= Η μπαλάντα της ζήλιας
Βιβλία

loogoo

Η μπαλάντα της ζήλιας

 
Η μπαλάντα της ζήλιας
Της Μάρως Βαμβουνάκη
Εκδόσεις Ψυχογιός
 
   Μια σειρά συναντήσεων ανάμεσα σε έναν μεσήλικα ψυχοθεραπευτή και μια νεαρή γυναίκα που υποφέρει από τα πάθη της ζήλιας. Εκείνος σημειώνει για το περιστατικό… Επειδή κι εγώ έχω ζηλέψει πολύ στη ζωή μου, γνωρίζω το μαρτύριο. Μιλάμε για σφαγείο, για φωτιά που τρώει σωθικά, εσωτερικά όργανα, το μεταβολισμό σου. Μερίδα της ιατρικής επιστήμης θεωρεί ότι η ζήλια ευθύνεται για οργανικές αρρώστιες, για κακοήθειες. Ο μαύρος σπόρος της φυτεύεται σε κάθε κύτταρο, στα δόντια, στα μαλλιά, στα νύχια. Παραλογίζεσαι, εξευτελίζεσαι. Καταντάς γελοίος κι επικίνδυνος για σένα και τους άλλους. Συγγενεύει στενά με το μίσος και το μίσος είναι ταυτοχρόνως το έγκλημά σου και η τιμωρία σου.

   «Θεραπεύεται;» με ρωτούν εναγωνίως οι ασθενείς μου. Πότε ναι, κάπως, πότε όχι, είναι δύσκολο! Χρειάζεται και κάποιο θαύμα ο ψυχολόγος για βοηθό του, όπως σε κάθε θεραπεία άλλωστε. Ευτυχώς που τα θαύματα συμβαίνουν.
 
impalantatiszileias
   Όμως η ζήλια είναι η πιο ικανή προξενήτρα. Οι μοιχείες φτάνουν σε πυρακτωμένα πάθη όσο υφίσταται σύζυγος. Έτσι και βγει διαζύγιο και ο αντίζηλος εκλείψει, έτσι και το πεδίο μαχών καταλαγιάσει σε λιβάδι ειρηνικό, η φλόγα υποχωρεί, σβήνει - ίσως.

   Μια ψυχοθεραπεία πρέπει να είναι αγωγή φωτεινής ειλικρίνειας, πορεία προς την επίγνωση και την καλοσύνη. Μακριά από εμένα η ηθικολογία και δεν το παίζω ιεροκήρυκας, αλλά η καλοσύνη είναι ελευθερία.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
vamvounakiΗ ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Από εννέα χρόνων ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και ψυχολογία. Από το 1972 και για έντεκα χρόνια έζησε στη Ρόδο, όπου εργάστηκε ως συμβολαιογράφος. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα έργα της: Ο ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΙΜΑ , ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΞΟΔΕΥΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΧΟΡΟΣ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΩΝ , ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ (υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών – ΕΚΕΒΙ 2012), ΣΙΩΠΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΣΑΙ, η συλλογή διηγημάτων ΑΥΤΗ Η ΣΚΑΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ, σε κοινό τόμο ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΜΟΙΧΕΙΑΣ , ΝΤΟΥΛΙΑ και Ο ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ , το βιβλίο της για παιδιά ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ, καθώς και τα μυθιστορήματά της Ο ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΩΝΟΣ (υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών – ΕΚΕΒΙ 2011) , ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΞΑΝΑ, Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ και Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΖΗΛΙΑΣ.
 
   Η ζήλια… Tο πιο δύσκολο συναίσθημα για να διαχειριστείς, είτε είσαι ο παθών, είτε είσαι το «θύμα» αυτής της ιστορίας.

   Στο ντιβάνι του ψυχοθεραπευτή η Λένε προσπαθεί να δικαιολογήσει τα συναισθήματά της. Ο αρραβωνιαστικός της έχει μια κόρη 12 ετών που προκαλεί ζήλια στην όμορφη Λένε. Ο ψυχοθεραπευτής καλείται να δώσει απαντήσεις και να οδηγήσει την «ασθενή» στο δρόμο της «ενηλικίωσης». Όταν ένας άνθρωπος ζηλεύει, δεν είναι από αγάπη, ούτε από φθόνο. Είναι από ανασφάλεια, από έλλειψη αυτοπεποίθησης, είναι από διαρκή φοβία για τη δική του αξία.

   Η ανάγκη του για αποδοχή και θαυμασμό, ο τρόπος που σκέφτεται για τον εαυτό του. Θεωρεί ότι είναι «λίγος» και ουσιαστικά ζηλεύει αυτόν που έχει ισορροπήσει ανάμεσα στις ανασφάλειες και τις φοβίες του, ζηλεύουν τη δύναμη της «ενηλικίωσής του».

   Η Λένε ζηλεύει ενώ δεν αγαπά τον αρραβωνιαστικό της, ζηλεύει τη μικρή του κόρη γιατί θέλει όλη την προσοχή και τη φροντίδα του για να καλύψει τις ανασφάλειές της. Λόγω της χαμηλής της αυτοεκτίμησης κυνηγά εμμονικά το κομμάτι προσοχής που αφορά την κόρη του. Ο άνδρας προσπαθεί πάντα να την καθησυχάζει με λάθος τρόπο γιατί δεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και η Λένε φτάνει στον ψυχοθεραπευτή κάθε φορά με περισσότερο μένος, μίσος και ζήλια.

   Θα καταφέρει ο ψυχοθεραπευτής να της δείξει το δρόμο της «γιατρειάς»; Αλήθεια πόσο εύκολο είναι να παραδεχθεί ένας άνθρωπος πως πάσχει από ζήλια; Πόσο εύκολο είναι να «δουλέψει» με τον εαυτό του και να κατανοήσει τις δικές του ανάγκες αλλά και των άλλων; Πόσο εύκολο είναι να αντιστρέψει την εικόνα που έχει για τον εαυτό του και να καταφέρει να βρει την ηρεμία και την ευτυχία με βάση τις δικές του «νίκες»;

   Ουτοπικό; Δεν ξέρω αλλά σε έναν κόσμο που οι ανασφάλειές μας θα γίνουν αιτία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι θα ήθελα να ζήσω.

   Το βιβλίο της Μάρως θα σας δώσει την ώθηση που χρειάζεστε να προβληματιστείτε, να σκεφτείτε, να μάθετε, να αφουγκραστείτε τη ζήλια και να αποφασίσετε αν ήρθε η ώρα να ενηλικιωθείτε πνευματικά η να παραμείνετε με αυτό το σαράκι που θα σας καίει τα σωθικά.

   Ο δόμος προς την αυτογνωσία είναι ένα δύσκολο μονοπάτι αλλά οδηγεί στην πληρότητα, στην ευτυχία και στην ζωή! Ένα εκπληκτικό βιβλίο από μια συγγραφέα που όλοι λατρεύουμε.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!