= Γυναίκες
Βιβλία

loogoo

Γυναίκες

 
Γυναίκες
του Τσαρλς Μπουκόβσκι
Εκδόσεις Μεταίχμιο

   Ο αμετανόητα αλκοολικός και άσημος συγγραφέας Χένρι Τσινάσκι γεννήθηκε για να επιβιώνει. Ύστερα από χρόνια στο περιθώριο, σε αδιέξοδες δουλειές και άθλια διαμερίσματα, αναγνωρίζεται επιτέλους ως ποιητής. Στα πενήντα του λοιπόν γλεντά την ξαφνική του δόξα σαν ροκ σταρ, μεθώντας τριακόσιες μέρες τον χρόνο και επιτυγχάνοντας σεξουαλικές επιδόσεις που θα ζήλευε και ο Καζανόβα.
 
Οι «Γυναίκες» είναι μια αχαλίνωτη καταγραφή της ζωής στο κόκκινο.
Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι απαθανατίζει στις «Γυναίκες» το μοναχικό ρομαντικό άντρα που σαστίζει συνεχώς σε μιαν εποχή αλαμπουρνέζικης ευμάρειας, αποσυντονισμού και απορρύθμισης, εκκωφαντικής αλλά ανούσιας παρουσίας και φυγής μακριά από καθετί πνευματικό, λυρικό, ποιητικό (από το επίμετρο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη).

gynaikes   Ο Τσινάσκι περνάει τον χρόνο του ανάμεσα σε απαγγελίες, για να βγάζει τα προς το ζην και σε διασκέδαση, αρκεί να υπάρχουν άφθονη μπύρα (δεν λέει όχι και σε ό,τι άλλο περιέχει αλκοόλ) και γυναίκες. Της αγαπάει όλες χωρίς εξαίρεση και τις θέλει όλες. Προσπαθεί να τις κερδίσει έστω για μια νύχτα, ενώ συνάμα απορεί γιατί πάνε μαζί του, έτσι πενηντάρης, άσχημος και ρακένδυτος που είναι. Αν τα λιγοστά χρήματα που βγάζει κατά καιρούς δεν τα τρώει στο πιοτί, ταΐζει τα αλογάκια στον ιππόδρομο. Κάνει και σχέσεις που κρατούν για λίγο διάστημα και η μια είναι πιο αρρωστημένη από την άλλη. Βαριέται τον κόσμο, τον παρατηρεί από μακριά. Μόνιμος στόχος του η ηδονή που νοιώθει σε κάθε συνεύρεση με το αντίθετο φύλλο. Βρωμόστομος, γκρινιάρης, καταθλιπτικός.

charlesbukowski   Τώρα ειλικρινά περιμένετε να σας κριτικάρω εγώ τον Μπουκόφσκι; Αυτός είναι μια κατηγορία μόνος του. Διάβασα ένα βιβλίο γεμάτο σπαρταριστές ιστορίες all about sex, drugs, alcohol – χωρίς το rock ‘n roll. Μοναχικός ο ήρωας του βιβλίου, που νοιώθει ζωντανός μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και γερές δόσεις sex. Γέλασα πολύ με τα ευτράπελα που συνέβαιναν, απόρησα με τον Τσινάσκι για τη συμπεριφορά του. Κράτησα κάποιες φράσεις του βιβλίου όπως:

"Αυτό είναι το πρόβλημα με το ποτό, αν συμβεί κάτι καλό, πίνεις για να γιορτάσεις. Αν συμβεί κάτι κακό, πίνεις για να ξεχάσεις, αν δεν συμβαίνει τίποτα, πίνεις μπας και συμβεί".

"Οι μεγαλύτεροι άνδρες μες τη μοναξιά είναι βυθισμένοι".

Μαίρη Ζαρακοβίτη

 

Joomla Social by OrdaSoft!