= Εξελισσόμενη εφηβεία
Βιβλία

loogoo

Εξελισσόμενη εφηβεία

 
Ιωάννης Κόντος
Εξελισσόμενη εφηβεία
Εκδόσεις Φίλντισι

   Διαβάζεις στο βιογραφικό του ποιητή πως είναι καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης στο πανεπιστήμιο, με τριψήφιο αριθμό δημοσιεύσεων και βραβεία για τη δουλειά του σε υπολογιστές και δίκτυα… Διαβάζεις πως είναι ένας άνθρωπος βαθιά καλλιεργημένος. Και στη συνέχεια διαβάζεις πως έγραφε ποιήματα από πιτσιρικάς. Και τα κρατούσε. Τα μάζευε και περίμενε. Καρτερικά. Και μετά από επτά βιβλία για την επιστήμη του, κυκλοφορεί ένα για το νταλκά του. Ποιήματα από τρεις διαφορετικές εποχές της ζωής του. Τα πρώιμα, τα ώριμα και εκείνα με χιούμορ.

   «Ο ιππόδρομος» με τις λίγες αράδες και τα πολλά νοήματα. «Τρέχουν, καλπάζουν τ’ άλογα με βιάση. Ω! Το ψωμί κι απόψε… Δεν θα φτάσει…». Περιουσίες και επιούσιος πεταμένα σε ελπίδες. Τον οβολό μου για ένα κομμάτι παραδείσου. Κι αν δεν έλθει αυτή τη φορά, θα έλθει σίγουρα την επόμενη. Και τι θα φάμε μέχρι την επόμενη;

   «Διπλός αποχαιρετισμός (του κοριτσιού και της ποίησης)». Ένας απολογισμός και παράλληλα μια στάλα φωτός, μια ηλιαχτίδα που θα επιφυλαχθεί της επόμενης επίσκεψής της. Μέσα σε δυόμισι σελίδες θα σου πω πως οι δρόμοι μας χωρίσαν, ίσως όμως το μέλλον να μας τους ξαναενώσει. Και ίσως, ίσως λέω, να ξανά ερωτευθούμε. Ο Κόντος έχει τεράστιο λεξιλόγιο, ενώ κάποιες φορές καταφεύγει στη λεξιπλασία. Είναι παραστατικός, έχει δύναμη λόγου στην εικόνα λόγου και προσφέρει απτές πραγματικότητες χωρίς να μας κάνει να ανατρέχουμε σε λεξικά. Όλα είναι κατανεμημένα όπως πρέπει στο έργο του.
 
exelissomeniefiveia20
   Στέκομαι στο ποίημα «Στο Ρήγα Φεραίο», γραμμένο το 1955, το οποίο ο ίδιος ο Κόντος απήγγειλε στην Ιωννίδειο Σχολή την 25η Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. Χαιρετισμός ύψιστου ήθους σε έναν ύψιστο λάτρη της ελευθερίας και οραματιστή ενός καλύτερου κόσμου. «Η Αβγή θε να ‘ρθει. Δεν μπορεί, θα φύγει το σκοτάδι».

   «Στη γειτονιά». Ποίημα εύθραυστο, σαν το λίκνισμα των κοριτσιών, που τόσο εύστοχα αναφέρει ο δημιουργός. Τα μάρμαρα και το χώμα, η ζέστη και η ρομάντζα. Μια ματιά σε παιδικάτα, μια ζωηρή εικόνα από τη χρονοκάψουλα. Κοντομάνικα, σορτσάκια και ξυπολυσιά… Και στη συνέχεια, ένα υποψήφιο τραγούδι; «Στον Πειραιά» και ο Λεμβούχος με το Μάγκα έχουν μια ιστορία να διηγηθούν. Ίσως να τη διηγηθεί κάποιος τρίτος για πάρτη τους, μια και εκείνοι μπορεί να μπλέξουν… Η Ζωζώ φταίει; Μπορεί και ναι. Αυτό θα μπορούσε να μελοποιηθεί.

   Η σειρά ποιημάτων για τις περιπτερούδες έχει να κάνει με διάφορες «ποικιλίες». Κόφτρες, δόλιες, μάγισσες, γιάπισσες, γενναίες, μοντέλες… Θυμάμαι να βρίσκομαι στη Σαλονίκη, περίπου είκοσι χρόνια πριν και να θέλω να πάρω τσίχλες. Και η περιπτερούδα να είναι από μόνη της ένας πίνακας της Αναγεννήσεως. Ίσως να πλήρωσα και να έφυγα, χωρίς καν να τις πάρω. Μάλλον γι’ αυτό φώναζε στη συνέχεια. Μπας και γυρίσω… Ο Κόντος μιλάει για τις εν λόγω, μιλάει για δύο τύπους που ανακατεύονται με τα πίτουρα και για τις επιλογές καριέρας που ίσως να σημάνουν διάλειμμα για δεκατιανό. Το προάριστο, που μας μάθαιναν σε έναν άλλο Πόρο, τότε που ταΐζαμε εαυτούς κα περιστέρια.

   Ο κύριος Κόντος είναι ένας επιστήμονας με ψυχή μικρού παιδιού. Και αυτό το παιδί κάνει κουμάντο στα γραπτά του σε τούτο το βιβλίο. Είτε πρόκειται για ποίηση με ρίμα, είτε ελεύθερη, είτε για πεζό με ποιητικές ορμές, αυτός που υπογράφει είναι ένας ενήλικας με σαράντα τάνκερ γνώσεις και το σκανταλιάρη με τη σφεντόνα στο τιμόνι τους. Και γι’ αυτό το λόγο αξίζει να εστιάσετε σε του τη δουλειά του. Γιατί είναι από μόνη της ταξίδι. Γιατί είναι από μόνη της μια εφηβεία σε συνεχή εξέλιξη. Με την προοπτική να παραμείνει εφηβεία φυσικά.

Κώστας Κούλης
 
kontos20

Ο ομότιμος καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης Ιωάννης Κόντος έχει λάβει B.Sc. Ηλ/Μηχ του Strathclyde University της Γλασκώβης, Ph.D. in Computers του Πανεπιστημίου του Μπίρμινχαμ και Υφηγεσία του Ε.Μ.Π. Υπηρέτησε στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατά το 2000-2004 στο Τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε. του ΕΚΠΑ. Κατά το 1988-2000 διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης και το 2012 βραβεύθηκε για το επιστημονικό έργο του από τους Alumni του Strathclyde University.
Έχει διδάξει τα μαθήματα: Μεταγλωττιστές, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνητή Νοημοσύνη για Διεπαφές Φυσικής Γλώσσας, Επικοινωνία Ανθρώπου-Μηχανής, Τεχνολογία Γλώσσας Επιστημών Υγείας και Μηχανική Μάθηση.
Διηύθυνε τα ερευνητικά προγράμματα: 1969-1970 Κατασκευή του πρώτου Ελληνικού ψηφιακού υπολογιστή ΠΡΩΤΕΥΣ, 1974-1975 Κατασκευή του πρώτου Ελληνικού υπολογιστικού συστήματος διευθύνσεως πυρός πυροβολικού, 1988-1989 Ελληνικό πρόγραμμα EUROTRA της EEC, 1992 -1994 πρόγραμμα STRIDE/ HOLIST της EEC και την ομάδα Εξαγωγής Γνώσης από Επιστημονικά Κείμενα του ίδιου προγράμματος, 1998-2000 Μεταπτυχιακό Γνωσιακής Επιστήμης εκ μέρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1998-1999 το Μεταπτυχιακό Πληροφορικής Υγείας εκ μέρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1999- 2000 Πρόγραμμα ΔΕΙΚΤΗΣ του ΕΠΕΤΙΙ, 1999-2000 Προγράμμα ΜΙΤΟΣ του ΕΠΕΤΙΙ εκ μέρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1999-2000 Πρόγραμμα ΕΛΕΥΣΗ του ΕΠΕΤΙΙ, 2003-2006 Πρόγράμμα ΑΔΑΜ του ΕΠΑΝ και 2003-2006 Πρόγραμμα ΠΛΑΣΜΑ του ΕΠΑΝ.
Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων πάνω από 100 εργασίες και 7 βιβλία με τα εξής θέματα: Νευρωνικά Δίκτυα, Υπολογιστές στην Μαγνητο-υδροδυναμική, Αναλογο-ψηφιακοί Υπολογιστές, Υπολογιστές στην Πνευμονολογία, Απάντηση Eρωτήσεων, Εξαγωγή Γνώσης από Κείμενα, Υπολογιστές στην Ιστορία και Μηχανική Συνείδηση.
 
Joomla Social by OrdaSoft!