Βιβλία

Είσαι γυναίκα: αξίζεις!

 
Νανά Παλαιτσάκη, Δημήτρης Τσουκνιδής
Είσαι γυναίκα: αξίζεις!
10 αληθινές ιστορίες γυναικών
50 πρακτικοί κανόνες γυναικείας επιβίωσης
Εκδόσεις Αρμός

   Ο Φρέντυ Γερμανός είχε πει κάποια στιγμή «Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα γυναίκα, γιατί θα ήμουν αναγκασμένος μια ζωή να ασχολούμαι με άντρες». Ή κάπως έτσι. Ατάκα από τις λίγες. Είμαστε, δυστυχώς, υπεύθυνοι, για το συντριπτικό ποσοστό των κακών που συμβαίνουν στις γυναίκες. Είτε πρόκειται για τις συζύγους ή/και συντρόφους μας, είτε πρόκειται για τις αδελφές μας, τις μανάδες μας, το κακό μοιάζει αναπόφευκτο. Τις ταλαιπωρούμε αιώνες τώρα και μυαλό δεν βάζουμε.

   Η Νανά Παλαιτσάκη και ο Δημήτρης Τσουκνιδής επιμελήθηκαν ένα βιβλίο, που πατά σε δέκα ιστορίες γυναικών, αληθινές ιστορίες γυναικών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με συζύγους, παιδιά, εσώτερο - και όχι μόνο - κύκλο γνωριμιών. Προσπαθούν, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Πολύ απλά, γιατί τα προβλήματα δεν επιθυμούν να λυθούν, γιατί δεν λύνονται από μόνα τους και γιατί θα υπάρχει πάντα κάποιος άντρας στη λούπα, ο οποίος θα αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί. Όχι, δεν θέλω να αγιοποιήσω τις γυναίκες. Άτοπο και άκυρο θα ήταν. Όλοι άνθρωποι είμαστε, με τα χαλιά μας και τα χάλια μας. Αλλά δεν μπορώ να μην εστιάσω στην κακομεταχείριση που κερνάμε αυτά τα πλάσματα εδώ και άπειρα φεγγάρια.
 
axizeis21

   Η ιστορία, η κάθε ιστορία κινείται σε λογοτεχνικά μοτίβα. Δάσκαλοι της πένας και οι δύο, δεν έχουν το παραμικρό θέμα να γράψουν κάτι ντελικάτο και εύμορφο στην ανάγνωση. Η μητέρα, σύζυγος του πετυχημένου συζύγου, που θα υποστεί τις αγριοφωνάρες και τη μανία του, επειδή άφησε το τηλεκοντρόλ εκτός θήκης. Η μητέρα που έχει θέματα με το παιδί, γιατί το κακομαθαίνει ή γιατί δεν την αφήνουν να το καλομάθει. Η υποψήφια σύντροφος που θέλει να ερωτευθεί και όχι να διεκπεραιώσει. Η γυναίκα που θέλει να ζήσει. Γιατί η ζωή της είναι μία και μοναδική! Κάτι που αναγράφεται στην αρχή του βιβλίου…

   Θα το ρουφήξετε αυτό εδώ το ανάγνωσμα. Θα το ξεπαστρέψετε σε ένα απόγευμα. Και εδώ σας έχω το καλύτερο. Οι ιστορίες δεν είναι μόνο ιστορίες. Δεν είναι ότι αφηγηθήκαμε, βάλαμε ένα τέλος, καλό ή όχι και από δω παν κι άλλοι. Το αντίθετο ακριβώς. Οι δημιουργοί, στη συνέχεια, αναφέρονται αναλυτικά, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ανά περίπτωση, βγάζουν τα SOS και προτείνουν λύσεις και «φαρμακευτική αγωγή», πάντα για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Πρόκειται για ένα βιβλίο που το διαβάζουμε όλοι μας. Οι γυναίκες για προφανείς λόγους και εμείς για προφανέστερους. Μας ενοχλεί που η σύντροφός μας, πάνω στον τέταρτο χρόνο – και πολύ λέω – μας έχει πετάξει κάνα δυο σπόντες ότι η σχέση δεν προχωρά; Γιατί μας ενοχλεί; Μήπως επειδή εμείς φταίμε και αρνούμαστε να το παραδεχτούμε; Μήπως επειδή κάτω από τη μύτη μας φτιάχνονται ολόκληρες πολιτείες και εμείς αρνούμαστε να κοιτάξουμε; Μήπως επειδή της κοντής απαυτής της φταίνε οι τρίχες;

   Το έχω γράψει κατά καιρούς, το αναγράφω και τώρα. Πάνω απ’ όλα και πέρα απ’ όλα είμαστε άνθρωποι. Το φύλο έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Στο τέλος της ημέρας μένουν δύο άνθρωποι λοιπόν. Δύο άνθρωποι και ένα κρεβάτι, στο οποίο θα κάτσουν και θα πουν την ιστορία τους. Το πώς πήγε η μέρα τους. Το πόσο τους λείπει μια αγκαλιά. Το πόσο τους ενθουσιάζει το χαμόγελο των παιδιών τους. Το πόσο όμορφα τους κρατά μαζί αυτή η ίδια η κουβέντα. Εδώ είμαι κι εδώ είστε. Διαβάστε το και ελάτε να μου πείτε πώς αισθανθήκατε. Και το κυριότερο… Πώς φροντίσατε να μετουσιώσετε αυτό που διαβάσατε, για να αισθανθεί έτσι όπως πρέπει το άλλο σας μισό. Που καλό θα είναι να σας ολοκληρώνετε. Και να το ολοκληρώνετε.

Κώστας Κούλης

Buy the book HERE! 

Η Νανά Παλαιτσάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στην περιοχή του Παπάγου. Είναι μαμά του Αλέξη που της λείπει πολύ, γιατί τα τελευταία 15 χρόνια σπούδασε και εργάζεται στην Γερμανία.
Τα τελευταία 32 χρόνια εργάζεται ακατάπαυστα ως δημοσιογράφος, παραγωγός εκπομπών, αρχισυντάκτρια, ραδιοφωνική παραγωγός, υπεύθυνη επικοινωνίας, αρθρογράφος, χρονογράφος, ρεπόρτερ σε Αντένα, Σκάι, Σταρ, Alter, Epsilon. Έχει μεταδώσει για τον Αντένα ρεπορτάζ από τον Πόλεμο στον Περσικό, καθώς βρέθηκε στο Ισραήλ λίγες μέρες μετά την εισβολή του Σαντάμ στο Κουβέιτ.
 
palaitsaki21

Έχει διαχειριστεί περισσότερες από 120.000 ώρες τηλεοπτικού «αέρα» και έχει κάνει συνεντεύξεις σε περισσότερα από 1500 πρόσωπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης έχει κάνει απίθανες γκάφες κατά την διάρκεια απευθείας μεταδόσεων και θέλει να ελπίζει ότι γέλασαν χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας της.

Πριν ξεκινήσει τα δελτία ειδήσεων και την δημοσιογραφία, δίδαξε τρία χρόνια στην σχολή του Πολεμικού Ναυτικού διεθνείς σχέσεις και κοινωνιολογία, καθώς κατέχει τ’ αντίστοιχα πτυχία και μεταπτυχιακά. Λατρεύει την μουσική και τον David Bowie, αγαπά πολύ την γυμναστική, δεν τρώει κρέας και προσπαθεί για τα τετράποδα που υποφέρουν.
Αυτό το βιβλίο είναι το πέμπτο της στην σειρά, καθώς έχουν προηγηθεί τα εξής: Κυρίες και Κύριοι Καλησπέρα σας (Αστάρτη), Εγώ και ο Ψυχίατρος (Λιβάνης), Και τώρα τι κάνουμε; (Δυάς), Ο Νεράιδος στην Νεραϊδοχώρα (Δυάς).


Ο Δημήτρης Τσουκνιδής είναι πτυχιούχος Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών και θεωρητικός της επικοινωνίας με σπουδές στις Συμπεριφoρικές επιστήμες (ΑBH, SHC, MMHA, HTA, BHRTI, ABNLP). Δημιουργός και εισηγητής της εκπαιδευτικής μεθόδου “RE.B” (6ο συνέδριο Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων).
Δίδαξε για πάνω από 15 χρόνια συγγραφή αποδεικτικού δοκιμίου και ανάπτυξη λογικής επιχειρηματολογίας σε μαθητές Λυκείου, υποψηφίους Νομικών σχολών. Ως εισηγητής της μεθόδου ΗΤ εργάζεται στο πεδίο Solution-focused brief therapy (SFBT), βοηθώντας ανθρώπους με κρίσεις πανικού και φοβίες.
 
tsouknidis21
Χαλαρώνει παρακολουθώντας τους «Απαράδεκτους» της Δήμητρας και τις «Χάριτες» του Μιχάλη και του Θανάση. Έχει υιοθετήσει ένα αδεσποτάκι, τον Φοίβο. Διασκεδάζει παίζοντας στο πιάνο τραγούδια του (συνθέτη) Φοίβου. Μένει (προς το παρόν) στην Ελλάδα με τη σύντροφό της ζωής του, Φοίβη. Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο θα βρείτε στην προσωπική του σελίδα: www.tsouknidis.gr
 
Joomla Social by OrdaSoft!