= Εμφύλια Πάθη
Βιβλία

loogoo

Εμφύλια Πάθη

 
Εμφύλια Πάθη
Στάθης Καλύβας - Νίκος Μαραντζίδης
Εκδόσεις Μεταίχμιο
 
   Την τελευταία δεκαετία και βάλε ζούμε τη λεγόμενη και «Εποχή της κρίσης». Από τις άκρατες και αλόγιστες σπατάλες του 2004 και τους Ολυμπιακούς αγώνες μέχρι το πρώτο μνημόνιο που αναγγέλθηκε στο Καστελόριζο, ο καιρός πέρασε γρήγορα. Δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι θα μας αγγίξει, ότι θα μας επηρεάσει. Και όταν αυτό συνέβη, άρχισαν και τα δύσκολα, τα άσχημα. Ακραίες «πολιτικές» ομάδες γιγαντώθηκαν, είτε με τη μάσκα του πατριώτη, είτε του αγανακτισμένου πολίτη και ξανάπεσαν στο τραπέζι βαριές κουβέντες και σκληροί χαρακτηρισμοί, που φαινομενικά τουλάχιστον, είχαν θαφτεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, στο όνομα της Εθνικής Συμφιλίωσης. Αλλά φευ...
 
emfyliapathi1954
   Οι «Γερμανοτσολιαδες, Τσολάκογλου, Νενέκοι και Φασίστες προδότες» άρχισαν να συγκρούονται με τους “Σταλινοφασίστες, Κομμουνιστοσυμμορίτες, Εαμοβούλγαρους φονιάδες”. Και όλο αυτό το ζήσαμε (και εν μέρει το ζούμε ακόμα) στον καθημερινό πολιτικό λόγο, αν όχι τόσο πλέον των πολιτικών, κυρίως των πολιτών. Ιστορικές ανακρίβειες δίνουν και παίρνουν και το μίσος έχει αναγεννηθεί για τα καλά στις καρδιές των Ελλήνων. ‘Ή εμείς ή αυτοί” ακούστηκε πολλές φορές από πολλά στόματα. “Έπρεπε να τους τελειώσουμε τότε που μπορούσαμε” λένε κάποιοι άλλοι. Και η φωτιά του διχασμού ταΐζεται από διάφορους που δίχως αυτή δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης. Από ποια πλευρά συμβαίνει περισσότερο δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι συμβαίνει. Κι εδώ εμφανίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων. Η ημιμάθεια.

   Το βιβλίο αυτό προσπαθεί μέσα από απολύτως τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία να μας παρουσιάσει τα γεγονότα που συνέβησαν στον Ελλαδικό χώρο τον εικοστό αιώνα και μας οδήγησαν στον Εμφύλιο πόλεμο. Είναι τόσο εμπεριστατωμένη η γραφή του που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Όλες οι πηγές αναγράφονται ξεκάθαρα, όλα τα στοιχεία είναι σαφή. Οι απόψεις που ανά διαστήματα καταγράφει είναι πάντα προς συζήτηση, όχι όμως τα ιστορικά στοιχεία. Δεν προσπαθεί να γράψει κάποια έκθεση ιδεών, ούτε να βγάλει φταίχτες και αδικημένους, ήρωες και προδότες, δίκαιους και αδίκους. Απλά προσπαθεί να ρίξει φως σε μια μαύρη περίοδο για την Ελλάδα, η οποία απ’ ό,τι φάνηκε, δεν έχει τελειώσει οριστικά, αν κρίνουμε από τις καθημερινές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, οι οποίες και (δυστυχώς είναι η αλήθεια) παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα. Επίσης, διαβάζοντάς το, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι οι περισσότεροι που διατρανώνουν τη θέση του ενός ή του άλλου μέρους, είναι στο ευγενικότερο ανιστόρητοι ή υποκειμενικώς ενημερωμένοι. Δεν αναφέρομαι καν στους χρηματιζόμενους. Αυτά είναι σημεία των καιρών, αλλά υπήρχαν και παλαιόθεν.
 
kalyvas1958

   Σε τελική ανάλυση δύσκολα αυτό το βιβλίο θα αλλάξει την άποψη των περισσοτέρων. Ο οπαδισμός και η “προσωπική εμπειρία” πάντα θα υπερτερούν της ιστορικής πραγματικότητας. Όμως είναι μια μάχη που θα πρέπει να δοθεί. Η μάχη της μόρφωσης, της σωστής ενημέρωσης και αληθινής καταγραφής των στοιχείων. Σε μια χώρα που ακόμα και η αλληλεγγύη είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και η αγάπη προς τον πλησίον ζήτημα κομματικής ταυτότητας ή πολιτικής στάσης, δεν περιμένω πολλά, η αλήθεια είναι. Αλλά κάθε προσπάθεια ιστορικής αποκατάστασης πρέπει να προωθείται. Να ξέρουμε τουλάχιστον γιατί πραγματικά διαφωνούμε. Γιατί δεν θα πάψουμε να διαφωνούμε ποτέ.

   Ένα motto των δημοσιογράφων λέει «Μην αφήσεις ποτέ την πραγματικότητα να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία». Αυτό το βιβλίο τη χαλάει σίγουρα σε αρκετούς. Όσοι ψάχνετε για ιστοριούλες και ευχάριστα παραμυθάκια, διαλέξτε κάτι άλλο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Έχουν πλήρη γκάμα.
 
marantzidis1987
   Εδώ έχει ιστορικά γεγονότα. Σε αυτό το βιβλίο θα μάθετε τί συνέβη πραγματικά από την εποχή του διπόλου Βενιζελικών – Αντιβενιζελικών (ω ναι...) μέχρι και τη “λήξη” του εμφυλίου, ή πιο απλά, πότε ένας πόλεμος θεωρείται τέτοιος. Σας περιμένουν γύρω στις 600 σελίδες γνώσης, έτοιμες να τις “ρουφήξετε” δίχως προκατάληψη. Αν και θα τους έκανε καλό, δεν συνίσταται σε εμμονικούς ιδεολογικά, τους λεγόμενους και “κομματόσκυλα”. Αυτοί άλλωστε πιστεύουν ότι το κόμμα τους έχει πάντα δίκιο. Οι υπόλοιποι που θέλετε να έχετε εμπεριστατωμένη άποψη και να μην κραυγάζετε οπαδικά συνθήματα, απλά το αγκαλιάζετε. Ό,τι άποψη και να έχετε μετά, ακόμα κι αν δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο, θα είναι εμπεριστατωμένη.

Νάσος Κονίτσας
 
Ο Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ). Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το Gregory Luebbert Best Article Award, το Mary Parker Follett Prize για το καλύτερο άρθρο και το J. David Greenstone Prize για το καλύτερο βιβλίο, που απονέμονται από τον τομέα Πολιτικής και Ιστορίας της APSA, καθώς και το Council of Graduate Schools Distinguished Dissertation Award.
 
Ο Νίκος Μαραντζίδης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα αποτελούν ο κομμουνισμός (πολιτική ιδεολογία, κόμματα και καθεστώτα), η πολιτική και εκλογική συμπεριφορά και οι εμφύλιοι πόλεμοι με έμφαση στον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο (1943 -1949). Άλλα του βιβλία: Οι μικρές Μόσχες (1997), Γιασασίν Μιλλέτ - Ζήτω το Έθνος (2001), Οι άλλοι καπετάνιοι (2005), Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946-1949 (2010).
 
Joomla Social by OrdaSoft!