= ex-έλληνες
Βιβλία

loogoo

ex-έλληνες

 
Κωνσταντίνα Δελημήτρου
ex-έλληνες
Εκδόσεις Διάπλαση
 
   Προσοχή-προσοχή! Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί υποδειγματικό οδηγό συμπεριφοράς και προσαρμογής προς όλους εκείνους που θα μετακομίσουν εκτός Ελλάδας. Καταφέρατε επιτέλους να κλείσετε τη νέα δουλειά και είστε έτοιμοι/έτοιμες να μπείτε στο αεροπλάνο; Για κάντε ένα κόπο και διαβάστε τούτο εδώ. Πώς; Θα πάτε στην Κύπρο για δουλειά και υπολογίζετε να μείνετε τουλάχιστον πέντε χρόνια; ΤΟΥΤΟ ΔΩ, ΤΟΥΤΟ ΔΩ! Δαμέ και γρήγορα.
 
exellines
   H Κωνσταντίνα Δελημήτρου εργάζεται στην Κύπρο. Ξέρει από πρώτο χέρι τα χάλια των από κει και μάλιστα πιο καλά απ’ τον καθένα μας. Γιατί, κυρίες και κύριοι, καλό και χαριτωμένο το πιο στημένο δωδεκάρι από καταβολής της Eurovision, αλλά – μεταξύ μας πάντα – οι Κύπριοι δεν είναι και οι καλύτεροι φίλοι μας. Καλαμαράδες και Ελλαδίτες μας ανεβοκατεβάζουν και πάντα είχαν αυτό το σύμπλεγμα ανωτερότητας απέναντί μας. Μέχρι που έγινε το σκηνικό με το κούρεμα των καταθέσεων και κλαίγανε όλοι οι καπιτάλες παρέα. Και είχαν και δίκιο.

   Η Δελημήτρου μας παρουσιάζει μια απλή και απτή ιστορία. Οικογένεια αναγκάζεται να μετοικήσει. Οι γονείς ψάχνουν για δουλειά, βρίσκουν στην Κύπρο και βιώνουν μια εντελώς νέα κατάσταση. Το γράψιμό της είναι γρήγορο, ο λόγος της γεμάτος έξυπνο χιούμορ και οι περιγραφές της φωτογραφικές. Η πλάκα είναι ότι λόγω διαφόρων καταστάσεων δεν το τελείωσα το βιβλίο της σε μία μέρα, αλλά σε τέσσερις και έτσι μπορώ να πω ότι ευχαριστήθηκα περισσότερο. Είναι ένα πανέξυπνο κείμενο, έχει πράγματα που όλοι μας τα έχουμε ζήσει τη μία ή την άλλη περίοδο της ζωής μας και ας μην έχουμε ζήσει έξω. Όσοι έχετε πάει για δουλειά στο εξωτερικό και μείνατε μια βδομάδα, ίσως κάτι να θυμηθήκατε…

   Νέα γυναίκα, παντρεμένη, ψάχνεται. Η νέα δουλειά φαντάζει καλή περίπτωση… Για να έλθει η απόλυση και να βρει άλλη δουλειά, στον ίδιο τόπο. Το νέο σπίτι. Το αυτοκίνητο. Οι γείτονες… Συγγνώμη, αλλά γιατί δεν περπατούν οι Κύπριοι; Απ’ το σαλόνι στο λουτροκαμπινέ με το αμάξι; Μάστα… Η εγκυμοσύνη, ο ερχομός του νέου μέλους. Οι θύμισες της Ελλάδας. Πριν την κρίση, κατά τη διάρκειά της. Τα φιλικά πρόσωπα που δεν άντεξαν και την έκαναν και κείνα για έξω. Το βιβλίο της Κωνσταντίνας είναι στην ουσία μια ηθογραφία, είναι μια διαρκής φωτογραφία, είναι ένας ολόκληρος κύκλος επεισοδίων…

   Είμαι υπέρ εκείνων που φεύγουν για δουλειά έξω. Εκεί μπορούν, εκεί πάνε. Όλοι αυτοί που λένε ότι «Εγκαταλείπουν τη χώρα τους και δεν είναι Έλληνες», είναι απλά για τα πανηγύρια. Η κυρία Δελημήτρου περιγράφει με καυστικό, χιουμοριστικό και πάνω απ’ όλα ρεαλιστικό τρόπο αυτά που έχει η ίδια ζήσει. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο και ελπίζω να κυκλοφορήσει σύντομα το επόμενο πόνημά της.

Κώστας Κούλης
 
Η Κωνσταντίνα Δελημήτρου γεννήθηκε το 1973 στον Πειραιά και έκανε το ντεμπούτο της στον συγγραφικό χώρο από το πουθενά. Ή μάλλον μέσ’ από ένα ψιλικατζίδικο και το θρυλικό της blog Ψιλικατζού, που έγινε ομώνυμο βιβλίο (Intro Books, 2007) και αμέσως best seller. Ακολούθησε το βιβλίο Υπόκοσμοι (Λιβάνης, 2011) και η συμμετοχή της στο συλλογικό έργο 11 λέξεις (Καλέντης, 2013) μετά από διάκριση σε λογοτεχνικό διαγωνισμό. Τα δύο πρώτα της βιβλία «πλέουν» πια ελεύθερα στο διαδίκτυο, ενώ εκείνη, μητέρα πλέον δύο παιδιών, ζει και εργάζεται ως κειμενογράφος στη Λευκωσία.
 
delimitrou
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία