= Αθώα πλάσματα
Βιβλία

loogoo

Αθώα πλάσματα

 
Αλέξης Σταμάτης
Αθώα πλάσματα
Εκδόσεις Καστανιώτης

   Ο Στέφανος ζει το δεύτερο «ημίχρονο» της ζωής του. Ευρισκόμενος στη μέση ηλικία του, είναι ένας άνδρας που πλέον δεν δίνει σημασία τον εαυτό του. Δεν τον απασχολεί η εμφάνισή του. Οι μόνες φορές που κοιτά το είδωλό του στον καθρέπτη είναι αυτές που ξυρίζεται. Κρύβει μέσα του μια μεγάλη πληγή που εκείνος δεν αφήνει για κλείσει. Δεν είναι σε κανένα μέσο δικτύωσης, καθώς πιστεύει ότι οι φίλοι και γενικότερα οι άνθρωποι είναι μπελάς. Θεωρεί ότι δεν ζει, απλά υπάρχει και ότι η συνείδηση στους ανθρώπους είναι απλά σφάλμα «προγραμματισμού». Μόνη του ασχολία πια είναι να διαβάζει και να βλέπει βίντεο με serial killers.

   Πέρασε από αρκετές δουλειές, κάποια στιγμή προσπάθησε να γίνει συγγραφέας. Έγραψε ένα βιβλίο, έφαγε δεκαέξι απορρίψεις πριν τελικά εκδοθεί. Η επιτυχία δεν ήρθε και ο Στέφανος πήρε την απόφαση, με τη βοήθεια ενός φίλου, πρώην αστυνομικού, να γίνει ιδιωτικός ερευνητής. Ζει μέσα σε ένα καταθλιπτικό τοπίο και ίσως η δουλειά να είναι αυτό που τον κρατά σε μια ισορροπία. Στο γραφείο του εμφανίζεται η Μαριάννα Κορίδη και του ζητά να την παρακολουθήσει. Ο Στέφανος απορημένος της ζητά εξηγήσεις, αλλά η Μαριάννα δεν αποκαλύπτει τίποτα. Από παρόρμηση ξεκινά να την παρακολουθεί.
 
athoaplasmata20
   Μετά από μέρες παρακολούθησης και εκεί που πιστεύει πως ίσως όλο αυτό να ήταν ένα καπρίτσιο, έρχεται να ανατρέψει αυτή τη σκέψη η αυτοκτονία της Μαριάννας, μπροστά από τη πόρτα του εραστή της. Ο Στέφανος, καθηλωμένος στην κρυψώνα του, βλέπει και βιντεοσκοπεί όλο το σκηνικό και παρατηρεί ότι την ώρα της αυτοκτονίας υπάρχει και μια νεαρή κοπέλα στο διαμέρισμα. Αργότερα μαθαίνει ότι είναι η κόρη της Μαριάννας. Πολλά τα ερωτήματα και ο Στέφανος προσπαθεί να λύσει το γρίφο. Στην προσπάθειά του αυτή θα μπει σε ένα πολύ επικίνδυνο κόσμο που μέχρι τώρα αγνοούσε και την ύπαρξή του ακόμα. Τι θα συμβεί; Θα βρει την αλήθεια; Θα μάθει το μυστικό;

   Δεν θα σας αποκαλύψω το τέλος. Μπορώ να σας πω πως αυτό το βιβλίο έχει τη δυνατότητα να σας παραλύσει. Ο ήρωας, μέσα από τις μελαγχολικές ή ίσως καταθλιπτικές του τάσεις, εξερευνά ένα κόσμο τόσο διαφορετικό που πολλές φορές το λογικό και το παράλογο συμφωνούν. Είναι μια ιστορία αγάπης και θανάτου. Πόσο κοντά μπορεί να είναι αυτές οι δύο έννοιες;

   Ο Αλέξης Σταμάτης δεν σταματά να μας εκπλήττει. Και αυτό το βιβλίο είναι πραγματικά ευφυέστατο, έχει υπέροχη πολυπλοκότητα, έχει μια μελαγχολία, ταράζει πολλές φορές τα ψυχολογικά όρια. Είναι ένα παζλ που ο αναγνώστης πρέπει να χωθεί βαθιά στην ιστορία για να ανακαλύψει και να βάλει τα κομμάτια στη σωστή θέση τους. Όταν το παζλ ολοκληρωθεί, αυτό που βλέπεις δεν είναι αυτό που υποπτευόσουν.

   Μια ιστορία που θα σας τραβήξει από τις πρώτες σελίδες και θα σας κρατήσει σε υπερένταση καθόλη τη διάρκειά της. Ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε.

Καλή σας ανάγνωση,
Μαίρη Ζαρακοβίτη
Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει είκοσι εννέα βιβλία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο έβδομος ελέφαντας, εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το Μπαρ Φλωμπέρ εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Η Αμερικάνικη Φούγκα κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ (Etruscan Press). Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή. Μαθητές του έχουν εκδώσει είκοσι εννέα βιβλία. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Το Βήμα.
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία