Βιβλία

Ερωτευμένο Αίμα

 
Ερωτευμένο Αίμα
Βασίλης Σπέγγος
Εκδόσεις Διόπτρα
 
   Ένα πυρηνικός φυσικός που είναι και συγγραφέας! Ξέρετε τι… Το βρίσκω φοβερά ενδιαφέρον να στρέφεται προς τη συγγραφή ένας άνθρωπος που μελετά τις δυνάμεις του σύμπαντος και διαβάζει τύπους που σε εμάς, τους «απ’ έξω» φαίνονται τουλάχιστον εξωγήινοι. Ο δημιουργός καταπιάνεται με μια ιστορία εξακοσίων σελίδων, η οποία έχει να κάνει αρχικά με τρία αδέλφια και στη συνέχεια με διάφορες ιστορίες που διακλαδώνονται στα ριζά των ζωών των εν λόγω αδελφών…
 
eroteumenoaima
   Τα δυο αγόρια είναι εξαιρετικά καλλιεργημένα και έχουν προκόψει στις ζωές τους. Το ένα πρωτοπορεί σε ιατρικές έρευνες και συντονίζει μία φοβερή ομάδα απ’ όλο τον κόσμο, με σκοπό να κερδίσει τη μάχη κατά του καρκίνου. Το δεύτερο πρωτοστατεί στη δημοσιογραφία. Με μόνιμη στήλη σε εφημερίδα, με σειρά ετών σε δελτία ειδήσεων ως άνκορμαν, με πολλές επιτυχίες στο χώρο. Το τρίτο παιδί, η κοπέλα της παρέας… Τούτη εδώ ήταν απλά όμορφη. Παντρεύτηκε, έκανε παιδιά, χώρισε, αφέθηκε στη μοίρα της. Από δίπλα τους περιφέρονται διάφοροι χαρακτήρες. Αρνάκια που έγιναν λύκοι, πρόβατα που μεταμορφώθηκαν σε λιοντάρια, ύαινες, αρπαχτικά και σκουλήκια που λυμαίνονται, που κάνουν το καλό ή το κακό, που και να μην υπήρχαν δεν θα παίρναμε χαμπάρι, που ευτυχώς που υπάρχουν και δεν μιζεριάζουμε για το είδος μας.

   Οι ιστορίες που διαβάζουμε κατά τη διάρκεια της αφήγησης της ιστορίας μας μας κάνουν να κοιτάζουμε πίσω από την πλάτη μας. Αυτά που συμβαίνουν θα μπορούσαν να τύχουν και σε μας. Οι καταστάσεις είναι εντελώς σύγχρονες και εντελώς ανθρώπινες, με ό,τι αυτό εμπεριέχει. Τη ζήλεια, την ανοχή, την καλή πρόθεση, τη διάθεση «Να τον πιάσεις τον κερατά και του σκίσεις το ταμ-τιριρί». Οι ήρωες του βιβλίου έρχονται σε επαφή με διάφορο κόσμο. Ερωτεύονται, ενθουσιάζονται, λυπούνται, απογοητεύονται, θυμώνουν, εξαγριώνονται… Από την άλλη πάλι, θυμούνται πως είναι άνθρωποι και όχι ζώα και προθυμοποιούνται κάποιες φορές να ρίξουν στο γιαλό ό,τι τους κάνει κακό. Οι περιγραφές του Σπέγγου έχουν να κάνουν με ανθρώπους για τους οποίους θα μπορούσαμε να διαβάζουμε στις εφημερίδες ή για φίλους και γνωστούς που συναντάμε κάθε τόσο για καφέ ή ποτό ή σε κάποια εκδήλωση.

speggos   Η αμεσότητα των περιγραφών έχει να κάνει και με το σεξ – φυσικά. Είναι βασική παράμετρος, είναι κινητήριος μοχλός για πολλούς και πολλές και ουκ ολίγες φορές κατευθύνει πράγματα και οριοθετεί συμπεριφορές. Πολλοί υποστηρίζουν πως αυτοί που θέλουν να έχουν πολλά λεφτά ή κυνηγούν σαν τρελοί τα πολλά φράγκα, το κάνουν για να έχουν δύναμη και εξουσία, άρα και τη δυνατότητα να επιλέγουν τους καλύτερους σεξουαλικούς συντρόφους. Όταν είσαι διάσημος και πλούσιος, οι επιλογές σου είναι πολύ περισσότερες και πράγματα όπως «εξωτερική εμφάνιση» μετρούν αισθητά λιγότερο. Ο καρά-καπιτάλας μπορεί να είναι και άσχημος. Θα το βαφτίσουμε απλά «γοητευτικό». Μπορεί επίσης να είναι τρελός. Θα τον πούμε «εκκεντρικό». Έτσι κι αλλιώς, η μόνη διαφορά ανάμεσα σε έναν εκκεντρικό και ένα παλαβό είναι τα λεφτά.

   Μου κράτησε πολύ καλή συντροφιά τούτο δω το βιβλίο. Η ιστορία που εξιστορούσε ο συγγραφέας άνοιγε σαν ομπρέλα, έβγαζε κατεβατά ιστοριών από κάτω της και αναρωτιόμουν πώς τελικά θα φτάσουμε στην κάθαρση. Το τελείωμα δικαιώνει το δημιουργό του βιβλίου, γεμίζει με ελπίδες τον αναγνώστη και αφήνει χρόνο και χώρο για επιστροφή. Καλοτάξιδο να είναι και εύχομαι να υποδεχθούμε σύντομα το επόμενο βήμα του δημιουργού.

Κώστας Κούλης
 
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Μιχάλης Σπέγγος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1963. Σπούδασε πυρηνική φυσική. Έχουν εκδοθεί τα έργα του: «Περί αισθημάτων» (2001), «Η τελευταία συγγνώμη» (2002), «Μπίλη ο τίγρης» (2004), «Η εξομολόγηση ενός πυρηνικού φυσικού» (2004), «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια - δέκα μικρά κεφάλαια και ένα μεγάλο εμπνευσμένα από τον Διονύση Σαββόπουλο (2005), «Imperium» (2007). «Το στοίχημα των ανθρώπων» (2011) κ.ά.
 
Joomla Social by OrdaSoft!