Βιβλία

Η δύναμη

 
Η δύναμη
Συγγραφέας: Naomi Alderman
Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά
Εκδόσεις Οξύ

   Η Naomi ξεδιπλώνει το φόβο και τον τρόμο των ανδρών. Αλήθεια αγόρια, τι θα γινόταν αν οι γυναίκες είχαν τη Δύναμη; Αν δηλαδή μπορούσαν να καταφέρουν αφόρητο πόνο με το μικρό τους δακτυλάκι; Τι θα γινόταν σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία αν μια γυναίκα σήκωνε το ανάστημά της και σας έπαιρνε το μέλι από τα δάχτυλα;
 
dynami1901

   Το βιβλίο ξεκινά με την αλληλογραφία που ανταλλάζει η Ναόμι με έναν ακαδημαϊκό. Το όνομά του… Νιλ. Της στέλνει το ιστορικό μυθιστόρημα που μόλις τελείωσε και θέλει να μάθει τη γνώμη της. Και η ίδια η Ναόμι όμως βρίσκεται πάνω στη συγγραφή του δικού της βιβλίου και ομολογεί πως διαβάζοντας κάτι άλλο θα χαλαρώσει από την πίεση που αισθάνεται.

   Η ιστορία ξεκινά από μια παρέα έφηβων κοριτσιών που ξαφνικά βρίσκονται με τη Δύναμη να προκαλούν ηλεκτρικό σοκ με τις άκρες των δακτύλων τους. Αυτό όμως αρχίζει να απλώνεται σιγά σιγά και να γεμίζει τρόμο σχολεία και οικογένειες. Οι έφηβες έχουν τη δυνατότητα να διαποτίζουν με ενέργεια όλες τις υπόλοιπες γυναίκες, οι οποίες με τη σειρά τους αποκτούν τη Δύναμη. Ο φόβος μετακυλίεται πλέον στον κόσμο των μεγάλων και οι συγκρούσεις είναι φοβερές.
Οι γυναίκες θα βάλουν σε τάξη την κοινωνία; Θα καταφέρουν να επιβληθούν; Και τι θα γίνει με τους άνδρες; Θα είναι τώρα αυτοί το ασθενές φύλλο;
 
dynami1902
   Η δράση περιστρέφεται γύρω ιστορία γυρνά γύρω από τέσσερις βασικούς χαρακτήρες. Την Άλι, που σκοτώνει τον πατριό της που την κακοποιούσε σεξουαλικά και τρέχει να κρυφτεί σε ένα μοναστήρι. Εκεί ακούει φωνές, θεραπεύει ανθρώπους, αλλάζει το όνομά της σε Μητέρα Εύα και δημιουργεί μια αίρεση βασισμένη σε μια φεμινιστική ερμηνεία της Βίβλου. Το Νιγηριανό Τούντε που γίνεται blogger καθώς έτυχε να είναι μάρτυρας σε επεισόδιο με χρήση Δύναμης από έφηβη. Τη Μάργκοτ, δήμαρχο μιας πόλης, που παρέλαβε τη Δύναμη από την κόρη της. Ανεβαίνει βαθμίδες και δημιουργεί στρατόπεδο εκπαίδευσης για κορίτσια και τη Ρόξι, κόρη εγκληματιών, που γίνεται μάρτυρας στη δολοφονία της μητέρας της την ίδια στιγμή που ζωντανεύει η Δύναμη μέσα της.

   Το βιβλίο έχει τη μορφή δεκαετούς αντίστροφης μέτρησης, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο έντονη τη διάθεση στον αναγνώστη να ψάξει για τις απαντήσεις. Η συγγραφέας δίνει μεγάλη έμφαση μέσα από την ιστορία που πλάθει στις γυναίκες και στη βία ή κακοποίηση όποιου είδους που έχουν δεχθεί. Σφυρηλατεί συνειδήσεις αλλά και απογυμνώνει την ανδροκρατούμενη κοινωνία.

   Ένα βιβλίο που πραγματικά θα αγαπήσετε, καθώς έχει τη δύναμη να σας συναρπάσει αλλά και να σας αφυπνίσει ταυτόχρονα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
H Naomi Alderman γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1974. Η Ανυπακοή, το πρώτο της βιβλίο, απέσπασε το βραβείο Orange για πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα και έγινε κινηματογραφική ταινία με τις Ρέιτσελ Βάις και Ρέιτσελ ΜακΆνταμς.
 
Joomla Social by OrdaSoft!