Βιβλία

Έγκλημα στα φιόρδ

 
Έγκλημα στα φιόρδ
του Jorn Lier Horst
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
 
   Αγαπημένοι μου βιβλιοφάγοι, σας έχω αστυνομικό μυθιστόρημα μπουκιά και συχώριο, γραμμένο από το χεράκι του βραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Jorn Lier Horst. Είναι το έβδομο βιβλίο, με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό επιθεωρητή Βίλιαμ Βίστιν. Με τριτοπρόσωπη αφήγηση, γλώσσα ρεαλιστική, με ισορροπημένο ρυθμό, αφήνοντας τον πρωταγωνιστή του να οδηγήσει την πλοκή, ρίχνοντας την ένταση και την αγωνία όπου χρειάζεται και δίνοντας περιπετειώδη ροή όπου είναι απαραίτητο, ο Horst για άλλη μια φορά θα σας κρατήσει έως την τελευταία σελίδα σε αγωνία!
 
fiord01
   Το στόρι ξεκινά σε μια γειτονιά με εξοχικά, σ’ ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, η οποία γειτονιά βρίσκεται ρημαγμένη από κάποια συμμορία, που λήστεψε τα περισσότερα σπίτια στην περιοχή. Και όλα θα έμοιαζαν σαν μια απλή υπόθεση ληστειών, αν στο ένα σπίτι εξ αυτών δεν βρισκόταν το πτώμα ενός άντρα. Έτσι καλείται ο επιθεωρητής Βίστιν να εξιχνιάσει μια υπόθεση με στοιχεία που μοιάζουν ασύνδετα μεταξύ τους. Σκοτεινός υπόκοσμος και ένας ήρωας με οξυδέρκεια, μελαγχολία και ενδότερη απομόνωση, σε μια πλοκή άρτια στοιχειοθετημένη, ενδεικτικό άλλωστε της πολυετούς θητείας του συγγραφέα ως αστυνομικού. Σίγουρα ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει στην τσίτα και στην αγωνία, είτε είστε λάτρεις του είδους είτε όχι!
 
Υπόθεση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Η καταχνιά του φθινοπώρου έχει πιάσει για τα καλά. Το παραθαλάσσιο θέρετρο, Στάβεν, βρίσκεται τυλιγμένο στην ομίχλη. Ο Ούβε Μπάκερου πίστευε πως θα περάσει ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο στο εξοχικό του, πριν το κλείσει για τον χειμώνα. Φτάνοντας όμως εκεί, τον περιμένει το χάος – το σπίτι του έχει λεηλατηθεί από διαρρήκτες. Αλλά το κακό δεν σταματά εκεί. Στο γειτονικό εξοχικό, ένας άνθρωπος έχει κακοποιηθεί έως θανάτου…

Ο αστυνομικός επιθεωρητής Βίλιαμ Βίστιν, μεθοδικός και έμπειρος, έχει δει και εξιχνιάσει πολλούς αποτρόπαιους φόνους στην σταδιοδρομία του. Όμως η φρίκη που αντικρίζει στο Στάβεν αυτό το φθινόπωρο, είναι ακόμη και γι’ αυτόν κάτι εντελώς καινούριο. Και η υπόθεση που θα κληθεί να λύσει θα γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη, δυσνόητη και γεμάτη βία.

Την ίδια στιγμή, νεκρά πουλιά πέφτουν συνέχεια από τον ουρανό, στα δέντρα και τις ακτές της Νορβηγίας– σημάδι για τον σκληρό χειμώνα που έρχεται… ή μήπως κάτι παραπάνω;
 
fiord
 
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Γεννημένος το 1970 στο Μπάμλε της βόρειας Νορβηγίας, ο Jοrn Lier Horst εργάστηκε ως αστυνομικός στο Λάρβικ από το 1995 και γνωρίζει πολύ καλά αυτά για τα οποία μιλά στα βιβλία του. Ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων το 2004, με το Nοkkelvitnet (Ο βασικός μάρτυρας), το πρώτο της σειράς με τον αστυνομικό ερευνητή Βίλιαμ Βίστιν. Το μυθιστόρημα στηρίζεται σε μια πραγματική υπόθεση εγκλήματος, τη λεγόμενη «Υπόθεση Ραμ». Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, ενώ το Bunnfall (Κατακάθια), που μεταφράστηκε στα αγγλικά το 2011, βρέθηκε ανάμεσα στα δημοφιλέστερα πέντε βιβλία στη Διαδικτυακή Λέσχη Βιβλίου Crime Fiction Lovers, μαζί με αυτά του Jo Nesbο. Το Έγκλημα στα φιόρδ, έβδομο βιβλίο με πρωταγωνιστή το Βίλιαμ Βίστιν και πολλαπλά βραβευμένο, έλαβε εξαιρετικές κριτικές και μπήκε αμέσως στον κατάλογο των νορβηγικών best sellers.
 
Λένα Βασιλείου
 
Joomla Social by OrdaSoft!