= Η αστυνόμος
Βιβλία

loogoo

Η αστυνόμος

 
Ανδρέας Μήτσου
Η αστυνόμος
Εκδόσεις Καστανιώτη
 
“Maybe all the things that you know that are precious to you
Could be swept away by fate's own hand”

   Το πλέον πρόσφατο πόνημα του Ανδρέα Μήτσου έχει να κάνει με μία ιστορία δοσμένη από διαφορετικές «κάμερες». Η εξαιρετική ιδέα αφήγησης σε πρώτο πρόσωπο, πρώτα από την πλευρά της πρωταγωνίστριας και στη συνέχεια από την πλευρά του πρωταγωνιστή, με διάφορες εναλλαγές κατά τη διάρκεια της πλοκής, είναι κάτι που ανεβάζει το περιεχόμενο του βιβλίου στα μάτια μας. Είναι κάτι που το έχω δει σε άλλα βιβλία και πραγματικά με έχει συνεπάρει. Και ο σπουδαίος συγγραφέας το κάνει κτήμα του και το προσφέρει απλόχερα στο αναγνωστικό κοινό του.

   Η αστυνόμος Λένα Στρατήγη αναλαμβάνει μία υπόθεση «παρ’ ολίγον» φόνου και έχει να αντιμετωπίσει έναν υποψήφιο δολοφόνο, έστω και παρά λίγο, τεραστίων διαστάσεων και περίεργης συμπεριφοράς. Η σύζυγός του, το θύμα, το οποίο βρίσκεται στον τόπο του εγκλήματος σε άθλια κατάσταση, είναι μία όμορφη γυναίκα που υπέστη τις συνέπειες της μήνης του θηριώδους πατέρα των παιδιών της για λόγους που καλείται η αξιολογότατη αξιωματικός να ανακαλύψει και να ανασύρει στην επιφάνεια.
 
iastynomos20

   Ο Πέτρος Στρατήγης είναι ο πατέρας της Λένας. Μποέμ, καλλιεργημένος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, με πέραση στο ωραίο φύλο, αλλά και τρελή αδυναμία σε αυτό, με μία αρκετά νεότερη σύντροφο, γιατρό και κοκέτα, η οποία τον εκτιμά – μάλλον – και το θαυμάζει πολύ, ο Πέτρος είναι ο άνθρωπος που, κατά τη Λένα, θα θέλει πολύ να αναμιχθεί σε αυτή την υπόθεση, ψάχνοντας για θέμα για το επόμενο βιβλίο του. Η επαφή του με το θύμα είναι μοιραία. Το περίμενε; Δεν το περίμενε; Οι απαντήσεις είναι θολές, πλάνες και σκοτεινά ύποπτες. Είναι κάτι που διαφαινόταν; Είναι κάτι που βγήκε στην πορεία; Είναι ένα άρρωστο μυαλό που μισεί κα έπλασε κάτι εξίσου άρρωστο και ανίερο;

   Ο Μήτσου γράφει μία ιστορία με εκπληκτική ατμόσφαιρα, με θαυμάσιους διαλόγους και μεγάλες κορυφώσεις στην ένταση. Μπλέκει τον άνθρωπο με τον έρωτα και το πόσο μακριά μπορεί να οδηγηθεί εξαιτίας του. Η ματαιοδοξία κάνει τη σχέση να φαντάζει ιδανική, ακόμα κι όταν είναι καταδικασμένη να αποτύχει; Ο νους είναι ο σκηνοθέτης αλλά και ο παραγωγός τέτοιων «ταινιών», που το τέλος τους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η σχέση πατέρα και κόρης δεν είναι η επιταγή του Οιδιπόδειου; Το μίσος πόσο κακός ή χειρότερος σύμβουλος μπορεί να αποδειχθεί;
 
mitsou20

   Το διάβασα μέσα σε ένα απόγευμα. Το έστυψα, το ρούφηξα, του πήρα το σκαλπ (κάτι σε περιεχόμενο βιβλίου μου κάνει αυτό) και σκέφτηκα τα μύρια όσα περνώντας τις σελίδες. Θα μπορούσε άνετα να γίνει ταινία, θα μπορούσε να γίνει και παράσταση. Θα μπορούσε να μας κάνει να σκεφτούμε έξω από το κουτί και το πετυχαίνει στον υπέρτατο βαθμό. Είναι η δεξιότητα αυτή του Μήτσου να αφηγείται ιστορίες με συγγραφικές εικόνες, είναι η δύναμη της πένας και η έμπνευση που φέρνει τούμπα καταστάσεις και σχέσεις. Είναι ένας από τους πολλούς λόγους που θα πρέπει να έχετε αυτό το βιβλίο στη βιβλιοθήκη σας. Και να καμαρώνετε μάλιστα που το έχετε. Εύχομαι τα καλύτερα και μόνο στον Ανδρέα Μήτσου, τον άνθρωπο που έχει διδάξει ΠΟΛΥ κόσμο να αγαπά τον πολιτισμό και που τα έχει καταφέρει τόσο πολύ και τόσο καλά. Σε αυτό τον κόσμο ανήκω κι εγώ και είμαι πολύ υπερήφανος που ανήκω. Ευχαριστούμε και πάλι, κύριε καθηγητά!

Κώστας Κούλης

Ο Ανδρέας Μήτσου έχει εκδώσει εννέα συλλογές διηγημάτων, έξι μυθιστορή­ματα και δύο νουβέλες. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήμα­τος για το βιβλίο του Τα ανίσχυρα ψεύ­δη του Ορέστη Χαλκιόπουλου, με το Κρα­τικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλ­λογή του Η εξαίσια γυναίκα και τα ψά­ρια, με το Βραβείο Γραμμάτων της Ακα­δημίας Αθηνών (Ουράνη) για τη συλ­λογή διηγημάτων Σφήκες και με το Βρα­βείο Αναγνωστών (ΕΚΕΒΙ-ΕΡΤ) για τη νουβέλα του Ο κύριος Επισκοπάκης.
 
Σπούδασε Φιλοσοφία (PhD), Μεσαιωνική και Νεότερη Ελληνική Λογοτεχνία και Αγγλική Λογοτεχνία. Έχει διδάξει Δημιουργική Γραφή και Θεωρίες Αφήγησης στο ΕΚΕΒΙ, στη Φιλοσοφική Σχολή και στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Ιανό, στη FNAC κ.α.
 
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά.
 
Βιβλιογραφία
Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
Η αστυνόμος, 2019
Ο αγαπημένος των μελισσών, 2018
Ο Ορφέας και ο Ανδρέας, 2018
Γκαλίνα, 2017
Η Αλεξάνδρα (ePUB), 2015
Η Αλεξάνδρα, 2015
Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια, 2014
Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια (ePUB), 2014
Τα Χριστούγεννα ενός άτυχου μπάτσου, 2013
Τα Χριστούγεννα ενός άτυχου μπάτσου (ePUB), 2013
Τέλος καλό, όλα καλά, 2012
Τέλος καλό, όλα καλά (ePUB), 2012
Ο κίτρινος στρατιώτης, 2012
Ο κίτρινος στρατιώτης (ePUB), 2012
Ο αγαπημένος των μελισσών, 2010
Η ελεημοσύνη των γυναικών, 2009
Ο κύριος Επισκοπάκης, 2007
Ο χαρτοπαίκτης έχει φοβηθεί, 2006
Ιστορίες συμπτωματικού ρεαλισμού, 2005
Ο σκύλος της Μαρί, 2004
Σφήκες, 2001
Γέλια, 1998
Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου, 1995
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία