= Φιλί στα μάτια
Βιβλία

loogoo

Φιλί στα μάτια

 
Φιλί στα μάτια
της Πασχαλίας Τραυλού
Εκδόσεις Διόπτρα
 
   Λίγο κόκκινο... Και λίγο φως... Σαν δυο δροσοσταλίδες πάνω σε πέταλα τριαντάφυλλων, φιλοτεχνούν υγρά τα χείλη τους. Θα τα ενώσει με μια πινελιά. Το χέρι τρέμει. Τα χείλη σμίγουν πάνω στο μουσαμά. Υγραίνει τα δικά της χείλη, σαν να νιώθει το στόμα του. Επιτέλους, το φιλί που ποτέ δεν έδωσαν...
 
fili
 
1922
Η Μαριγώ, με τα λιγοστά υπάρχοντά της, από τη ρημαγμένη Σμύρνη, πέρασε στην Ελλάδα και μπήκε στη δούλεψη των Βασταρδήδων. Με τα χρόνια, δύο μυστικά βασάνιζαν το μυαλό της. Το ένα αφορούσε τις γυναίκες στο σπιτικό του καραβοκύρη, το άλλο πολλά, αναρίθμητα κορίτσια που πουλούσαν τη σαγήνη τους στα πέρατα της γης. Η Σμυρνιά οικονόμος όμως, τα κράτησε επτασφράγιστα κι ας της έκαιγαν τα χείλη κι ας της μάτωναν την καρδιά.
 
1992
Ο Άλκης ήθελε να γίνει ηθοποιός. Ο ρόλος του Άμλετ ήταν το όνειρό του. Η Αλεξία ζωγράφιζε με μουντές πινελιές τα κομμάτια της ζωής της και πρόσμενε τον έρωτα για να αποτινάξει το προσωπείο του φόβου. Το Φιλί στα μάτια, το δικό τους ανομολόγητο μυστικό, δεν ήταν μόνο ένας πίνακας. Ήταν μια έκκληση για πόθο και επαφή. Μια κραυγή απόγνωσης για το ανεπίδοτο φιλί ενός απαγορευμένου έρωτα. Όταν όμως όλα τα μυστικά αποκαλυφθούν, συμπαρασύροντας όσους βρεθούν στο διάβα τους, η σχέση των δύο νέων εγκλωβίζεται στην παγίδα της σιωπής. Θα βρουν άραγε τη δύναμη να σπάσουν τα αόρατα δεσμά τους;
 
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
pashaliatravlouΗ Πασχαλία Τραυλού γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας και από νωρίς εκδήλωσε την αγάπη της για τη ζωγραφική, τη μουσική και τον γραπτό λόγο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ελληνική κλασική φιλολογία και παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη λατινική ποίηση Ορατίου και Βιργιλίου ενώ την ίδια περίοδο δημοσίευσε τα πρώτα της διη­γήματα σε τοπική εφημερίδα της Βέροιας. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα φύλου, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τίτλο «Φύλο και νέα εργασιακά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα στην κοινωνία της πληροφορίας» καθώς και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας με τίτλο «Στρατηγική και πολιτική εθνικής ασφάλειας». Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ασχολείται με παρουσίαση και κριτική βιβλίων στο diavasame.gr. Έργα της είναι: Με Μπαλαντέρ τη Μοναξιά, Ήθελα μόνο ένα Αντίο, Η Ματζίκα της Αγάπης, Κλειδωμένο Συρτάρι, Φτερά από Μετάξι, Έστω μία Φορά, Η Γυναίκα του Φάρου, Οι Εραστές της Γραφής, Γυάλινος Χρόνος, εκδ. Ψυχογιός, Η Μήδεια δεν Χόρεψε Ποτέ, εκδ. Μεταίχμιο. Έχει βραβευτεί για τη λογοτεχνική της παρουσία από τον σύλλογο γυναικών «Εξάλειπτρον» το 2016, ενώ το βιβλίο της Φτερά από Μετάξι ήταν υποψήφιο για βραβείο αναγνωστών το 2008. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν το Φιλί στα Μάτια και Το Άγαλμα στη Σοφίτα, μια πλήρως αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου Τα Ρόδα της Σιωπής.
 
   Είναι κάποιες φορές που πιάνεις ένα βιβλίο στα χέρια σου και θέλεις να το ρουφήξεις όλο μονομιάς. Να μην το αφήσεις από τα χέρια σου αν δεν φτάσεις στο τέλος. Έτσι συνέβη και με το νέο βιβλίο της Πασχαλιάς Τραυλού. 
 
   Ήδη από τις πρώτες σελίδες, η συγγραφέας έχει τον τρόπο να σε «βουτάει» στη ζωή των ηρώων με έναν τρόπο ζωντανό, ανάλαφρο, γεμάτο συναισθήματα, έρωτες ανομολόγητους και δύσκολους, αλλά και δύσκολες ανθρώπινες σχέσεις.
 
   Το εκπληκτικό στοιχείο του βιβλίου δεν είναι ότι μας εξιστορεί ακόμα μια ιστορία έρωτα μεταξύ δύο ανθρώπων, αλλά και πιο δύσκολες έννοιες, όπως πως μια γυναίκα προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες μέσα στην οικογένειά της, τη βία που μια γυναίκα μπορεί να υποστεί ακόμα και μέσα στην ίδια της την οικογένεια και πως τελικά η μοίρα ενός ανθρώπου μπορεί να καθοριστεί και από τις αποφάσεις που παίρνουν οι άλλοι για αυτόν.
 
   Σίγουρα το βιβλίο αυτό θα πρέπει να μπει στη λίστα με τα βιβλία που θα πρέπει να αγοράσετε φέτος ανεπιφύλακτα.
 
Ελένη Νοΐδη
 
Joomla Social by OrdaSoft!