Βιβλία

Δεκατρείς Νύχτες Πριν Το Ξημέρωμα

 
Δεκατρείς νύχτες πριν το ξημέρωμα
Της Λιάνας Τσιρίδου
Εκδόσεις Ιβίσκος
 
Πώς μπορεί μια γυναίκα, μια μάνα, να φέρεται έτσι σε ένα παιδί;

   Πώς μπορεί να είναι τόσο αδιάφορη, τόσο περίκλειστη, τόσο εχθρική, όταν εκείνο εκλιπαρεί για προσοχή και αγάπη, που κάθε παιδί δικαιούται; Και ποιος μπορεί να την κατηγορήσει, όταν η δική της ανάγκη για προσοχή και αγάπη ακυρώθηκε τόσο βίαια; Ποιος μπορεί να την παρηγορήσει για τα ερείπια της δικής της ζωής, γι αυτό που ήταν άλλοτε και ποτέ δεν θα ξαναγίνει;

   Δεκατρία ολόκληρα χρόνια το καλό και το σκοτεινό κομμάτι της ηρωίδας μάχονται μέσα της σε σύγκρουση εξουθενωτική και την οδηγούν σ’ ένα ατέλειωτο κι οδυνηρό εκκρεμές αντιφάσεων. Η συμφιλίωση, οι παραδοχές, η συγχώρεση συγκρούονται διαρκώς με το θυμό, τη διάψευση, την προδοσία, σ’ έναν αγώνα με άδηλη έκβαση.
 
dekatreis
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Λιάνα Τσιρίδου γεννήθηκε στις Σάπες Ροδόπης το 1958. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο ΑΠΘ. Από το 1989 ζει στην Κέρκυρα και εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ταυτόχρονα έχει ενεργή πολιτική δράση και ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Είναι παντρεμένη και έχει δυο παιδιά. Το «ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

   Ένα δυστύχημα έφερε κοντά μια γυναίκα και ένα παιδί. Η αλήθεια σημάδεψε την ψυχή της. Το παιδί δεν θα πάψει ποτέ να της θυμίζει όλα όσα θέλει να ξεχάσει. Η συμβίωση; Πόσο μπορεί να αποδώσει;  Και ειδικά τώρα που η μικρή είναι πια έφηβη, τώρα που ο έρωτας της χτυπά με δύναμη τη πόρτα και παρόλο που το πείσμα της δεν της αφήνει περιθώρια για να συνεχίσει να μένει στο παρελθόν, την τραβάει να κινηθεί προς το παρόν και το μέλλον. Η αγάπη θα ενώσει ή θα καταστρέψει; Θα βρει τελικά η ηρωίδα τη δύναμη να συνεχίσει; Άραγε αυτές οι δυο γυναίκες θα καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτά που της χωρίζουν και να βρουν τη λύτρωση;

Δεν θα σας πω τι γίνεται στο τέλος, θα σας αφήσω να το μάθετε μόνοι σας.

   Θα σας πω όμως πως το βιβλίο αυτό είναι έντονο σε συναισθήματα, σε περιγραφές και θα σας καθηλώσει όσο κανένα άλλο. Είναι μια ιστορία που πραγματικά θα σας συγκινήσει. Η συγγραφέας πλάθει μια ιστορία και βάζει χαρακτήρες καθημερινούς με πάθη, με λάθη , με φοβίες. Όπως είμαστε όλοι μας. Ζωντανεύει πολλούς γυναικείους φόβους, ίσως σε κάποιες να ξυπνά και εφιάλτες, αλλά έτσι είναι η ζωή, για να σου δώσει μια χαρά θα σε κεράσει δέκα πίκρες. Η ζωή είναι μια συνεχής πάλη, ένα συνεχόμενο μάθημα που όλοι αποκτάμε με τα χρόνια. Η Ηρώ καθηλωμένη στη δυστυχία του χθες, μαραζωμένη και απογοητευμένη γίνεται πέτρα γιατί έτσι θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει να ζει. Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια γι αυτήν.

   Ίσως από τα πιο δυνατά βιβλία που έχω διαβάσει. Θα σας κάνει να ζήσετε μαζί με τους ήρωες τη θλίψη, το θυμό, τη λύτρωση. Δεν θα το αφήσετε από τα χέρια σας αν δεν διαβάσετε μέχρι και την τελευταία του σελίδα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!