Βιβλία

Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β

 
Ελένη Ανδρεάδη
Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις Μεταίχμιο

   Αυτό που χρειάζεσαι είναι λίγη φαντασία. Και όλα θα δουλέψουν. Το άχρηστο ρολόι, που δεν έχει καν λουράκι, θα γίνει Όμνι και θα σε ταξιδέψει στον χρόνο. Το παλιό σκαμπό – και μερικές κουβέρτες πάνω στο κρεβάτι – θα γίνει η είσοδος του κάστρου. Και το γράμμα Β, που η αδελφή σου έσβησε από τον πίνακα, θα γίνει η αφορμή να μάθεις για τον πλανήτη, το περιβάλλον σου, την ίδια τη ζωή.

   Η Ελένη Ανδρεάδη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η δημιουργός της σειράς «Πράκτορες του πλανήτη», μεταξύ άλλων, είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και αγαπημένες συγγραφείς παιδικών βιβλίων – και όχι μόνο. Την έχουμε φιλοξενήσει με συνέντευξη στο πρόσφατο παρελθόν και αδημονούμε για την επόμενη συνάντησή μας. Είναι ένας γλυκύς, ζεστός και γεμάτος φαντασία άνθρωπος. Και αυτή τη φορά έχει σαν ορμητήριό της την απουσία ενός γράμματος. Του δεύτερου της αλφαβήτας…
 
giatisvasametob22

   Ο μικρός δεν καταλαβαίνει γιατί η αδελφή του το έσβησε από τον πίνακα. Και αυτή η «εμμονή» της να σώσει τον πλανήτη... Να μην καταναλώνουμε πλαστικό, να μην αφήνουμε το νερό να τρέχει άσκοπα, να στραφούμε σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, να έχουμε τον νου μας γενικότερα… Και αυτή η «εμμονή» μου να κάνω το Β κάθε φορά και κάτι άλλο. Από σκελετό για τα γυαλιά μου μέχρι υποβρύχιο… Και κάθε φορά να ανακαλύπτω κάτι καινούργιο. Για μένα, για τους γύρω μου, για τη Γη, στην οποία κατοικώ. Η μεγάλη γαλάζια σφαίρα είναι μοναδική. Δεν υπάρχει άλλη. Δεν υπάρχει δεύτερη, τουλάχιστον εδώ κοντά. Ούτε καν πολύ μακριά. Και αν δεν τη σέβομαι, σύντομα θα αναρωτιέμαι για το πού θα πάω να κατοικήσω, όταν αρχίσει να μαραζώνει.

   Η κυρία Σάντρα Ελευθερίου δημιουργεί έναν μπαχτσέ θαυμάσιων εικονογραφήσεων, που δίνουν όλη την έκφραση των χαρακτήρων και την ουσία των περιπετειών. Ο μικρούλης ήρωάς μας, η αδελφή του, τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούν. Η Γη από κοντά και από μακριά, σαν ένα γαλάζιο κουμπάκι που κρεμιέται από ένα ξέφτι. Ο μικρούλης ήρωάς μας που κάπου θα νιώσει υπέρ-ήρωας. Θα βάλει τη μπέρτα του και θα πετάξει προς το καλό, προς την κατανόηση και την εφαρμογή. Και η δημιουργός θα αφιερώσει το βιβλίο της αυτό σε όλους εκείνους που πάντα κουβαλάνε μπέρτα μαζί τους και προθυμοποιούνται να τη χρησιμοποιήσουν.
 
andreadi2214

   Νομίζω πως θα κάνω αυτό το εξώφυλλο μπλουζάκι. Νομίζω πως θα το φορέσω και θα περπατήσω από τη μια μεριά του γιαλού μέχρι την άλλη. Και νομίζω πως θα αφήσω τον Ήλιο να κάνει τα μαγικά του πάνω μου, μέχρι να νιώσω ότι απογειώνομαι και πάω να κάτσω κάπου, να βλέπω τη Γη μας από μακριά. Και να αναρωτηθώ. Μπορώ να κάνω κάτι για να τη σώσω; Να διαβάσω ίσως το βιβλίο σε ένα παιδάκι; Να του πω την ιστορία και να περιμένω μία αντίδραση του τύπου «Πάμε να ξαναβάλουμε το γράμμα Β στον πίνακα"; Γιατί, πιστέψτε με, εκεί είναι η θέση του. Πλάι στο Α. Η αρχή είναι το ήμισυ το παντός, αλλά χρειάζεται και το άλλο μισό, ναι; Και το άλλο μισό ξεκινάει από το Β.

Κώστας Κούλης

Buy the book HERE! 

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο. Έχει ταξιδέψει και δουλέψει σε πολλές χώρες πάνω στην αειφορία και στρατηγική, όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική, και από τους ύφαλους της Ονδούρας μέχρι τους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ, πήρε ένα μάθημα στη δημιουργική γραφή και έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 2009, ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη, η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές. Τα βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα της οργάνωσης υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν βραβευτεί για την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες. Το εφηβικό μυθιστόρημα της για την κλιματική αλλαγή, Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης τιμήθηκε στη Χρυσή Λίστα 2019 του βραβευμένου εκπαιδευτικού portal Elniplex. Τα βιβλία της μεταφράζονται και κυκλοφορούν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Κορέα, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα πέντε βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, το εικονογραφημένο Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου, καθώς και Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης. Είναι μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Προσωπικοτήτων για το Διεθνές Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN).
 
santra22

Η Σάντρα Ελευθερίου σπούδασε γραφικές τέχνες και από το 2004 εργάζεται ως εικονογράφος, έχοντας συνεργαστεί με μια πλειάδα εκδοτικών οίκων. Το έργο της έχει διακριθεί αρκετές φορές. Έλαβε πέντε φορές το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, εκπροσώπησε την πατρίδα της στην Τιμητική Λίστα του ΙΒΒΥ 2012 και προτάθηκε για το Βραβείο Άντερσεν 2020. Διετέλεσε μέλος της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης και ήταν υποψήφια για το Βραβείο Μαντάμ Φιγκαρό – Γυναίκες της Χρονιάς 2018, στην κατηγορία δημιουργός. Παράλληλα με την εικονογράφηση ασχολείται και με τη συγγραφή, όπου επίσης έχει βραβευτεί.
 
Joomla Social by OrdaSoft!