τέμνουσα. Και αυτό κάνει τη ζωή τόσο ενδιαφέρουσα και το διάβασμα τούτου του βιβλίου τόσο μοναδικό. Είναι σε παραλληλία με τον χωροχρονικό εαυτό του, είναι όμως και τεμνόμενο με αυτόν.

   H πλοκή είναι τέτοια που κάθε μερικά λεπτά σκέφτεσαι να γυρίσεις ανάποδα τις σελίδες. Μήπως δεν τα θυμάσαι όλα; Μήπως κάτι σου διέφυγε; Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις, το γουδοχέρι που δεν τα έχει κάνει όλα πολτό και η ομοιογένεια δεν έχει φανεί ακόμα. Οι χαρακτήρες που αποτελούν τους πυλώνες της αφήγησης. Και που δεν φωταγωγούνται όλοι τους. Έχει τη μαγεία του το σκοτεινό σοκάκι, ναι; Και αυτό το γνωρίζει η συγγραφέας. Και πάει την ιστορία της από γαίες αχαρτογράφητες, από περιοχές που δεν είναι εντελώς στον χάρτη, που το GPS του εγκεφάλου δεν μπορεί να προσδιορίσει. Είναι θέμα συναισθημάτων, όχι συντεταγμένων.

   Νομίζω ότι δεν μου πήρε παραπάνω από τρεις μέρες να το διαβάσω. Είναι πάνω από πεντακόσιες σελίδες, αλλά ρουφιέται κυριολεκτικά. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και να συγκινήσει κι άλλο κόσμο τόσο πολύ. Και θα το κάνει. Η ιστορία και οι άνθρωποί της είναι δίπλα μας. Είναι… εμείς! Είναι αυτό που θα διαβάζαμε σε μία εφημερίδα της εποχής. Πέρα από την εποχή.

Κώστας Κούλης
 
 
Η Αλέκα Ζωγράφου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα. Η δημοσιογραφία μπήκε στη ζωή της πολύ γρήγορα και έγινε το κύριο επάγγελμά της. Έχει εργαστεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο ως αρχισυντάκτρια, στο ραδιόφωνο καθώς και στην τηλεόραση που εργάζεται ως σήμερα.
 
zografou22
 
Η συγγραφή ξεκίνησε για εκείνη με την παιδική λογοτεχνία και τα βιβλία της: «Ο Ζώζι και η ποντικομόνα Λίζα», «Μ, όπως Μελίτα όπως μέλι», «Μανώλης ο κύριος μη με μαλώνεις» και «Μυστικά νότια του χάρτη» – το πρώτο παιδικό βιβλίο για το Ρέθυμνο.

Το μυθιστόρημα «Αγάπη όπως αλμύρα», που κυκλοφόρησε το 2018 από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, είναι εκείνο που την οδηγεί στη λογοτεχνία ενηλίκων. Ακολουθούν τα βιβλία «Άνεργη με Louis Vuitton» το 2019, «Το τανγκό της Ηλέκτρας» το 2020, που αγαπήθηκε σε Ελλάδα και Ιταλία, και «Για δύο σμαράγδια» το 2021.
 
Joomla Social by OrdaSoft!