= Δούρειος Ίππος
Βιβλία

loogoo

Δούρειος Ίππος

 
Μάρθα Βασκαντήρα
Δούρειος Ίππος
Εκδόσεις Κούρος

   Η καινούργια ποιητική συλλογή της κυρίας Βασκαντήρα είναι γεμάτη εικόνες. Είναι μια βαθιά ενδοσκόπηση στον άνθρωπο, την πορεία του ανά τις εποχές, την αυτοκαταστροφική του τάση, την εμμονή του για εξουσία, την ανυπολόγιστη σπατάλη της ζωής των γύρω του. Περνώντας από ποίημα σε ποίημα, διαπιστώνω την αντιπολεμική φύση των γραφόμενων, βλέπω τον πεσιμισμό να στέκεται σε περίοπτο σημείο, βλέπω όμως και την ελπίδα, η οποία δεν θέλει να υποταχθεί. Μαρκάρω εκφράσεις, ημιπεριόδους και προτάσεις, κρατάω σημεία και στοιχεία, προσπαθώ να θυμηθώ και αποτυγχάνω. Και όταν κάποιες φορές το καταφέρνω, πάω να γελάσω, για να απομακρύνω το λεμόνι από το κάτω μέρος του προσώπου…

   «Δεν θέλουμε να αλώσουμε τη γη, λίγο χώμα… να φτιάξουμε έναν κήπο, για να μπορούν τα παιδιά μας να μεγαλώσουν τα χρόνια τους». Το αύριο που θέλουμε να έλθει είναι εκείνο που μάλλον δεν θέλει να διαβεί το κατώφλι. Ίσως από κάποια υπόδειξη άνωθεν. Στο «Δυο ψυχές απ’ τ’ Αλγέρι» θα διαβάσετε αυτό το κάτι που έχω την αίσθηση πως πολύ σύντομα θα γίνει τραγούδι. Η ιστορία, η ρίμα, η μυρωδιά της αφήγησης, το λιμπρέτο που περιμένει να υιοθετηθεί από μια οικογένεια μουσικών. Η δημιουργός εστιάζει στη φύση μας. Ο άνθρωπος φοβάται τον θάνατο. Γιατί δεν ξέρει. Γιατί δεν έχει ιδέα τι τον περιμένει στην από κει όχθη. Ο θάνατος πάλι… εκείνος φοβάται το χαμόγελο. Γιατί δεν ξέρει. Δεν του έχει ξανατύχει. Μαθημένος στα πρόσωπα τα χαραγμένα από θλίψη και φόβο, από τρόμο και αγωνία, δεν καταλαβαίνει την καμπύλη των χειλιών όταν είναι έτσι κι όχι αλλιώς.
 
doureiosippos21

   «Τι να την κάνεις την Ελευθερία άμα δεν έχεις λεφτά να την χαρείς»; Οι αναφορές στο παρελθόν και το παρόν της Ελλάδας πάμπολλες. Την έχουν χαράξει πλείστες επεμβάσεις την αγαπημένη μας πατρίδα, την έχουν χαρακτηρίσει φτηνοί κύρηδες με ακριβά κοστούμια. Την έχουν πατήσει και καταπατήσει και τώρα καμώνονται πως είναι οι ιδιοκτήτες της. Της γης και των ανθρώπων της. Η Μάρθα Βασκαντήρα γράφει για ό,τι απασχολεί τον σύγχρονο άνθρωπο. Για όλα αυτά που πάνε να απειλήσουν το μέλλον του. Για ό,τι επιβουλεύεται το χαμόγελο, για να το κάνει να εξαφανιστεί και να καλοπιάσει τον βαρκάρη. «Χιλιάδες πτυχία πεταμένα στα σκουπίδια! Απλά χαρτιά». Η ρεαλιστική απεικόνιση μίας δυστοπικής αντί-πραγματικότητας. Ο κόπος που δεν αναγνωρίζεται, ο κάματος που δεν τυγχάνει συμπάθειας.

   «Αιώνια Αγάπη». Ακόμα μια σκοτεινή ηλιαχτίδα με ομοιοκαταληξία. Η δημιουργός μιλά για το σκοτάδι και την προσπάθεια του φωτός να πάρει αυτά που του ανήκουν. Απίστευτα συγκινητικό το «Μείνε μαζί μου». Στο τέλος της ημέρας μας αναλογούν ένας άνθρωπος και ένα κρεβάτι για να πούμε τα δικά μας. Τον πόνο μας, το πώς πέρασε η μέρα μας… Ίσως και να αγκαλιαστούμε – κάτι σαν επιμύθιο στο παρόν αφήγημα. Ίσως και να βαυκαλιστούμε για τα μαύρα μαλλιά μας, που το γκρίζο δεν τόλμησε να προσβάλει. Ίσως και να ακούσουμε τη φράση «Καληνύχτα γεράκο μου» και να αισθανθούμε θεοί. Γιατί καταφέραμε να γεράσουμε μαζί με τον άνθρωπό μας. Η κυρία Βασκαντήρα υπογράφει ένα ουμανιστικό πόνημα, μια σειρά ποιημάτων που στοχεύει στο να μορφώσει, να αφυπνίσει, να δει πάνω από φτιασίδια και hoaxes, να δείξει το θαύμα. Την πεταλούδα της ζωής!

   Το διάβασα και συγκινήθηκα. Πολύ. Θα το πρότεινα παντού, θα το έκανα δώρο στα αγαπημένα μου πρόσωπα, θα το συζητούσα στους φίλους μου. Είναι μια συλλογή σκέψεων που αυτόματα μας κάνουν να θέλουμε να τις αναλύσουμε. Να τις εφαρμόσουμε. Να τις ζήσουμε. «Δεν αγαπήθηκε αυτός ο τόπος. Μόνο ρημάχθηκε από όμορφα λόγια». Ευκαιρία να πάμε αυτό το μοτίβο λίγο παραπέρα λοιπόν. Καλοτάξιδο εύχομαι! Τα υπόλοιπα στη συνέντευξη.

Κώστας Κούλης

Buy the book HERE!

Η Μάρθα Βασκαντήρα γεννήθηκε το 1977 στην Πάτρα. Σπούδασε Φιλολογία και Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Πατρών. Στα γράμματα εμφανίσθηκε το 1996 με την δημοσίευση ποιημάτων σε λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς θεάτρου, τραγουδιού και ποίησης με διακρίσεις σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής, στη Δραματική σχολή 'Ιασμος' του Βασίλη Διαμαντόπουλου στην Αθήνα και στο θέατρο ''Λιθογραφείον'' στη Πάτρα. Είναι μέλος της ''Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών'' και του ''Οργανισμού Νέων Καλλιτεχνών''. Αποτελεί τακτικό μέλος της ''Εταιρίας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας'' και έχει χρηματίσει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου και Γενική Γραμματέας, ενώ στις τελευταίες εκλογές αναδείχτηκε ειδική γραμματέας. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και διαλέξεις στα πλαίσια των ''Φιλολογικών Βραδινών'' και σε άλλα βήματα Πολιτιστικών Φορέων. Συνεργάστηκε με εφημερίδες, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα.
 
vaskantira21

Ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί και έχουν γίνει τραγούδια. Ποιητικά και θεατρικά κείμενα της έχουν δραματοποιηθεί από θεατρικές ομάδες σε παραστάσεις (όπως στο θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν στην Αθήνα), ενώ αρκετά έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, ημερολόγια και εφημερίδες. Έχει λάβει μέρος στην παράσταση «Η Καλλιπάτειρα στο φως της Αρχαίας Ολυμπίας» με την Αλεξάνδρα Λαδικού σε σκηνοθεσία Ευανθίας Στοιβανάκη και η οποία παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Στάδιο του Διαγόρα στην Ρόδο και προβλήθηκε από την ΕΤ1. Συμμετείχε στην ψυχαγωγική εκπομπή «Γιάννη μου το μαντήλι σου» την οποία παρουσίαζε ο Γιάννης Ζουγανέλης και προβλήθηκε από την ΕΤ 1 το 2002- 2003. Παρέδωσε βραβείο στον Μίκη Θεοδωράκη για το έργο του σε τελετή που διοργάνωσε η εν λόγω εκπομπή και η ΕΡΤ. Έκανε εκπομπές στον Ραδιοφωνικό σταθμό ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ στην Πάτρα.

Το καλοκαίρι του 2002 συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μουρατίδη "Ο Αλκιβιάδης και οι Ολυμπιακοί αγώνες". Το 2020 ανέλαβε την συγγραφή του χορό-θεατρικού έργου "Tango Deseos" και σκηνοθέτησε την παράσταση για την σχολή χορού tango "Εμμέλεια" στην Πάτρα. Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες ως μέλος του συγκροτήματος ‘’Μουσικές Διαδρομές’’ στο θέατρο ‘’Royal’’ και στο θεατράκι της Μαρίνας στην Πάτρα. Για το ποίημα της «Αφανισμός» εις μνήμην της σφαγής των Ποντίων και για τα 25 χρόνια προσφοράς της στον Πολιτισμό βραβεύτηκε από τον «Φάρο Ελληνοουκρανικής φιλίας». Ένα ποίημα της έχει μεταφραστεί και έχει αναρτηθεί στη σελίδα των ποιητών του κόσμου και της Ευρώπης. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Νίκος Μπαλής έχει μελοποιήσει το ποίημα "Αιώνια Αγάπη" από την τελευταία της ποιητική συλλογή «Δούρειος Ίππος» σε ερμηνεία Μαρίας Ρούτση που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Επίσης, ετοιμάζονται τραγούδια σε σύνθεση και ερμηνεία του εξαιρετικού δημιουργού Διονύση Γιατρά, από μελοποίηση ποιημάτων της. Τέλος, ο ηθοποιός Γιώργος Σουξές έκανε απαγγελία σε τρία ποιήματά της (στο "Εσύ Δεν Θα Κλάψεις", στην "Ομολογία ενός Αγγέλου" και στο "Λογοπαίγνιο") που συμπεριλαμβάνονται στον "Δούρειο Ίππο" και θα κυκλοφορήσουν σύντομα με οπτικοακουστικό υλικό στο youtube.
 
Joomla Social by OrdaSoft!