Βιβλία

Η Αέρινη Παρέα

 
Ντένια Πάτρα
Η Αέρινη Παρέα
Εικονογράφηση: Ιωάννα Καλοστεφάνου
Εκδόσεις Πνοή

Όποιος θέλει φίλους, πρέπει να ψάξει να τους βρει.

   Τη φιλιά την κυνηγάς. Τρέχεις, κάνεις προσπάθεια. Δεν περιμένεις. Γενικά δεν περιμένεις. Δεν «αμύνεσαι» με την άθλια σκέψη «Θα με πάρουν τηλέφωνο. Μα είμαστε φίλοι». Ναι, ε; Και εσύ γιατί δεν καλείς; Γιατί εσύ δεν κάνεις την αρχή; Γιατί εσύ δεν είσαι πια εσύ και έγινες μόνο εγώ ίσως… Τη φιλία την κυνηγάς. Γιατί έτσι δείχνεις ότι την υπολογίζεις.

   Ο Ορέστης δεν έχει φίλους. Ο Νίκος, με τον οποίο έκανε παρέα, μετακόμισε πολύ μακριά. Τόσο μακριά που ούτε από την κορυφή της οροφής του σπιτιού του δεν μπορεί να δει το νέο του σπίτι. Και ο Ορέστης είναι στενοχωρημένος. Ένας συμμαθητής του κάνει πάρτι και δεν τον κάλεσε. Μόνο αυτόν. Μα όταν ήταν ο Νίκος στην παρέα, τον καλούσαν. Τώρα; Δεν υπάρχει πια παρέα; Ή είναι κάτι που ο Ορέστης κάνει λάθος;

   Παιδικό βιβλίο από την κυρία Ντένια Πάτρα, για ένα από τα μεγαλύτερα καλά που μας τυχαίνουν στη ζωή μας. Την επιλογή ανθρώπων να μοιραστούμε μαζί τους χαρές και λύπες. Τη δυνατότητα να κοιτάζουμε παλιές φωτογραφίες και βίντεο και να γελάμε ασυναίσθητα, με περισσή καλοσύνη. Το δικαίωμα να προσφωνούμε κομμάτι του παρελθόντος με το όνομά μας και το όνομα αγαπημένων μας προσώπων, έξω από την οικογένειά μας. Και με τα χρόνια… με τα χρόνια φροντίσαμε εκείνα τα πρόσωπα να γίνουν οικογένειά μας.
 
iaeriniparea2214

   Η εικονογράφηση της κυρίας Ιωάννας Καλοστεφάνου είναι υποδειγματική. Ο γλυκύτατος τρόπος απεικόνισης των παιδικών φιγούρων συνάδει απόλυτα με το ύφος της συγγραφέως και το μοτίβο εξέλιξης της ιστορίας. Γραμμένο απλά, γήινα, απόλυτα κατανοητά και μέσα στο γνωστικό πεδίο του παιδιού, το βιβλίο ξυπνάει στο μυαλουδάκι του την ανάγκη να έχει φίλους. Και να κάνει το πρώτο βήμα χωρίς να σκέφτεται το εγώ του. Η Αέρινη Παρέα βρίσκεται παντού. Απλά περιμένει να την καλέσουμε. Απλά περιμένει εμάς.

   Οι συμμαθητές ρωτούν τον Ορέστη. Και όταν πια μαθαίνουν το μυστικό… Τότε μια γιορτή στήνεται. Είμαστε όλοι φίλοι! Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά όλοι ίσοι. Όλοι αγαπιόμαστε, ό,τι κι αν συμβαίνει στον καθένα μας. Ανιδιοτέλεια, σεβασμός, ήθος. Η φιλία είναι ανάλλαγη, με δίχως ασκημάδι, ναι;

   Όμορφο βιβλίο, με όμορφες λέξεις και ζωγραφιές, που θα κάνει το παιδί να χαρεί και να εφαρμόσει, που θα κάνει τον γονιό να θυμηθεί και να εμπεδώσει. Όταν θα μιλήσετε στο παιδί σας μετά το πέρας της ανάγνωσης, θα είναι καλό να μιλήσετε και με τον άνθρωπό σας. «Τους κουμπάρους μας πόσο καιρό έχουμε να τους δούμε; Τους φίλους μας»; Αν πρόκειται για παιδιά που μεγαλώσατε μαζί ή ανθρώπους που γνωρίσατε στην «μετέπειτα» πορεία σας… δεν έχει καμία σημασία. Αν τους τιμάτε όλους και όλοι σας τιμούν με τη φιλία τους, τότε απλά τους καλείτε. Το νόημα αφορά όλους μας. Το περίφημο «ηθικό δίδαγμα» είναι υπεράνω ηλικιών και λοιπών αποχρώσεων. Πώς νιώσατε όταν πήρε τηλέφωνο το φιλαράκι που είχατε να ακούσετε χρόνια; Ήταν για σας ο ορισμός της Αέρινης Παρέας; Τα σύννεφα ξέρουν καλύτερα λοιπόν…
 
nteniapatra2214

   Το διάβασα. Σκέφτηκα να γράψω αυτό το κείμενο. Και από μέσα μου να ευχαριστήσω τη δημιουργό. Γιατί μου θύμισε ότι σήμερα είναι Κυριακή και ότι μπορώ να βρεθώ με τους αγαπημένους μου φίλους. Ή τουλάχιστον να προσπαθήσω. Και πως ακόμα κι αν δεν τα καταφέρω σήμερα και θελήσω να κάνω κάτι αύριο, πάλι Κυριακή θα είναι. Season of Sundays, που λέει κι ένα αγαπημένο τραγούδι. Διαβάστε, νιώστε, μεταδώστε, ξανανιώστε. Ένα βιβλίο για τον άνθρωπο, έξω από ημερομηνίες και λοιπά νούμερα.

Κώστας Κούλης

Η Ντένια Πάτρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και αυτή την περίοδο παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Από παιδί λάτρευε τα βιβλία, γι’ αυτό και σήμερα είναι συντονίστρια στη Λέσχη Ανάγνωσης Κερίου Ενηλίκων, αλλά και εμψυχώτρια σε δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά και ενήλικες στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη. Επίσης, είναι μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού NECI, ενώ από το 2019 είναι διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια του διεθνούς οργανισμού Living Values in Education. Αγαπάει ν’ ακούει το ζωηρό και γάργαρο γέλιο των παιδιών και τον ήχο των σελίδων ενός βιβλίου καθώς γυρίζουν. «Η αέρινη παρέα» είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.
 
Joomla Social by OrdaSoft!