= Αθήνα/Athen
Βιβλία

loogoo

Αθήνα/Athen

 
Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου
Αθήνα/Athen
Λεζάντες: Νίκος Δεληβοριάς
Εκδόσεις Χρήστος Μαρίνης – Παρασκήνιο

   Έριξα μια κλωτσιά στην πόρτα… Μισάνοιξε. Μάλλον δεν έβαλα όση δύναμη έπρεπε. Ήμουν και ψιλό-χαμένος από το πέσιμο. Το ήξερα πως δεν έπρεπε να βγάλω τόσο γρήγορα τις βοηθητικές. Και το πλήρωσα φυσικά. Βλαστήμησα, αλλά βγήκε κάτι που μόνο ακατάληπτο θα το έλεγες. Βλέπεις, τις κακές λέξεις δεν τις είχα μάθει καλά…

   Το παρελθόν μας είναι πάντα εκεί. Και πάντα κάτι θα μας θυμίζει. Τα σωστά, τα λάθητα, τα πάνω και τα κάτω, τα μπορεί και τα γιατί. Ένα κείμενο, ένα γράμμα, ένα βιβλίο, μία φωτογραφία… Η Κατερίνα Ζωιτοπούλου τα παίρνει όλα αυτά και τα κάνει ένα δημιούργημα μοναδικό, βγαλμένο μέσα από την ψυχή, την καρδιά και το μυαλό μίας άλλης εποχής, αλλά του ίδιου πάντα ανθρώπου.
 
athen2150

   Μία πανέμορφη συσκευασία, γεμάτη φράσεις και φωτογραφίες. Της Αθήνας μας. Της δεκαετίας του ’60. Της συνοικίας που δεν έζησε το όνειρο, εκείνης που το έζησε, αυτής που δεν πρόλαβε καν να το σκεφτεί. Φωτογραφίες από την Πλάκα και τα Χαυτεία, φωτογραφίες από το Σύνταγμα και από διάφορες γειτονιές της μεγαλούπολης του κόσμου. Ο Παρθενώνας τότε, ο λουστράκος στο παγκάκι με τη σπίθα στο βλέμμα του. Ο πελάτης στο χασάπικο και η κίνηση στους δρόμους, ανάμεσα σε αυτοκίνητα και σούστες. Ο άνθρωπος και το μπετόν, τα πετρόκτιστα, η ανεμελιά, το άγχος, ο άχθος, η αμφιβολία, το ερωτηματικό.

   Σε κάθε φωτογραφία η απαραίτητη λεζάντα, με τη φροντίδα και την υπογραφή του επίσης μοναδικού Νίκου Δεληβοριά. Περιήγηση στο χθες, με το ένα μάτι να κλείνει ελαφρά προς το αύριο. Το σήμερα δεν το λαμβάνει κανείς υπόψη του. Είναι μόνο το μέσο μετάδοσης. Κάτι σαν την αλυσίδα στο ποδήλατο. Κάτι σαν τον άξονα στο μηχανάκι. Κάτι σαν το καλάθι του περιπατητή, το γεμάτο πιροσκί, που έκανε τον κόσμο να φεύγει από το πλατύσκαλο της εισόδου και να βγαίνει στο δρόμο. «Έχεις και με μαρμελάδα; Αρέσει πολύ του μικρού»…
 
athen2152

   Ο μικρός μεγάλωσε. Παραγίνωσε. Πιροσκί με μαρμελάδα δεν ξανάδε. Το ρώτησε πολλές φορές αλλά φευ… Είδε όμως έναν ολόκληρο κόσμο μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Μέσα από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες. Δεν χρειάζεται μόνο να απαθανατίζεις ένα φοιτητή μπροστά από ένα άρμα μάχης. Και το ζευγάρι που περπατά χέρι-χέρι, με τον άνδρα να χαζεύει έναν τοίχο – ίσως – μπορεί να τύχει ανάλογης «ανάγνωσης». Ξεφύλλισα και διάβασα, κοίταξα και ξανακοίταξα. Να το χορτάσω. Να το μάθω απ’ έξω. Να μπορέσω να μιλήσω στους φίλους μου γι’ αυτό. Να το προτείνω, να το κάνω βούκινο, να το μάθουν όλοι όσους γνωρίζω.

   Το προτείνω ανεπιφύλακτα. Είναι ελαφρύ, είναι απόλυτα συγκινητικό, είναι η κληρονομιά μας. Φωτογραφίζει πραγματικά και νοερά μία εποχή που άσχετα με το αν τη ζήσαμε ή όχι, άσχετα με το αν ήταν καλή ή κακή, είναι κομμάτι του εαυτού μας. Μας θυμίζει τους γονιούς μας, τους αγαπημένους μας, κείνους για τους οποίους διαβάζαμε στα περιοδικά και τα βιβλία. Μας θυμίζει εμάς τους ίδιους, έτσι όπως αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας να πορεύονται σε τούτη τη διάσταση. Ο χρόνος σταμάτησε και σταμάτησε για τα καλά. Και αυτή η στάση μπορεί να κρατήσει όσο θέλουμε. Εξαιρετική δουλειά!

Κώστας Κούλης
 
athen2151

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΩΙΤΟΠΟΥΛΟΥ - MΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπουδές μαθηματικών στο Πολυτεχνείο του Δυτικού Βερολίνου, κινηματογράφου και φωτογραφίας στην Κρατική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της ίδιας πόλης.

1965 Αποφοίτηση με έπαινο από τη Σχολή και βραβείο φωτογραφίας. Μακρόχρονη παραμονή στη Γερμανία και εργασία σαν μοντέρ στην τηλεόραση και σε πολλές παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ, ταινίες μεγάλου μήκους και διαφημιστικά, εργασίες σε κασέτες με προγράμματα ήχου, ομιλίας και μουσικής καθώς και ταινίες Multivision.

1978 Ειδική σύμβουλος για το μοντάζ στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Δυτικού Βερολίνου. Φοίτηση στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο σε ειδικά μαθήματα για την ιστορία, το δίκαιο και την κοινωνιολογία του κινηματογράφου. Εργασία σαν φωτογράφος πλατό, ενασχόληση με την καλλιτεχνική φωτογραφία και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις φωτογραφίας (Γαλλία και Φιλανδία). Δημοσίευση άρθρων και ανταποκρίσεων σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και του Βόλου (Γυναίκα, Ριζοσπάστης, Ταχυδρόμος Βόλου) με ρεπορτάζ για τους μετανάστες, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά θέματα, ταξιδιωτικές περιγραφές κ.ά.

1983 Επιστροφή στην Ελλάδα και εργασία σαν μοντέρ σε δικό μου εργαστήριο επεξεργασίας κινηματογραφικών ταινιών (μοντάζ) και σαν μοντέρ σε διάφορες εξωτερικές παραγωγές της ΕΤ1, ΕΤ2, Υπουργείου Πολιτισμού, Υπουργείου Γεωργίας κ.λπ. Παράλληλα με τον κινηματογράφο και την καλλιτεχνική φωτογραφία, ασχολήθηκα με τη δημοσιογραφία, τις μεταφράσεις έργων της κλασικής γερμανικής λογοτεχνίας, τη συγγραφή σεναρίων και την επιμέλεια εκδόσεων.
 
Joomla Social by OrdaSoft!