Βιβλία

Εγώ Υπόσχομαι

 
Λεμπρόν Τζέϊμς
Εγώ Υπόσχομαι
Εικονογράφηση: Νίνα Μάτα
Εκδόσεις Creamy W Books

   O τεράστιος LeBron James, ένας από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, είναι και υπόδειγμα ανθρώπου, όσον αφορά τη συμπεριφορά του και τα έργα του. Πέρα από τις δεκάδες αγαθοεργίες και το ίδρυμα LeBron James Family, ο ύψους διακοσίων και έξι εκατοστών σούπερ σταρ έχει ιδρύσει το σχολείο I Promise (Εγώ υπόσχομαι) στην πόλη που γεννήθηκε, στο Akron του Ohio. Και αυτό το σχολείο στηρίζει παιδιά της περιοχής του.

   Έχω δει πολλά βίντεο για τον άσο του Κλίβελαντ, του Μαϊάμι και εδώ και τέσσερα χρόνια των Λέικερς. Όχι, δεν πρόκειται για βίντεο με καρφώματα και θεαματικά μπασίματα ή κοψίματα. Όχι μόνο, τουλάχιστον. Πρόκειται για βίντεο, στα οποία ο King James δείχνει το χιούμορ του, τον καλό εαυτό του – ο οποίος εαυτός του μάλλον καλός είναι μόνο και τίποτα άλλο – και την αγάπη του. Κάθεται στον πάγκο και θα πάρει το τηλέφωνο ενός μικρού θεατή, για να τραβήξει μία σέλφι και να τη μοιραστεί με την παρέα του μικρού και όλο το σύμπαν στη συνέχεια. Θα χαρίσει τα παπούτσια του σε ένα παιδάκι που παρακολουθεί το παιχνίδι, θα δώσει μία αγκαλιά σε υπάλληλο του γηπέδου, στην οποία έτυχε να πέσει πάνω, προσπαθώντας να διεκδικήσει μια – κατά τα άλλα – χαμένη πάσα. Το βιονικό παρουσιαστικό του κρύβει ένα παιδάκι. Έναν ευγενή άνθρωπο, που προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο, όσο μπορεί και όπου μπορεί.
 
egoyposhomai2215

   Το «Εγώ Υπόσχομαι» είναι ένα βιβλίο για παιδιά. Η Νίνα Μάτα, η μπεστ σέλερ εικονογράφος των New York Times, έντυσε με ζωγραφιές τις φρασούλες που θα διαβάσετε. Που θα διαβάσετε εσείς και στη συνέχεια θα τις μεταφέρετε στα βλαστάρια σας. Είναι προτάσεις που τις ακούτε σχεδόν κάθε μέρα. Το θέμα είναι αν όλοι σας, όλοι μας, τις ακούμε όπως τους αξίζει.

Εγώ Υπόσχομαι να πηγαίνω στο σχολείο.
Εγώ Υπόσχομαι να ακούω τους δασκάλους μου, γιατί με βοηθούν να μάθω.
Εγώ Υπόσχομαι να δίνω πάντα τον καλύτερο εαυτό μου.
Εγώ Υπόσχομαι να βοηθάω και να σέβομαι τους άλλους.
 

   Ο Λεμπρόν αναφέρει κάπου στο βιβλίο «Να θυμάστε: τίποτα δεν δίνεται. Όλα κερδίζονται». Αυτός ο άνθρωπος κερδίζει τον χρόνο σαράντα εκατομμύρια δολάρια! Χώρια οι διαφημίσεις. Θα μπορούσε να είναι στην άλλη όχθη και να ζει «αλλιώς». Επέλεξε όμως να βοηθήσει. Και αυτό ίσως να σηματοδοτεί μια νέα αρχή για πολλούς ανθρώπους, που τώρα ξεκινά η σταδιοδρομία τους. Όσοι κι αν επηρεαστούν… καλό θα είναι και μόνο καλό.
 
lebron22

   Οι πολύ όμορφες εικονογραφήσεις και οι φρασούλες, που λέγαμε πιο πάνω, θα κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά στα μουσουδάκια σας, τα οποία από μικρή ηλικία θα ανακαλύψουν τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση, τον αλτρουϊσμό. Τη φιλία και την αγάπη, με απώτερο σκοπό την καλή ζωή. Νομίζω ότι είναι θαυμάσια εικόνα να έλθει το παιδάκι σας και να σας πει «Εγώ Υπόσχομαι να σέβομαι τους άλλους» και να σας χαρίσει ένα ζεστό χαμόγελο. Σωστά;

   «Εγώ υπόσχομαι να κοιτάζω πάντα τον ουρανό και από κάθε λάθος να μαθαίνω». Το κρατώ σαν επίλογο. Πολύ όμορφο για να είναι αληθινό; Οψόμεθα. Μια δοκιμή θα μας πείσει.
 

Κώστας Κούλης

To παγκόσµιο Bestseller και βραβευµένο παιδικό βιβλίο του πασίγνωστου, ταλαντούχου και πολυβραβευµένου µπασκετµπολίστα του NBA Λεµπρόν Τζέιµς και της βραβευµένης µε Geisel Honor εικονογράφου Nina Mata, παρουσιάζεται στην ελληνική γλώσσα από την CREAMY W BOOKS, από τις 9 Δεκεμβρίου.
O Λεµπρόν Τζέιµς, εµπνευσµένος από το εκπαιδευτικό πρόγραµµα του Ιδρύµατος του “I Promise” γράφει το οµώνυµο βιβλίο του και απευθύνεται αποκλειστικά στους αγαπηµένους µας λιλιπούτειους αναγνώστες, που βρίσκονται για πρώτη φορά στις τάξεις του δηµοτικού σχολείου και θέλουν να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά.
Οι υποσχέσεις του βιβλίου αποτελούν έναν οδηγό καθοδήγησης και οµαλής ένταξης στην νέα τους καθηµερινότητα και στη σχολική τους εξέλιξη. Οι υποσχέσεις αναπαρίστανται µέσα από πολύχρωµες, χαρούµενες, ζωντανές και εµπνευσµένες εικόνες παιδιών και δραστηριοτήτων µε σκοπό ο µικρός αναγνώστης να ταυτιστεί µε τους ήρωες του βιβλίου και ταυτόχρονα να τον βοηθήσουν να ακολουθήσει τα σωστά βήµατα της δικής του επετυχηµένης πορείας στο σχολικό και κοινωνικό του περιβάλλον.
 
Joomla Social by OrdaSoft!