= Μπρίτζερτον 1 – Ο Δούκας κι Εκείνη
Βιβλία

loogoo

Μπρίτζερτον 1 – Ο Δούκας κι Εκείνη

 
Julia Quinn
Μπρίτζερτον 1 – Ο Δούκας κι Εκείνη
Μετάφραση: Βιολέττα Ζεύκη
Εκδόσεις Elxis
 
   Ο Σάιμον Άρθρουρ Φιτζράναλφ Μπάσετ (πόσα ονόματα πια δίνουν σε ένα μωρό - κάνει λίγο σαν ισπανική σαπουνόπερα, αλλά αυτές ήρθαν αιώνες μετά, θα μου πείτε), κόμης του Κλάιβεντον, γιος του δούκα του Χέιστινγκς, γεννιέται μετά από πέντε οδυνηρές για τη δούκισσα προσπάθειες, να αποκτήσει τον πολυπόθητο διάδοχο ο δούκας. Ο γάμος των γονιών του δεν έγινε από έρωτα αλλά από συμφέρον. Είχαν βρει βέβαια τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και η δούκισσα είχε μόνο ένα σκοπό. Να κυοφορήσει τον απόγονο Μπάσετ που θα κληρονομούσε το δουκάτο.

   Παρόλο που οι γιατροί μετά την πέμπτη προσπάθεια της είπαν ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της, εκείνη έκανε το καθήκον της και μετά τη γέννηση του μικρού Σάιμον εκείνη απεβίωσε από τις επιπλοκές της γέννας. Ο μικρός έμεινε στη φροντίδα της γκουβερνάντας Χόπκινς τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ο πατέρας του ήταν από τους ανθρώπους που πίστευε πως ένας δούκας θα πρέπει να είναι τέλειος σε όλα και ο μικρός τραυλισμός του γιού του ήταν για εκείνον μεγάλο χτύπημα στον εγωισμό του. Έγινε ακόμα σκληρότερος με το παιδί, χαρακτηρίζοντάς το καθυστερημένο και καταραμένο.
 
bridgerton121
   Όλα αυτά διαδραματίζονται πολύ γλαφυρά μπροστά μας, δίνοντας τις βάσεις για τον ήρωα του μυθιστορήματος και τις απαντήσεις για την εξέλιξη του χαρακτήρα του.
Επόμενο σπιτικό, όπου πρέπει να εστιάσουμε, είναι αυτό των Μπρίτζερτον. Η κοινωνική στήλη της Γουισλντάουν τους «πιάνει» στο στόμα της. Αυτή η στήλη θα τα βάλει ακόμα και με τη Βασίλισσα.

   Η Δάφνη, το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας Μπρίτζερτον, έχει φτάσει σε ηλικία γάμου, οπότε, κατά το είθισται, πρέπει να αρχίσει τις δημόσιες εμφανίσεις, χορούς δηλαδή, που οργανώνονταν με μοναδικό σκοπό να γνωριστούν οι έφηβες με έφηβους που ήταν σ ηλικία γάμου. Όλα έπρεπε να είναι τέλεια και μέχρι να τελειώσει η σεζόν των χορών, η κάθε κοπέλα θα έπρεπε να έχει διασφαλίσει γαμπρό. Το βιβλίο είναι γεμάτο με τις γλυκές και ρομαντικές στιγμές αυτών των χορών. Μέσα από την ηρωίδα του βιβλίου, τη Δάφνη, βλέπουμε όλες τις κοινωνικές αλλά και πολιτικές αντιλήψεις εκείνης της περιόδου.

   Κάποια πράγματα από αυτά που θα διαβάσουμε θα μας κάνουν να τσιτώσουμε, καθώς οι γυναίκες εκείνης της εποχής δεν έχουν λόγο πέρα από τα του σπιτιού τους και της οικογένειάς τους. Σκοπός τους η διαιώνιση αλλά και η σωστή για την εποχή ανατροφή των επόμενων γενιών, πάντα όμως στην ίδια κατεύθυνση. Η Δάφνη κρύβει μια μικρή επαναστάτρια μέσα της, καθώς γυρεύει τον έρωτα και όχι τον γάμο – συμφωνία. Η μεγάλη επαναστάτρια της οικογένειας Μπρίτζερτον είναι η μεσαία αδερφή η Ελοίζ, που θέλει να σπουδάσει και όχι να παντρευτεί.
 
quinn21
   Το βιβλίο ανοίγει πανιά στη φαντασία μας. Παρόλο που είχα δει τη σειρά, το βιβλίο είναι σαφώς καλύτερο. Θα σας δώσει μεγαλύτερες συγκινήσεις από αυτές που ίσως αισθανθήκατε βλέποντας τη σειρά. Έχει τη δυνατότητα να σας φέρει πιο κοντά στους ήρωες, στους φόβους και τα πάθη τους. Αντικατοπτρίζει την κοινωνία και κάποια πράγματα, που για να αλλάξουν χρειάστηκε να περάσουν αρκετές δεκάδες χρόνια, ίσως και αιώνας. Η θέση της γυναίκας εκείνης της εποχής, ο τρόπος για την εξασφάλιση ενός συζύγου, οι κοινωνικές θέσεις, αλλά και συμβιβασμοί για ένα κοινωνικά αποδεκτό αποτέλεσμα.

   Ο Σάιμον και η Δάφνη θα ερωτευθούν. Έχουν βέβαια να δώσουν πολλές μάχες γύρω τους, αλλά και με τους εαυτούς τους. Η λύτρωση έρχεται με… Δεν θα σας αποκαλύψω τίποτε άλλο, γιατί η ομορφιά που κρύβεται μέσα σε αυτό το βιβλίο είναι δύσκολο να περιγράφει με λόγια. Θα την αισθανθείτε διαβάζοντάς το και θα θελήσετε, όπως και εγώ, να πάτε στο επόμενο βιβλίο της σειράς.

Καλές αναγνώσεις!
Μαίρη Ζαρακοβίτη

Αγοράστε το βιβλίο εδώ.

Δείτε όλα τα βιβλία της σειράς εδώ.
 
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Julia Quinn, πρώτη στην κατάταξη των πιο ευπώλητων συγγραφέων στους New York Times, λατρεύει να καταρρίπτει τον μύθο ότι οι έξυπνες γυναίκες δεν διαβάζουν (ή δεν γράφουν) ρομαντικά μυθιστορήματα. Μάλιστα, το 2001 τον κατέρριψε εντυπωσιακά με την εμφάνισή της στο τηλεπαιχνίδι Ο Πιο Αδύναμος Κρίκος, απ’ όπου αποχώρησε με 79.000 δολάρια σε τζάκποτ.
Υστερούσε όντως σε γνώσεις όσον αφορά το μπέιζμπολ, τη μουσική κάντρι και τα λούτρινα παιχνίδια, αλλά δηλώνει περήφανη για το ότι διέπρεψε στον τομέα «βρετανική λογοτεχνία», απάντησε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις ιστορίας και γεωγραφίας και γνώριζε πως υπήρχε κάποιος Ντα Βίντσι πριν από τον ομώνυμο κώδικα.

Το 2010 η Julia Quinn κέρδισε το τρίτο της Βραβείο RITA μέσα σε μια τετραετία και έγινε ένα από τα μόλις δεκαέξι μέλη του Hall of Fame των Συγγραφέων Ρομαντικών Μυθιστορημάτων της Αμερικής. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 29 γλώσσες. Σήμερα ζει με την οικογένειά της στις Βορειοδυτικές Πολιτείες της Αμερικής.

Από τις Εκδόσεις Elxis κυκλοφορούν τα βιβλία της Ο Δούκας κι Εκείνη, Ο Ιππότης που Αγάπησε, Παραμυθένια Πρόταση, Ο Ρομαντικός Κύριος Μπρίτζερτον, Αιώνια Δικός σου, Μαγεμένη Καρδιά, Όλα Όσα Αγαπώ σε Σένα, Το Κρυφό Πάθος της Μιράντα, Το Φιλί σου Μόνο, Και Ζήσαν Αυτοί Καλύτερα, Έρωτας στο Λονδίνο, Η Φιοριτούρα της Καρδιάς.
Joomla Social by OrdaSoft!