= Ο νταής του ποντικοσχολείου μας
Βιβλία

loogoo

Ο νταής του ποντικοσχολείου μας

 
O νταής του ποντικοσχολείου μας
Ζαχαρούλα Καραβά
Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
Εκδόσεις Πορφύρα

   H συγγραφέας, απόφοιτος του Παιδαγωγικού, διδάκτωρ και με αρκετά βιβλία στο ενεργητικό της, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για την αγάπη, την αλληλεγγύη, το bullying και τα παιδιά μας γενικά. Και ακόμα γενικότερα, για όλους εμάς. Μια και ο Αίσωπος έκανε υπέροχα πράγματα, όταν έβαζε στις ιστορίες του διάφορα ζωάκια για ήρωες, η κυρία Καραβά κάνει το ίδιο και καυτηριάζει ζητήματα και καταστάσεις που έχουν μεν πολυσυζητηθεί, σοβαρές μέριμνες όμως και φάρμακα δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Η κουβέντα είναι μεγάλη, αλλά η ουσία παραμένει πως γιατρειά δεν βλέπουμε.

   Ο Ροκανούλης και η Ροκανούλα επιθυμούν να γίνουν αρχηγοί ομάδας στο σχολείο τους. Η θέση είναι κομμένη και ραμμένη για έναν μόνο, κατά συνέπεια τα δύο ποντικάκια βρίσκονται σε καθεστώς ανταγωνισμού. Η Ροκανούλα κάνει αυτό που έκανε πάντα. Μιλάει με όλους και με όλες, συντονίζει και οργανώνει και μοιράζει χαμόγελα. Ο Ροκανούλης πάλι… Προκειμένου να καπαρώσει τη θέση, προβαίνει σε κινήσεις που δεν τον τιμούν και πολύ. Θάβει τη «φιλενάδα» του και μάλιστα βάζει κόσμο να λέει απαίσια πράγματα για τη Ροκανούλα, προκειμένου να πέσει η τελευταία σε δυσμένεια και να ανοίξει ο δρόμος για το αρχηγιλίκι.
 
ntais2047

   Θαυμάσια εικονογράφηση από την κυρία Δενεζάκη, η οποία ζωγραφίζει τα ποντικάκια με ένα τρόπο που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Από δίπλα το γλυκύτατο παραμύθι της συγγραφέως, το οποίο μάλιστα διαθέτει ένα άψογο ιντερμέδιο με ανατροπές και τελείωμα που θα βάλει σε πολλές σκέψεις μικρούς και μεγάλους. Το βιβλίο είναι από μόνο του μία ευκαιρία να μάθει το ποντικάκι σας (ή τα ποντικάκια σας) για διάφορες αξίες και να εντυπωθεί στο μυαλουδάκι του πως υπάρχει μόνο ένας τρόπος να εκφραστείς. Το καλύτερο ψέμα είναι η αλήθεια. Αν το αναπαράξουμε με τη δέουσα προσοχή, θα φροντίσουν τα ποντικάκια μας να το κάνουν κτήμα τους.

   Το βιβλίο αυτό όμως δεν είναι μόνο αφήγηση και ζωγραφιές. Διαθέτει μια σειρά από καταπληκτικά αυτοκόλλητα, που θα το κάνουν αυτόματα ΚΑΙ παιχνίδι, ενώ οι εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί. Υπάρχει ένα παράρτημα στο οποίο μία σειρά ερωτήσεις θα βάλει τα ποντικάκια σας να σας κοιτάξουν στα μάτια και να ρωτήσουν με τη σειρά τους. Πιο δίπλα θα βρείτε ένα τραγούδι, δημιουργία της κυρίας Γκέλυ Μητρογιάννη (στίχοι και μουσική), σχετικό με το παραμυθάκι μας. Υπάρχει διαθέσιμη και η παρτιτούρα του τραγουδιού, ενώ η αποτύπωση είναι πανεύκολη, αφού ακολουθεί ρυθμικά το «Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ». Ακόμα και χώρος για να ζωγραφίσουν τα παιδάκια έχει προβλεφθεί, κάτι που επικροτώ με ενθουσιασμό και χαίρομαι ιδιαίτερα που το βλέπω σε όλα σχεδόν τα παιδικά βιβλία που έρχονται για παρουσίαση.
 
ntais2048

   Είναι ένα βιβλίο-κήπος για εσάς, τα ποντικάκια σας και τους ήδη και εν δυνάμει ποντικογονείς. Η αγάπη θα νικήσει στο τέλος, πλην όμως θα περάσει από μεγάλες ανηφοριές και στενά σοκάκια. Από τους γονείς εξαρτάται πώς όλο αυτό θα μεταλαμπαδευτεί στα ποντικάκια. Όπως έχει πολύ σοφά ειπωθεί «Δεν υπάρχει κακός μαθητής. Μόνο κακός δάσκαλος». Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο και πάμε γρήγορα να πούμε το τραγουδάκι, ναι;

Κώστας Κούλης
 
karava2055

Η Ζαχαρούλα Καραβά είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδακτορικού διπλώματος. Έχει εργαστεί ως Σχολική Σύμβουλος της Περ. Δ/νσης Π & Δ Εκπ. Πελοποννήσου, ενώ σήμερα είναι Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συμμετείχε ως εξωτερικός συνεργάτης σε καινοτόμα ερευνητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα (Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστήμιο της Κύπρου κ.ά), ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (Γ.Λ.Σ.), αθλοθέτης και Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων στην κατηγορία των Μαθητικών Εντύπων των Διαγωνισμών της Γ.Λ.Σ. Έχει εκδώσει τα εξής λογοτεχνικά βιβλία: «Η Δασκάλα που την έλεγαν Δανάη» (Σπαθής, 1996), «Ένα καπέλο στη θάλασσα» (Αστήρ, 2006), «Η Πεντάμορφη της Αιγύπτου (Αστήρ, 2007), «Η γατούλα Μιαμ και ο τροχονόμος» (Παρρησία, 2012), καθώς και διηγήματα σε συλλογικούς τόμους.
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία