= Ελευσίνια Μυστήρια
Βιβλία

loogoo

Ελευσίνια Μυστήρια

 
Ελευσίνια Μυστήρια
Πέτρος Χουντής
Εκδόσεις Εκάτη
 
   Τα Ελευσίνια Μυστήρια πραγματοποιούνταν κάθε τέσσερα χρόνια και ήταν μια γιορτή, η οποία τιμούσε τη θεά Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη. Ο ύμνος στη Δήμητρα περιγράφει την ιστορία πίσω από αυτή τη γιορτή. Η Περσεφόνη «αρπάχτηκε» από τον Άδη με τη σύμφωνη γνώμη του Δία. Μάταια η Δήμητρα έψαξε για εκείνη. Φυσικά και κάποια στιγμή έμαθε τι ακριβώς είχε συμβεί και μίσησε το Δια για την απόφασή του. Σταμάτησε να πηγαίνει στον Όλυμπο και περιφερόταν μεταμφιεσμένη στη γη. 
 
eleusinia1988
    Κάποια στιγμή έφτασε στην Ελευσίνα και κάθισε κάτω από μια γέρικη ελιά. Εκεί τη βρήκαν οι κόρες του άρχοντα του τόπου. Η Δήμητρα εξιστορεί στις κόρες ότι πειρατές απήγαγαν τη θυγατέρα της. Εκείνες συγκινημένες της προτείνουν να μείνει χωρίς να έχουν καταλάβει ότι μιλούσαν σε θεά και την πηγαίνουν στο παλάτι. Η μητέρα τους τη συμπονά και την κάνει παραμάνα για το γιο της Δημοφώντα. Η Δήμητρα λέγεται ότι μεγάλωνε το μωρό με αμβροσία. Είχε σκοπό να κάνει το μικρό αθάνατο, αλλά τα σχέδιά της ναυάγησαν λόγω της περιέργειας της μητέρας του Μετάνειρας.

   Η θεά θυμώνει και εξηγεί στη μητέρα τι έχασε ο γιος της και πως θα πεθάνει κάποια μέρα σαν όλους τους άλλους. Όλη τη νύχτα η μάνα προσεύχονταν στη θεά για να την εξευμενίσει και μιλώντας στον άνδρα της και άρχοντα του τόπου Κελεό, αποφάσισαν να χτίσουν ένα ναό προς τιμήν της. Η θεά Δήμητρα μέσα στο ναό κλείνεται ξανά στον εαυτό της. Ο θυμός της φέρνει βαρύ χειμώνα στους ανθρώπους και δεν αφήνει τίποτα να φυτρώσει. Τότε ο Δίας στέλνει τον Ερμή να φέρει τη Περσεφόνη από τον Άδη και καταφέρνει να έρθει σε συμφωνία με τη Δήμητρα ώστε το μισό του χρόνου η Περσεφόνη να βρίσκεται στον Άδη και το άλλο εξάμηνο μαζί με τη μητέρα της. Ο ύμνος είναι γραμμένος σε δακτυλικό εξάμετρο, όπως και τα ομηρικά έπη. Κάπως έτσι ξεκινά το ταξίδι μας στα Ελευσίνια μυστήρια, που μέσα από αυτό το βιβλίο τείνουν να ξεδιπλωθούν και να μας αποκαλύψουν όλες τις πτυχές τους.

   Ακροβατεί ανάμεσα στο μύθο ή τους μύθους, αλλά και σε ιστορικές πηγές. Το εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα μιλά για την ώθησή του να γράψει αυτό το πραγματικά υπέροχο βιβλίο. Την προσπάθειά του να δώσει μια ερμηνεία, όσο πιο σαφή μπορεί να υπάρξει. Διερευνά τα μυστήρια από όλες τις πλευρές και προσπαθεί να βρει τη ρίζα των μυστηρίων καθώς και να αποκρυπτογραφήσει, αν θέλετε, τους μύστες της αρχαιότητας.

   Είναι πραγματικά ένα βιβλίο που με μάγεψε και μου άνοιξε μια ακόμα πόρτα προς τη γνώση. Δεν με κούρασε, καθώς είναι γραμμένο απλά, με κατανοητά νοήματα. Δεν έχεις την αίσθηση ότι διαβάζεις ένα βιβλίο ιστορίας, που όλοι ξέρουμε πόσο βαρετό μπορεί να γίνει. Διαβάζεις και ψάχνεις μαζί με το συγγραφέα να βρεις τις δικές σου απαντήσεις ή να δώσεις τη δική σου εξήγηση, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις πληροφορίες που σου δίνονται απλόχερα στις σελίδες του βιβλίου.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Πέτρος Χουντής, ασχολείται με την έρευνα των αρχαίων θρησκειών. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Εθνικό και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στην οποία κατοικεί από μικρός. Έχει ασχοληθεί με τη σπηλαιολογία. Μιλά Αγγλικά και Ιταλικά. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο, στο οποίο εκθέτει τα συμπεράσματα του από τις πολύχρονες μελέτες του.
 
eleusinia1989
Joomla Social by OrdaSoft!