= Η δοκιμασία της αθωότητας
Βιβλία

loogoo

Η δοκιμασία της αθωότητας

 
Η δοκιμασία της αθωότητας
Agatha Christie
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Εκδόσεις Ψυχογιός

   Η δοκιμασία της αθωότητας κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1958, έγινε ταινία, σειρά, graphic novel, παίχτηκε στο θέατρο. Τα βιβλία της Agatha Christie έχουν πάντα μια εσάνς μυστηρίου που καθηλώνει τους αναγνώστες. Είναι η συγγραφέας των καλύτερων και δημοφιλέστερων αστυνομικών μυθιστορημάτων.
 
dokimasia01
   Στη δοκιμασία της αθωότητας ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα φόνο… Ο δράστης είναι ο υιοθετημένος γιός της Ρέιτσελ Αρτζάιλ, Τζακ. Όλες τα στοιχεία είναι εναντίον του και ο άνθρωπος που εκείνος ισχυρίζεται πως την ώρα του εγκλήματος ήταν μαζί, είναι εξαφανισμένος. Οι Αρχές πιστεύουν πως ο Τζακ επινόησε αυτό τον άνθρωπο για άλλοθι, καθώς, παρά τις εκκλήσεις όλων, δεν εμφανίστηκε ποτέ, με αποτέλεσμα ο Τζακ να καταδικαστεί και μερικούς μήνες μετά να αφήσει την τελευταία του πνοή στη φυλακή από πνευμονία.

   Δύο χρόνια μετά ο Άρθουρ Κάλγκαρι φτάνει στην έπαυλη των Αρτζάιλ και ενημερώνει την οικογένεια πως την ώρα του εγκλήματος είχε «μαζέψει» τον Τζακ που έκανε ωτοστόπ και τον άφησε στο Ντράιμουθ. Οι ισχυρισμοί του Τζακ ήταν αληθείς. Δεν είναι εκείνος ο ένοχος.

   Ο δόκτωρ Κάλγκαρι πρόσφατα έμαθε για την ιστορία, είχε πάθει ένα ατύχημα λίγο μετά και λόγω διάσεισης δεν θυμόταν τίποτα από εκείνη τη μέρα. Οι γιατροί τον καθησύχασαν ότι ήταν συνηθισμένο φαινόμενο και πως με τον καιρό θα ανακτούσε τη μνήμη του. Μια εφημερίδα που βρέθηκε τυχαία στα χέρια του με το πρόσωπο του Τζακ έδωσε το έναυσμα στο μυαλό του για να θυμηθεί με λεπτομέρειες τη βραδιά. Η οικογένεια δεν είναι καθόλου χαρούμενη με την έκβαση. Ο φάκελος με το φόνο της Ρέιτσελ θα ανοίξει πάλι και οι υποψίες θα πέσουν στην οικογένεια, καθώς δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης στο σπίτι.

   Τα μυστικά πολλά και ο φόβος φαίνεται ξεκάθαρα στα πρόσωπά τους. Ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος; Αυτό σας το αφήνω για έκπληξη… Εξαιρετικά γραμμένο από τη μετρ του είδους. Δεν πιστεύω πως χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τα βιβλία της Agatha Christie. Έχει το δικό της ύφος και η πένα της είναι παντοδύναμη και αγαπητή σε όλο το πλανήτη. Θα απορροφηθείτε άνετα με το βιβλίο, θα κάνετε χίλιες δυο εικασίες για την αναζήτηση του δολοφόνου και θα ανατραπούν όλες στις τελευταίες σελίδες.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
agatha1975

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Άγκαθα Κρίστι γεννήθηκε στην Αγγλία, στο Τορκί, το 1890. Είναι γνωστή κυρίως για τα αστυνομικά έργα της –εξήντα έξι μυθιστορήματα και δεκατέσσερις συλλογές διηγημάτων–, πολλά από τα οποία έχουν κεντρικό χαρακτήρα τον θρυλικό ντετέκτιβ Πουαρό ή την απαράμιλλη μις Μαρπλ.
Έγραψε επίσης δύο αυτοβιογραφικά έργα, αισθηματικά μυθιστορήματα αλλά και θεατρικά, μεταξύ των οποίων το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, την Ποντικοπαγίδα.
Η Άγκαθα Κρίστι, που έχει τιμηθεί από τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τίτλο της Dame για τη συνεισφορά της στη λογοτεχνία, ανήκει στους δημιουργούς που διαμόρφωσαν καταλυτικά την εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος.
Παράλληλα, είναι η δημοφιλέστερη συγγραφέας όλων των εποχών, καθώς οι πωλήσεις των έργων της έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα και άλλο ένα δισεκατομμύριο σε μεταφράσεις.
Πέθανε το 1976.
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ θα κυκλοφορήσουν σε νέα μετάφραση όλα τα αστυνομικά έργα της συγγραφέως.
Link: https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1006169/h-dokimasia-ths-athwothtas
Joomla Social by OrdaSoft!