= Μπορείς να δεις με τα δικά μου μάτια;
Βιβλία

loogoo

Μπορείς να δεις με τα δικά μου μάτια;

 
Μάρθα Κολοκοτρώνη
Μπορείς να δεις με τα δικά μου μάτια;
Εκδόσεις Διάπλαση

   Η Ζιραφούλα και ο Κροκοντούλης. Η καμηλοπάρδαλη και ο κροκόδειλος. Σε κάποιο υπέροχο σύμπαν τούτα τα δυο ζωάκια δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και η πλευρά της Φύσης που δεν θα το επέτρεπε αυτό, ευτυχώς δεν είναι παρούσα στην ιστορία μας. Η μεν είναι κάτι μέτρα ψηλή και περπατά κοιτάζοντας τα αστέρια και τον ήλιο, ο δε είναι κάτω στη γη και απολαμβάνει το μικρόκοσμο των εντόμων και των φυτών που βρίσκονται στα χαμηλά.

   Κάποια στιγμή οι δυο τους συναντιούνται. Ανταλλάσσουν νέα και διερωτώνται για το πώς είναι η ζωή εκεί πάνω κι εκεί κάτω. Λαχταράνε πολύ να μάθουν και να γνωρίσουν, αλλά η ανατομία τους στέκεται εμπόδιο. Και λοιπόν; Δεν υπάρχει χώρος για λίγη μαγεία; Για αυτό το μπλινκ του ανοιγοκλεισίματος του ματιού, που μετά τίποτα δεν πια το ίδιο;

   Η Μάρθα Κολοκοτρώνη, η οποία έχει μάλιστα αναλάβει και την εικονογράφηση, γράφει ένα βιβλίο για παιδιά (και όχι μόνο) και βάζει σε αυτό την ψυχή της, την αγάπη της, την καλοσύνη της και την εξαιρετική καλλιέργειά της. Είναι ένας φωτισμένος άνθρωπος, που έχει δουλέψει σε πολλές γωνιές του πλανήτη μας και αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα μας τον άνθρωπο και τις δεξιότητές του, όπως και τις ροπές του. Με τον τρόπο που ο Αίσωπος μετέφερε μέσω ιστοριών με ζωάκια αυτά που ήθελε να περάσει στον άνθρωπο, έτσι και η συγγραφέας μιλάει, μέσω των χαριτωμένων δημιουργημάτων της, για νοήματα όπως η αλλαγή, η διαφορετική προσέγγιση, η εμβάθυνση σε άλλες πτυχές της ζωής.
 
mporeisnadeis20
   Διαβάζετε λοιπόν το βιβλίο αυτό στα ζουζούνια σας, στα μουτράκια σας, στα μουσουδένια σας, τους μιλάτε για τη Φύση και τα θαυμαστά παράξενά της, καθώς και για την ίδια τη ζωή. Το βιβλίο αναφέρεται σε φυτά και ζώα, στο πώς αυτά γεννιούνται και ανθίζουν στο περιβάλλον τους, στο πώς συνυπάρχουν… Είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά σας για αυτά που συμβαίνουν γύρω τους, είναι ένα μάθημα που σίγουρα θα αγαπήσουν. Ένα μάθημα που σίγουρα θα αγαπήσετε και σεις. Πολλά από αυτά θα τα έχετε σίγουρα λησμονήσει. Να λοιπόν η μέθοδος «ανάκτησης».

   Οι ήρωες της ιστορίας μας έχουν φτάσει σε ένα διδακτικό happy end. Για εκείνα ήταν πολύ εύκολο. Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να ανταλλάξουν απόψεις. Να μάθει το ένα από το άλλο ζωάκι τι είναι αυτό που θα ήθελε να κάνει. Η λαχτάρα που γράψαμε πιο πάνω. Μήπως θα ήταν καλό να εμφυσήσετε αυτό τον τρόπο σκέψης στα παιδιά σας; Μήπως θα ήταν καλό να εξωτερικεύουν τις σκέψεις τους και να μην τις κρατούν μέσα τους;

   Αυτό που μου έκανε την καλύτερη των εντυπώσεων στο βιβλίο είναι το πολυεπίπεδο σκεπτικό. Το πόσο καταπιάνεται με διάφορα πράγματα και πόσο δίνει τροφή για σκέψη, για μεγάλους και παιδιά. Γι’ αυτό και πρότεινα πιο πάνω να το διαβάσετε εσείς στα παιδιά σας. Για να έχετε και εσείς εικόνα για το τι πραγματεύονται αυτές οι πολύχρωμες σελίδες, για να διδάξετε και να διδαχθείτε, για να κάνετε αυτές τις φατσούλες να χαμογελάσουν και να χαμογελάσετε και εσείς. Η Γη είναι μια καταπληκτική γαλάζια σφαίρα και οι ζωούλες που βρίσκονται πάνω σ’ αυτή είναι όλες υπολογίσιμες. Όλες όμως. Από την πιο μεγάλη ως την πιο ανεπαίσθητη. Ευκαιρία να θυμηθούμε, να θυμίσουμε, να μάθουμε. Ξανά.

Κώστας Κούλης

Η Μάρθα Κολοκοτρώνη σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Από το 2015 είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου ΕΤΗ της Ζυρίχης. Έχει συνεργαστεί με γραφεία στη Θεσσαλονίκη και τη Νέα Υόρκη και έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στη Σιγκαπούρη και στην Ινδία. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Βερολίνο, όπου μεγαλώνει τα δυο παιδιά της με τις ιστορίες του Κροκοντούλη και της Ζιραφούλας.
 
Joomla Social by OrdaSoft!