= Η Γκρίζα Χώρα
Βιβλία

loogoo

Η Γκρίζα Χώρα

 
Θωμάς Μαστακούρης
Η Γκρίζα Χώρα
και άλλες ιστορίες από το μακρινό Βορρά
Εκδόσεις SΕΛΙΝΙ

   Για όσους αγαπάτε τη φανταστική λογοτεχνία, τους Vikings, την ιστορία του Βορρά αλλά και για εσείς που λατρεύετε να ξεφεύγετε από τη χαζή πραγματικότητα και να μπαίνετε μέσα σε ιστορίες που εκθειάζουν ηρωισμό, πάθος, αξίες, ιδανικά και έναν άνθρωπο που δεν κοιτά μόνο τον εαυτό του.
Οι ιστορίες που έχει πλάσει ο Θωμάς Μαστακούρης έχουν τη δυνατότητα να σε ταξιδέψουν, έχουν απίστευτες εικόνες και θα μπορούσαν μια χαρά να αποτυπωθούν στη μεγάλη οθόνη, πράγμα που του το εύχομαι ολόψυχα.
 
igrizahora

   Είναι φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι και σίγουρα πολύ μελέτη. Άλλωστε ο Βορράς είναι γεμάτος μύθους αλλά και ιστορίες για τη ζωή, την καθημερινότητα, τους Vikings. Ένα λαό που εμφανίστηκε το Μεσαίωνα, με την πρόθεση να μπουκάρει στην Ευρώπη από παντού, σαν πειρατές, έμποροι και μισθοφόροι. Οι Vikings κατάφεραν γερό πλήγμα στις χώρες που επισκέφτηκαν. Ήταν ένας περήφανος λαός, με εξαιρετικά δυνατούς πολεμιστές και μια ιδιαίτερη ιστορία. Πολλά τραγούδια αλλά και μπάντες της metal μουσικής έχουν ασχοληθεί με την ιστορία τους. Ταινίες και σειρές έχουν ξεπηδήσει, όπως η πολύ γνωστή σε όλους «Vikings».

Το βιβλίο αυτό αποτελεί επανέκδοση του 2012, από άλλο οίκο αυτή τη φορά και τούτη η κίνηση πιστοποιεί το πόσο καλά καμωμένο είναι το εν λόγω πόνημα. Άνθρωποι που μοιάζουν με θεούς και θεοί που μοιάζουν με ανθρώπους. Και κάπως έτσι αφηγείται τις ιστορίες του ο δημιουργός. Με πάτημα εκείνους που μιλούσαν την Old Norse, με ορμητήριο εκείνους που ίσως ανακάλυψαν πρώτοι την Αμερική, που μάλλον «φταίνε» για το ότι υπάρχει ποδόσφαιρο στον πλανήτη, ο συγγραφέας φτιάχνει ιστορίες που συναρπάζουν, ιστορίες που χορταίνουν το θεατή, ιστορίες που δεν θέλουν και πολύ για να οπτικοποιηθούν και να φέρουν πιο κοντά μας τους λαούς που εξορμούσαν από τα vik. Διαβάζοντας περισσότερα πράγματα για το συγγραφέα και εξαιρετικό μεταφραστή, αναρωτιόμαστε για το αν θα ήταν καλή ιδέα να γίνουν όλες αυτές οι ιστορίες ταινία… Η ιδέα είναι σίγουρα καλή, σωστά; Αυτό που έχει όμως σημασία είναι ότι όσα έχει γράψει ο Θωμάς Μαστακούρης βρίσκουν τη θέση τους στο μυαλό μας, στο νου μας, στο συνειδητό μας και μας κρατούν συντροφιά για όσο καιρό διαβάζουμε το βιβλίο του. Που είναι στην ουσία λίγος. Όταν αντί να διαβάζεις ρουφάς…
Σχόλιο: Κώστας Κούλης
 
   Ο Θωμάς Μαστακούρης δημιούργησε ιστορίες με θέμα τους το μαγικό κόσμο του Βορρά. Ιστορίες για απλούς ανθρώπους αλλά και βασιλείς, μάγους, Κύκλωπες, θεούς. Κάθε ιστορία κρύβει θέματα που ακόμα και τώρα μας απασχολούν και ιδανικά που έχουμε αφήσει λανθασμένα στην άκρη. Η μαγεία που κρύβουν αυτές οι ιστορίες είναι μοναδική. Περιγράφει ζωντανά ανθρώπους, εικόνες και δημιουργεί την αίσθηση στον αναγνώστη ότι βλέπει μπροστά του όλα όσα διαδραματίζονται. Ένα υπέροχο βιβλίο που ευχόμαστε να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σύντομα και να μπει μέσα στα καλύτερα βιβλία της χρονιάς.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
thomas01
 
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Θωμάς Π. Μαστακούρης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι δικηγόρος, συγγραφέας και μεταφραστής. Έχει συγγράψει και εκδώσει πολλά βιβλία και περισσότερα από σαράντα διηγήματα, κυρίως στο χώρο της ηρωικής και επιστημονικής φαντασίας. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους ως μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων, με ειδίκευση στο χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού, έχοντας περισσότερες από 240 μεταφράσεις βιβλίων και δοκιμίων στο ενεργητικό του. Έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα και δοκίμια, και έχει συμμετάσχει σε πολλά συλλογικά βιβλία. 
 
Joomla Social by OrdaSoft!