Βιβλία

Ένας Διακριτικός Ήρωας

 
Ένας διακριτικός ήρωας
Συγγραφέας: Mario Vargas Llosa
Εκδόσεις Λιβάνη
 
   Για μια ακόμα φορά, όπως τόσες άλλες στη ζωή του, ο Φελίσιτο θυμήθηκε τα λόγια του πατέρα του προτού πεθάνει… «Ποτέ μην αφήσεις κανέναν να σε πατήσει, γιόκα μου! Αυτή η συμβουλή είναι η μοναδική κληρονομιά που θα λάβεις». Τον είχε ακούσει, ποτέ δεν είχε αφήσει να τον πατήσουν. 
Και με μισό αιώνα και κάτι στις πλάτες του ήταν πια μεγάλος για να αλλάξει συνήθειες.

diakritikos01   Ο Βάργκας Λιόσα είπε ότι το μυθιστόρημά του τιμά τους «ανώνυμους ήρωες», οι οποίοι δρουν ως η «εφεδρεία ήθους» της κοινωνίας.

   Μετά τη βράβευσή του από τη Σουηδική Ακαδημία το 2010, ο Λιόσα μας δίνει ένα μυθιστόρημα για τους ήρωες της διπλανής πόρτας. Για τους ανθρώπους που ζουν με άξιες και ιδανικά μέσα σε μια καθόλα διεφθαρμένη κοινωνία.

   Ο Φελίσιτο Γιανακέ από την Πιούρα, αυτοδημιούργητος, πενηνταπεντάρης, ιδιοκτήτης μεγάλης μεταφορικής εταιρείας, παντρεμένος με μια γυναίκα που δεν αγάπα, με την οποία έχει αποκτήσει δυο γιους και μια ερωμένη που αγάπα και φροντίζει, έρχεται αντιμέτωπος με συμμορία που πουλά προστασία στην περιοχή.

diakritikos02   Ένας άνθρωπος που δούλεψε σκληρά για να στήσει την επιχείρησή του, παρά την πυρκαγιά στα γραφεία του, τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς και την απαγωγή της ερωμένης του, αντιστέκεται με σθένος και πιστεύει πως δεν πρέπει να ενισχύεις και να ενδίδεις σε τέτοιες συμπεριφορές, με όποιο κόστος.

   Ο Δον Ισμαέλ Καρέρα από τη Λίμα, την ιστορία του οποίου μαθαίνουμε μέσα από τον πιστό του φίλο και υπάλληλο Ριγοβέρτο, χήρος ογδόντα δυο ετών, με δυο γιους που παρακαλάνε να πεθάνει για να έρθει στα χέρια τους η τεράστια περιουσία του, αποφασίζει να τους δώσει ένα μεγάλο μάθημα. Ετοιμάζεται να παντρευτεί με την κατά πολλά χρόνια μικρότερή του σε ηλικία υπηρέτρια και να ζήσει όλα όσα ονειρευόταν. Ταξίδια στην Ευρώπη και να απολαύσει μουσεία και έργα τέχνης.

   Έτσι λοιπόν ξεκινάμε οι δυο παράλληλες ιστορίες και οι ήρωές μας, άνθρωποι καθημερινοί, προσπαθούν να βρουν λύση.

Ποια θα είναι η πορεία τους; Θα ενδώσουν; Θα αντισταθούν;
Η συνέχεια στις σελίδες του βιβλίου…
 
   Το απόλαυσα πραγματικά, χάθηκα στις σελίδες του, η απλοϊκότητα με την όποια γράφει ο Λιόσα κάνει τους χαραχτήρες πολύ οικείους. Είναι σαν να ζεις μαζί τους και να παρατηρείς τα πάντα. Υπάρχουν στιγμές που ταυτίζεσαι μαζί τους, πονάς, νευριάζεις, αγανακτείς και ψάχνεις να δώσεις και εσύ μια λύση.

Βγαίνει ο κρυμμένος επαναστάτης από μέσα σου.


Μαίρη Ζαρακοβίτη

 

Joomla Social by OrdaSoft!