= Για δυο σμαράγδια
Βιβλία

loogoo

Για δυο σμαράγδια

 
Αλέκα Ζωγράφου
Για δυο σμαράγδια
Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

   Η ματιά αποτελεί συνάρτηση του χρώματος των ματιών; Αλλιώς θα κοιτούσες αν ήταν καστανά, αλλιώς αν ήταν μαύρα κι αλλιώς αν ήταν πράσινα; Η αφελέστερη των ερωτήσεων ή ένα θέμα για συζήτηση; Αν πε τότε κιου; Μπορεί… Είναι πιθανόν να μιλάμε για υποθέσεις χωρίς απάντηση, αστήριχτες εις τους αιώνας των αιώνων…

   Η Αλέκα Ζωγράφου παίρνει μία ιστορία. Τη διπλώνει. Δύο φορές. Την τοποθετεί σε δυο διαφορετικές εποχές. Το 1912 στον Ορχομενό. Στην πόλη του Ετέοκλου και του Κλύμενου. Εκεί που η Σμαράγδα γεννιέται. Είναι κάτι να γίνει. Είναι κάτι να φανεί. Οι μοίρες έχουν άλλα σχέδια για κείνο το παιδί. Εξήντα τρία χρόνια αργότερα, η εγγονή της, που φέρει το όνομά της, έχει μπροστά της τις μοίρες. Είναι οι ίδιες; Οι άφθαρτες έχουν αποφασίσει, έχουν προκαθορίσει, αλλά εκείνη δεν θέλει να υποταχθεί. Δεν πρόκειται να υποταχθεί. Γελούν οι θεοί με τις αποφάσεις των ανθρώπων, αν όμως δεν υπήρχαν άνθρωποι δεν θα υπήρχαν ούτε εκείνοι, αφού αποτελούν δικά τους ποιήματα.
 
smaragdia2114

   Η κυρία Ζωγράφου είναι στην ουσία ένας ζωγράφος λέξεων. Οι οπτικές σελίδες της καταλαμβάνουν τη σκέψη και τη φαντασία μας. Διάβασα και έβλεπα, έβλεπα και θυμόμουν. Η κίνηση που κάνει το χέρι για να αλλάξει σελίδα μου φαινόταν παράταιρη. Θα έλεγε κανείς πως αντί για βιβλίο κρατούσα ένα χωροχρονικό συνεχές, αυτόβουλο και αυτοφορτιζόμενο. Οι περιγραφές, οι χαρακτήρες, η πλοκή. Σαν πλέξη σε ολόμαλλο, με δεδομένη τη ζέστη και ίσως τον ιδρώτα που να προκύπτει από κείνη. Οι άνθρωποι στο βιβλίο κινούνται γύρω από τον πανδαμάτορα. Φιλιώνουν και συγκρούονται. Αγαπούν, τάζουν, φοβούνται. Είναι άφοβοι και από την άλλη τόσο εύθραυστοι… Πραγματικά ήρωες στα όνειρα. Δανείζομαι τη φράση για να δείξω το μεγαλείο ενός αναγνώσματος στηριζόμενου σε ψυχές, μυαλά, ματιές και κινήσεις που υπαγορεύονται άυλα.

   Η κυρία Ζωγράφου πλάθει μία ιστορία που θα θέλαμε πολύ να διαβάσουν οι φίλοι μας, οι γύρω μας, όλοι όσους γνωρίζουμε. Ο ασπρόμαυρος καμβάς της δεν υπόσχεται, δεν εγγυάται. Απεικονίζει. Και το κάνει με φωτογραφική δυναμική. Σαν πίνακας που απιστεί απέναντι στην επίσημη αγαπημένη και μήτρα όλων των διαστάσεών του, τη ζωγραφική και επιζητά τη φωτογραφία για να εκφραστεί. Η συγγραφέας γράφει σχήματα, τοπία, πρόσωπα και σώματα. Και στο τέλος φέρνει μια ντουζίνα από μηχανής θεούς, οι οποίοι αδυνατούν να συμπράξουν με το κείμενο και αναθέτουν την αποστολή τους στους κυρίαρχους της ιστορίας. Τους πραγματικούς πρώτο-αγωνιστές.

   Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο και να ανακαλύψουν όλο και περισσότεροι τον σελιδόκοσμό του. Είναι η διακόσμηση μίας εποχής που κινείται παράλληλα, στέκει υπερήφανα και δίνει έναυσμα για μεγαλύτερη και ενθουσιώδη ενασχόληση με το διάβασμα και το καλό που κάνει στις ψυχές μας.

Κώστας Κούλης
 
 
zografou2114
 
Η Αλέκα Ζωγράφου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα. Η δημοσιογραφία μπήκε στη ζωή της πολύ γρήγορα και έγινε το κύριο επάγγελμά της. Έχει εργαστεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ως αρχισυντάκτρια, στο ραδιόφωνο καθώς και στην τηλεόραση που εργάζεται ως σήμερα. Η συγγραφή ξεκίνησε για εκείνη με την παιδική λογοτεχνία και τα βιβλία της: «Ο Ζώζι και η ποντικομόνα Λίζα», «Μ, όπως Μελίτα όπως μέλι», «Μανώλης ο κύριος μη με μαλώνεις» και «Μυστικά νότια του χάρτη», το πρώτο παιδικό βιβλίο για το Ρέθυμνο. Το μυθιστόρημα «Αγάπη όπως αλμύρα», που κυκλοφόρησε το 2018 από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, είναι εκείνο που την οδηγεί στη λογοτεχνία ενηλίκων. Ακολουθούν τα βιβλία «Άνεργη με Louis Vuitton» το 2019 και «Το τανγκό της Ηλέκτρας» το 2020, που αγαπήθηκε σε Ελλάδα και Ιταλία.
 
Joomla Social by OrdaSoft!