Βιβλία

Γράμμα από Χρυσό

 
Γράμμα από Χρυσό
της Λένας Μαντά
Εκδόσεις Ψυχογιός
 
   Το νέο βιβλίο της αγαπημένης μας Λένας μυρίζει Πόλη, μυρίζει νοσταλγία, μυρίζει όνειρα ανεκπλήρωτα. Μια ιστορία που ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη το 1910 και τελειώνει στην Κυψέλη το 2016.

   Δύο οικογένειες που έρχονται κοντά μόνο για να απομακρυνθούν. Τρείς γενιές που ερωτεύονται και η κατάληξη δεν είναι το happy end των παραμυθιών. Ένα κόσμημα από χρυσό που ψάχνει το «σωστό» αποδέκτη.
 
gramma02
   Το βιβλίο καταγράφει τις ζωές τριών γυναικών, της προγιαγιάς, της κόρης και της εγγονής. Τρεις γενιές με ιστορίες σχεδόν παρόμοιες, με υποσχέσεις και όνειρα που δεν εκπληρώθηκαν. Η Φένια Καραπάνου κληρονομεί ένα σπίτι στην Κυψέλη και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από τον παππού που δεν ήξερε πως είχε. Το πατρικό της μητέρας της έχει ποτισμένο στους τοίχους του την ιστορία της οικογένειας που ήρθε από την Πόλη προσπαθώντας να κάνει μια νέα αρχή. Η θεία Μέλπω προσπαθεί να δώσει φως και να «γνωρίσει» στη Φένια μέσα από άλμπουμ και ιστορίες τους συγγενείς της. Μια εκδίκηση ήταν η αφορμή η μητέρα της να παντρευτεί το λάθος άνθρωπο. Μια αδερφή που κάνει το χειρότερο κακό στο ίδιο της το αίμα. Εικόνες οικογενειακής βίας, μέσα από την αθλιότητα της μετανάστευσης στη Γερμανία. Μάρτυρας ένα κορίτσι που τελικά μάζεψε τα κομμάτια του και γύρισε στην Αθήνα προσπαθώντας να κάνει τη δική της νέα αρχή. Ένας έρωτας που έμεινε στη μέση, ερωτήματα που βρήκαν τις απαντήσεις τους και ένας κύκλος που έκλεισε.

   Μια απίστευτα έντονη καταγραφή της ιστορίας της Πόλης από το 1920 μέχρι τα Σεπτεμβριανά του '55… συγκινητική η καταγραφή της μεταπολεμικής Αθήνας. Διάλογοι και καταστάσεις που συγκλονίζουν. Πρόσωπα με μάσκες και χωρίς, άνθρωποι που πονούν, θυμώνουν, μισούν και αγαπούν.
 
gramma01
   Ένα βιβλίο για τον έρωτα, την αλήθεια, ένα βιβλίο πλεγμένο με χρυσό. Το μέταλλο που συμβολίζει τη δύναμη, την αγάπη, την αισιοδοξία και τον πλούτο αλλά και τα όνειρα και τις υποσχέσεις. Η Λένα μας εξέπληξε για άλλη μια φορά με το πηγαίο ταλέντο της και σαν περίτρανη υφάντρα μας φυλάκισε στο μαγικό ιστό της. Οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονταν μπροστά μας σιγά σιγά και η οικειότητα που νοιώθαμε μαζί τους είναι καθηλωτική. Η ιστορία της τόσο αληθινή, τόσο προσιτή, τόσο γήινη, τόσο συγκινητική και δυνατή συνάμα, καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σου μέχρι την τελευταία σελίδα.
 
gramma03Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι. Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009 και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. To 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ηρωίδα-Έμπνευση», για το μυθιστόρημά της ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. To βιβλίο της ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ έχει μεταφραστεί και στα τουρκικά, ενώ το μυθιστόρημά της ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ κυκλοφορεί στα αλβανικά, στα ιταλικά και στα ισπανικά, ενώ σύντομα θα εκδοθεί και στα αγγλικά. Το ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ κυκλοφορεί στα αλβανικά και σύντομα θα εκδοθεί και στα ιταλικά, ενώ το ΒΑΛΣ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΥΣ, που έγινε τηλεοπτική σειρά στην Κύπρο και την Ελλάδα, έχει μεταφραστεί στα κινεζικά και στα βουλγαρικά. Επίσης, το ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΧΟΒΟΛΗ έχει κυκλοφορήσει στα αλβανικά και στα σερβικά, και το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΣΙΓΑΡΟ πρόκειται να εκδοθεί στα αλβανικά. Τέλος, το μυθιστόρημά της ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΛΕΙΔΙΑ έχει γίνει τηλεοπτική σειρά, που προβάλλεται στην Κύπρο και την Ελλάδα. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια αντίτυπα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί άλλα δεκατρία μυθιστορήματά της, καθώς και δύο συλλογές διηγημάτων.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!