= Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου
Βιβλία

loogoo

Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου

 
Ελένη Ανδρεάδη
Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις Μεταίχμιο

   Πιάνονται τα σύννεφα; Όταν είστε στο αεροπλάνο και πετάτε πάνω απ’ αυτά, λουσμένοι στο φως και τη ζέστη, τα βλέπετε σαν τεράστιες εκτάσεις από χιόνι; Και πες ότι πιάσατε ένα σύννεφο… Και τι έγινε; Η μικρή Μία ήθελε πολύ ένα σύννεφο. Ήθελε πολύ να γίνει δικό της, να το έχει μέσα σε ένα δοχείο. Μηχανεύτηκε διάφορους τρόπους για να το αποκτήσει. Θα ήταν, βλέπετε, το τέλειο δώρο για τα γενέθλιά της. Οι γονείς της την άκουσαν με προσοχή και της είπαν ότι δεν μπορεί να πιάσει ένα σύννεφο, όπως δεν μπορεί να πιάσει τη μυρωδιά από τα φρεσκοψημένα μπισκότα. Όπως δεν μπορεί να πιάσει το χαχανητό…
 
enasynnefo20
   Έχουμε φιλοξενήσει την Ελένη Ανδρεάδη κατ’ επανάληψη. Πράκτορες του πλανήτη, φύλακες της γης και υπέροχες ιστορίες για παιδιά κάθε ηλικίας. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ιδανικό για τα μικρούλια βλασταράκια σας, είναι ό,τι πρέπει για τα φοβερά και τρομερά φατσουλίνια, που μαθαίνουν να παίζουν με τα τηλέφωνα και τα τάμπλετ πριν ακόμα περπατήσουν. Αυτά τα παιδιά νέας τεχνολογίας οφείλουμε να μπάσουμε στο παιχνίδι της απόκτησης του σύννεφου. Γιατί, αγαπημένοι φίλοι και φίλες, υπάρχουν πράγματα στη ζωή που είναι πολύ ανώτερα από το να πιάσεις ένα σύννεφο. Και αυτό βγαίνει περίτρανα αφού διαβάσεις το βιβλίο, κάτι που θα πάρει μερικά λεπτά και που καλό θα είναι να μην το βιαστείτε. Διαβάστε το στο παιδί σας, ασχοληθείτε μαζί του, γίνετε παραστατικός ή παραστατική.

   Η εκπληκτική εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια κάνει την ανάγνωση παιχνίδι και είναι σίγουρο ότι θα ξετρελάνει τα μουσουδένια σας. Η Μία, η ηρωίδα του βιβλίου, αγαπά πολύ μπαμπά, μαμά και χελώνα. Αγαπά και τα σύννεφα, αλλά αυτό είναι κάτι που ξεδιπλώνεται στις σελίδες του αναγνώσματος. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς όταν το παιδί μας σκέφτεται με αυτό τον τρόπο. Πώς «κατεβάζουμε» το σύννεφο στο δωμάτιό του χωρίς να σηκωθεί ούτε φρύδι. Πώς είπατε; Αν γίνεται… Μμμ… Πριν από μερικά χρόνια, σε περίοδο διακοπών στο χωριό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός της μη απόκτησης ενός σύννεφου. Τα δυο πιτσιρίκια της συντροφιάς βαριούνται και δεν κάνουν κέφι τίποτα. Κανένα ηλεκτρονικό παιχνίδι δεν τα ελκύει, κανένα τεχνολογικό τερτίπι δεν τα προκαλεί να ακολουθήσουν… Η μητέρα τους μου λέει «Μήπως να παίξεις με τα παιδιά; Να τους πεις καμιά ιστορία; Θα κάτσουν να ακούσουν»… Πήγα κοντά τους και τα ρώτησα αν θα τα ενδιέφερε να φτιάξουμε το δικό μας διαστημόπλοιο. Έτσι μου ‘ρθε, έτσι ρώτησα.
 
andreadi2036
   Με ένα καρεκλάκι και ένα σκαμπό κατασκευάσαμε το «Σπανακόρυζο ΙΙ», το σούπερ-ντούπερ διαστημικό όχημα, που ταξίδευε με ταχύτητα εκατομμυρίων ετών φωτός και επισκεπτόταν περίεργους πλανήτες. Και τα μικρά δεν σταμάτησαν να γελάνε και να ρωτάνε. Κάπως έτσι είναι κι αυτό το βιβλίο. Θα κάνει τα παιδιά σας να βρουν σύννεφα στη γη, στο δωμάτιό τους, στα πρόσωπα των άλλων παιδιών που παίζουν μαζί τους. Κι εσείς θα κλείσετε το βιβλίο με φανερή ευχαρίστηση, θα σκεφθείτε πολλές καλές κουβέντες για τη συγγραφέα, που κάθε φορά σκέφτεται όλα αυτά τα θαυμαστά πράγματα για τις ζωούλες που μεγαλώνουν μαζί μας. Και θα συνειδητοποιήσετε ότι και το χαχανητό πιάνεται, το ίδιο και η μυρωδιά από τα φρεσκοψημένα κουλούρια. Το ίδιο και η ευτυχία…

Κώστας Κούλης

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο. Ταξίδεψε και δούλεψε σε πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Αμερική, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εκεί πήρε ένα μάθημα στη δημιουργική γραφή και έγραψε ένα μυθιστόρημα, το οποίο γρήγορα έκρυψε στο συρτάρι της. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 2009, ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη», η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές. Τα βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα της οργάνωσης υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν βραβευτεί για την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες. Τα βιβλία της μεταφράζονται και κυκλοφορούν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Κορέα, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα τέσσερα βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, καθώς και το βιβλίο της «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης».
 
kapatsoulia2044
H Ναταλία Καπατσούλια γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και σκίτσο, εικονογράφηση και γελοιογραφία στο Εργαστήρι του Σπύρου Ορνεράκη. Συνεργάστηκε με τα παιδικά περιοδικά "Το Ρόδι" και "Τα Σαΐνια" και με πολλούς εκδοτικούς οίκους για την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων: "Ένα συννεφάκι διαδηλώνει", "Η φάλαινα που τρώει τον πόλεμο", "Α,β,γ...ω, αλφαβητάριο τρελό", "Ο Αναστάσης και η ουρά της στάσης", "Η Πουπού και η Καρλόττα", "Από που πάνε στην οδό Δεληγιάννη;", "Ο τράγος και τα επτά λυκάκια". Σήμερα ζει στην Κεφαλονιά και εικονογραφεί με αγάπη και μεράκι παιδικά βιβλία. Έχει προταθεί δύο φορές για το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης (Ευγένιος Τριβιζάς, "Οι χελώνες του βαρώνου", Κατερίνα Αναγνώστου, "Η πάπια που ήθελε να γίνει μαμά") και μία φορά για το Βραβείο του περιοδικού "Διαβάζω" (Φραντζέσκα Αλεξοπούλου - Πετράκη, "Θέλω να γίνω ήρωας").
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία