= Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας
Βιβλία

loogoo

Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας

 
Μάρα Χωματίδη
Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας
Εκδόσεις Διάπλαση
 
   Ο Αδάμαντας Αδαμαντίου είναι εφοπλιστής, πλοιοκτήτης, μεγαλό-επιχειρηματίας και τεράστιο λαμόγιο. Διαθέτει πλούτη, σπιταρόνες, αυτοκινητάρες, έχει μία εντυπωσιακή (για την ηλικία της) γυναίκα, μία τσουπωτή ερωμένη και ένα σκασμό εχθρούς. Αν μάλιστα προσθέσουμε στις «αρετές» του το γεγονός ότι δεν δίνει ούτε του αγγέλου του νερό… Τότε πλέον μιλάμε για ένα αυθεντικό κατακάθι της ανθρώπινης φύσης, μια τραγική φιγούρα που δεν έχει πάρει χαμπάρι πόσο χαμηλά έχει πέσει. Ίσως γιατί έχει φροντίσει να κρατά φοβισμένους τους από κάτω του και να καρπώνεται όλα τα δικά τους. Ο Αδαμαντίου είναι ένας ακόμα καρχαρίας που δεν σταματά μπροστά στη μάσα. Καταβροχθίζει, κάνει εμετό και «αδειάζει» και στη συνέχεια ξανά-καταβροχθίζει.

fonos555   Στη Χίο, το νησί της μαστίχας και τόπο του εν λόγω ξεφτίλα, εκτυλίσσεται μία τραγωδία. Οι υπάλληλοί του στο λιμάνι δεν αντέχουν άλλο τις φριχτές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και κατεβαίνουν σε απεργία. Τα πλοία δένουν, τα εμπορεύματα εγκλωβίζονται, οι ημερομηνίες παράδοσης πάνε περίπατο και οι ρήτρες έρχονται με δρασκελιές. Οι δύο ποντικομαμές-συνεργάτες του φτάνουν στο σπίτι του, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι δεν έχει καταλήξει στα αζήτητα, βορά της μανίας των τρελαμένων ναυτεργατών. Ο Αδάμαντας έχει κάποιες ιδέες καταστροφικές για τους συνεργάτες του, ο ίδιος πουλάει φούμαρα στη γυναίκα του, η οποία γλυκοκοιτάζει τον Ινδό μπάτλερ τους, αλλά δεν κάνει κίνηση. Είπαμε, αγάπη μου… κυρία! Απ’ την άλλη μεριά, ο καινούργιος, ολοκαίνουργιος δικηγόρος που έχει μισθώσει ο απαίσιος εργοδότης της ιστορίας μας, είναι στο δρόμο για το νησί, για να σώσει τον Αδαμαντίου. Κοίτα να δεις τώρα… Λεφτά με το τσουβάλι στο συνήγορο και τα νόμιμα των υπαλλήλων του τα κάνει αβαβά. Τον κάνεις μία με το δάπεδο τώρα, κύριε πρόεδρε, ή δεν τον κάνεις;

   Το ραγού που σερβίρεται είναι πρώτης τάξεως, ο κύρης του σπιτιού το τιμά ιδιαιτέρως. Εκεί λοιπόν που ψαμικώνει το μεσημεριανό και έχει από δίπλα το ουίσκι για χωνευτικό… πάρτον κάτω! Ο Αδάμας σωριάζεται, κλείνει τα μάτια και παραδίδει κλειδιά σπιτιού, αυτοκινήτου, Learjet και πνεύμα. Η σύζυγος, καταθορυβημένη αλλά και ενδόμυχα ευτυχισμένη, αφού υπολογίζει σε γερή μπάζα από την κληρονομιά, στέκεται αγέρωχη στο κατώφλι της. Δεν θα φύγει κανείς. Θα έλθει η αστυνομία. Θα ξεδιαλύνουν τα πάντα. Και η αστυνομία έρχεται. Και ξεκινά το πατιρντί…

homatidi   Καταρχήν ο τίτλος… Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας! Δεν το συζητώ, τιτλάρα! Είναι το βιβλίο που αγοράζεις μόνο και μόνο επειδή ακούει σ’ αυτό το όνομα. Ναι, το ξέρω, υπάρχουν βιβλία που κάνεις κέφι να ξεδιαλέγεις, να φυλλομετράς, να διαβάζεις κομμάτια τους και να αποφαίνεσαι ναι ή όχι. Τούτο δω όμως… Το είδες, το πήρες! Και μετά ξεκινάς να διαβάζεις. Και γελάς μετά τα πρώτα λεπτά… Και στη συνέχεια ξεκαρδίζεσαι! Έχει ατακάρες, έχει πηγαίο χιούμορ, έχει ιστορία που ιντριγκάρει. Αλλά, διάολε, γιατί είναι τόσο μικρό; Κυρία Χωματίδη, εκατόν πενήντα τόσες σελίδες ΔΕΝ μας φτάνουν! Το επόμενό σας βιβλίο να είναι τούβλο, παρακαλώ! Να το χορταίνουμε, να το έχουμε μαζί μας πάνω από πέντε μέρες, να το πετάμε και να κάνουμε ζημιές, να γελάμε κατάμουτρα στους κριτικούς βιβλίων που τους κατατάσσουμε χειρότερους από κείνους των μουσικών κυκλοφοριών.

   Μου άρεσε τόσο πολύ που σκέφτομαι να το ξαναδιαβάσω. Τώρα που ξέρω και το τέλος. Ή μήπως δεν το ξέρω; Προσωπικά εννοώ… Καλοτάξιδο να είναι!

Κώστας Κούλης

H Μάρα Χωματίδη γεννήθηκε στην Αθήνα, έζησε στο Ιράκ, σπούδασε δημοσιογραφία και ψυχολογία, και αργότερα στις Βρυξέλλες επικοινωνία και marketing. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων σε διαφημιστικές εταιρείες, καθώς και ως εκπαιδεύτρια και συγγραφέας κειμένων στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από την Gruppogemello. Μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ευρώπης, από την οποία έχει τιμηθεί πολλές φορές για το ποιητικό της έργο. Από τις εκδόσεις Διάπλαση έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της Ο τρομερός Βέιν στον Αστερισμό του Κύκνου (2009, ανέβηκε και στο θέατρο) και Βέιν ο τρομερός (μουσικό παραμύθι, 2011).
 
Joomla Social by OrdaSoft!