Βιβλία

Η ερωμένη των φάρων

 
Πηνελόπη Κουρτζή
Η ερωμένη των φάρων
Εκδόσεις Ψυχογιός

«Έχω μείνει γνωστή στην ιστορία ως η ερωμένη των φάρων»…

   Κρατώ στα χέρια μου ένα καταπληκτικό βιβλίο της συγγραφέως Πηνελόπης Κουρτζή. Το φουρτουνιασμένο του εξώφυλλο τραβάει το μάτι του αναγνώστη ανάμεσα σε τόσα άλλα αναγνώσματα, όπως έκανε και σε εμένα. Μου προξένησε μια υπέροχη περιέργεια. Ο τίτλος σε παραπέμπει σε κάτι όμορφο – έρωτας – αλλά ταυτόχρονα σε κάτι σκληρό. Ο φάρος πάλι παραπέμπει σε μοναξιά. Ποιος δεν θα ήταν περίεργος να μάθει την ιστορία αυτού του εξαιρετικού «κουτιού»;

   Το αποκαλώ κουτί γιατί κάθε βιβλίο είναι σαν ένα σεντούκι γεμάτο μυστικά. Έτσι είδα και εγώ την ιστορία της Πηνελόπης Κουρτζή, που με κέρδισε από το πρώτο βιβλίο της που έπεσε στα χέρια μου, «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι». Η γραφή της με κέρδισε από την αρχή και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να δώσω υπόσχεση στον εαυτό μου να αναζητήσω όλα της τα βιβλία. Κάθε της φράση μοιάζει με τοπίο, αφήνει την φαντασία να φτιάξει την εικόνα με τα χρώματα που προτιμά ο αναγνώστης. Αυτό εγώ το αποκαλώ μαγεία, επιτυχία για έναν συγγραφέα.
 
eromenifaron2214

   Η Νατάσα είναι ένα κορίτσι που μεγαλώνει σε έναν φάρο μαζί με τον καπετάν Νικόλα, ο οποίος είναι και ο σωτήρας της. Ήταν εκείνος που την έσωσε όταν το καΐκι των γονιών της πήρε φωτιά, παρασύροντάς τους στον άλλο κόσμο. Η Νατάσα γεννήθηκε κυριολεκτικά λίγο πριν η μητέρα της ξεψυχήσει, μια εικόνα που η συγγραφέας την περιγράφει με τέτοιο γλαφυρό τρόπο που κόβει την ανάσα. Δεν κατάφερε ποτέ κανένας να μάθει από πού ερχόταν το μικρό πλοιάριο και πού πήγαινε, και φυσικά ποια ήταν η καταγωγή του νεογέννητου κοριτσιού.

   Μεγάλωσε ακούγοντας τον ήχο της θάλασσας μέρα νύχτα. Δίπλα στον καπετάν Νικόλα έμαθε όσα γράμματα μπορούσε. Ο ίδιος δεν της έκρυψε ποτέ ποια ήταν και πώς βρέθηκε στον φάρο του. Ήταν ένα κορίτσι ελεύθερο, με τα μαλλιά μονίμως λυμένα, έρμαια της θάλασσας και του ανέμου. Η συγγραφέας μας παρουσιάζει την αυθεντικότητα της ψυχής της Νατάσας μέσα από τις περιγραφές της. Μας μεταφέρει ένα πολύ όμορφο μήνυμα – αυτό είναι που με κάνει να ξεχωρίζω τα βιβλία. Να έχουν να μου αφήσουν κάτι - ότι η ζωή χαρίζεται στις ψυχές που έχουν την όρεξη και τη θέληση να ζήσουν!

   Αργότερα θα γνωρίσει τον έρωτα, έναν έρωτα που θα έρθει να αγγίξει απαλά την εφηβική της ψυχή, στιγματίζοντάς την. Εδώ η αγνή αγάπη και το αυθεντικό χτυποκάρδι μας ταξιδεύουν δίπλα στη Νατάσα και τον Κωστή. Πρόκειται για μια ξεχωριστή αγάπη που έρχεται να ανατρέψει την ζωή της ηρωίδας, γιατί μετά από τον Κωστή όλη της η ζωή θα αλλάξει. Το πώς αφήνω να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

   Λάτρεψα και αυτό το βιβλίο της κυρίας Κουρτζή, όχι μόνο για το συγγραφικό της ταλέντο, αλλά και για την απλότητα του λόγου της, που μέσω αυτού μπορεί να ταξιδέψει κάθε αναγνώστη που θα αποφασίσει να αποκτήσει το υπέροχο αυτό βιβλίο. Εγώ πολλές φορές ταυτίστηκα με την Νατάσα και τη μοναξιά της. Μια μοναξιά που ζήλεψα, μια μοναξιά που αγάπησα. Συγχαρητήρια για ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο, που δεν κάνει κοιλιά και στο οποίο η αγωνία είναι πρωταγωνιστής καθόλη τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Κατερίνα Κονίτσα Σωπύλη
 
kourtzi2214

Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ γεννήθηκε στην Άρτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιοτεχνολογία και εργάστηκε επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό χώρο και παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή, που αποτελεί και τη μεγάλη αγάπη της. Έχει ταξιδέψει αρκετά, μιλάει τέσσερις γλώσσες και ερασιτεχνικά ασχολείται με το αργεντίνικο τάνγκο. Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ποίησης και έχει γράψει θεατρικά έργα.
 
Joomla Social by OrdaSoft!