Βιβλία

Ο γενναίος ιππότης και η χαμογελαστή βασίλισσα

 
Ο γενναίος ιππότης και η χαμογελαστή βασίλισσα
Μάκης Τσίτας
Εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης
Εκδόσεις Καλέντης
 
   «Κι εγώ έδωσα το λόγο της τιμή μου να τη φροντίζω και να την προστατεύω». Ο νεαρός ιππότης βρίσκεται παντού προκειμένου να μην πάθει τίποτα η Βασίλισσά του, η οποία είναι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου. Τον έχρισε ιππότη πριν λίγο καιρό και εκείνος έθεσε ξίφος και ζωή στην υπηρεσία της. Και την έχει σώσει μέχρι σήμερα πολλές φορές. Από τους κακούς που επιβουλεύονται το βασίλειό της, από τεράστια κουνούπια και… και μήπως η βασίλισσα μοιάζει με κάποιο άλλο αγαπημένο του πρόσωπο; Και μήπως η ιπποσύνη είναι κάτι που ήλθε, πέρασε και έφυγε;
 
ippotis2088
   Ο Μάκης Τσίτας, ο άνθρωπος με τις πάνω από είκοσι κυκλοφορίες βιβλίων, ο συγγραφέας του οποίου πολλά έργα έγιναν θεατρικές παραστάσεις, ο αρχιτέκτονας της πένας, μας προσφέρει μία ακόμα δουλειά του, η οποία απευθύνεται κατά κύριο λόγο στα μουσουδένια μας. Κι επειδή κάποια από αυτά δεν έχουν ακόμα την ευχέρεια να διαβάσουν όπως θα ήθελαν και να ευχαριστηθούν το βιβλίο όπως θα θέλαμε, έρχεται ο Κώστας Θεοχάρης και δημιουργεί υπέροχες ζωγραφιές, οι οποίες δένουν άψογα με τις περιγραφές του συγγραφέα.

   Απλό στο δομή του παραμύθι, δεν έχει καμία δυσκολία ή πολυπλοκότητα στη σύλληψη, είναι γλυκύ και ρουφιέται πολλές φορές. Και στο τέλος… Αυτό που μένει είναι η αγάπη, είναι η έφεση που θα δημιουργηθεί στο παιδί να αγκαλιάσει με όλη του τη θέρμη τα πρόσωπα που αγαπά. Ανάμεσα σ’ αυτά και τους δυο φορές γονείς του.

   Ξέρετε τι… Όλα τα παραμύθια με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, έχουν να κάνουν με βασίλισσες, βασιλιάδες, πρίγκιπες και πριγκιπόπουλα, έχουν να κάνουν με καλούς και κακούς άρχοντες. Αυτό εδώ το παραμύθι φιλοξενεί την καλύτερη βασίλισσα που έχει περάσει ποτέ από παραμύθι. Και ο λόγος είναι ότι στην ουσία πρόκειται για μία «ερασιτέχνη» βασίλισσα. Άλλο πράμα ήταν, άλλες ιδιότητες είχε, αλλά ο «ιππότης» θέλησε να τη βαφτίσει. Και ο συγγραφέας μας μεταφέρει με τον πλέον θαυμάσιο, όσο και απλό, τρόπο αυτή την καλοσύνη. Ο Τσίτας έγραψε το βιβλίο του σαν να ήταν ο ίδιος τεσσάρων ετών και αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η απίστευτη αθωότητα με την οποία (υπο)γράφει τα κείμενά του. Είναι σίγουρο ότι θα το αγαπήσετε και είναι ακόμα πιο σίγουρο ότι θα λατρέψετε να το διαβάζετε στα παιδιά σας.

   Είναι πολυγραφότατος ο Τσίτας και πολύ σύντομα θα φιλοξενήσουμε βιβλίο του για ενήλικες. Στο μεσοδιάστημα όμως… Θα ξαναρίξουμε μια ανάγνωση σε τούτο δω το ομορφάκι, με τις υπέροχες ζωγραφιές, που θα μας κάνουν να κοιτάξουμε με όλη μας την αγάπη τα φατσουλίνια των ονείρων μας. Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Αν μάλιστα τύχει και το διαβάσει η ίδια η «βασίλισσα» στον «ιππότη», τότε πλέον έχουμε να κάνουμε με πραγματικό θρίαμβο της αγάπης. Και στο τέλος-τέλος αυτό είναι που μετράει. Μόνο αυτό.

Κώστας Κούλης
 
tsitas2004

Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης και διευθυντής του περιοδικού για το βιβλίο Index (2006-2011). Από το 2012 διευθύνει το μεγαλύτερο ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έργα του σκηνοθέτησαν η Ρούλα Πατεράκη (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), η Έρση Βασιλικιώτη («Θέατρο των Καιρών», Αθήνα), η Σοφία Καραγιάννη (Θέατρο «Vault», Αθήνα), η Taru Makela (Christine and Goran Schildt Foundation, Φινλανδία), ο Alexandru Mazgareanu (Θέατρο «Nottara», Ρουμανία). Στίχους του μελοποίησαν ο Γιώργος Σταυριανός, ο Τάκης Σούκας και η Τατιάνα Ζωγράφου. Έχει εκδώσει είκοσι τρία βιβλία για παιδιά και τρία για ενήλικες. Για το μυθιστόρημά του Μάρτυς μου ο Θεός, το οποίο κυκλοφορεί σε έντεκα ευρωπαϊκές γλώσσες, έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και τιμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα και τη δουλειά του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: makistsitas.com.
 
Ο Κώστας Θεοχάρης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι εικονογράφος, designer, καλλιτέχνης και τυπογράφος. Το έργο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, εστιάζοντας στην εικόνα και την απόδοσή της. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους, δημιουργικά γραφεία, εταιρείες και συμμετείχε σε προσωπικά και συλλογικά καλλιτεχνικά project για τα οποία έχει λάβει κατά καιρούς αρκετά βραβεία.
costasillustrations.com
Instagram/costasillustrations
Behance/costas theoharis
 
Joomla Social by OrdaSoft!