= Απόψε έχει Jam Night at the Crow Club θ’ αργήσω!
Βιβλία

loogoo

Απόψε έχει Jam Night at the Crow Club θ’ αργήσω!

 
Παναγιώτης Φουράκης
Απόψε έχει Jam Night at the Crow Club θ’ αργήσω!
Εκδόσεις Τάλως Φ.
 
   Να σας πω την αλήθεια μου, τον Πάνο Φουράκη το γνώρισα κάνα χρόνο πριν. Και μάλιστα στον τόπο του εγκλήματος! Στο Crow, σε ένα Jam Night. Είχαμε «δηλώσει» το ίδιο κομμάτι, ανεβήκαμε, παίξαμε και το χαμόγελο έγινε γνωριμία. Δεν είχα ιδέα για τα βιβλία που έχει γράψει, δεν είχε ιδέα για αυτά που κάνω. Perfect Strangers…
 
jamnight1
 
   Όταν έμαθα για το πόνημά του αυτό, συγκινήθηκα πολύ. Η γιορτή του Jam, γιατί στην ουσία γιορτή είναι – πέρα από θεσμός – για τη μουσική, είχε μεν αποτυπωθεί από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούσαν κάθε Πέμπτη και κάποια Σάββατα, πλην όμως να γράψεις ένα ολόκληρο βιβλίο, να κυκλοφορήσεις ένα λεύκωμα για τούτο το ομορφάκι… Χαρά στο κουράγιο του συγγραφέα και χαρά σε όλους εμάς, που απολαμβάνουμε αυτές τις σελίδες, αυτές τις φωτογραφίες. Όλες οι φατσούλες που έχετε/έχουμε δει να παίζουν και να διασκεδάζουν στο Crow, κάνοντας το μακρύ τους και το κοντό τους σε τραγούδια που έχουμε αγαπήσει, που έτυχε και μάθαμε για πρώτη φορά, που έχουμε ή δεν έχουμε κόλλημα μαζί τους, όλες λοιπόν αυτές οι φατσούλες είναι εδώ!

   Ανοίγω και ξεφυλλίζω… Διαβάζω για την ιστορία του Jam στο εν λόγω μαγαζί, το οποίο μάλιστα έχει αποτελέσει σπιτικό για πολλές μπάντες και χαζεύω τις φωτό των «συντελεστών». Πολλοί θαμώνες έχουν τη δική τους, καταδική τους σελίδα στο λεύκωμα, πολλοί φιλοξενούνται σε παρά πολλές φωτό και είναι πιθανότατο ότι θα το φέρετε και δέκα βόλτες το βιβλίο, αφού κάθε φορά θα ανακαλύπτετε άλλη μία φωτογραφία, την οποία δεν είχατε δει στις προηγούμενες αναγνώσεις. Αξίζουν φυσικά πολλά μπράβο σε όλα τα παιδιά που ήταν επίσης παρόντα στα Jam και απαθανάτιζαν όλα κείνα που διαδραματίζονταν πάνω και κάτω στη σκηνή. Γενικά, πρόκειται για ένα βιβλίο, στου οποίου την «ομάδα πίσω από το φαίνεσθαι» αξίζουν πολλά μπράβο. Σε αυτούς που ανέλαβαν να υλοποιήσουν, σ όλους όσους στήριξαν… Σε όλη εκείνη την τρελή ομήγυρη.

   Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χωρά κριτική. Όταν έχεις να κάνεις με κάτι που αποτελεί τροφή για την ψυχή, όταν μπροστά στα μάτια σου ξεδιπλώνεται η χαρά και – ναι, θα το γράψω – η γενικότερη ευδαιμονία του κόσμου, τότε τι να σχολιάσουμε; Θα ήμασταν ηλίθιοι και μάλιστα με περικεφαλαία… Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένας εξαιρετικός οδηγός για όλες τις θύμισες που έγιναν εικόνες, είναι ένας τρόπος να ταξιδέψεις στο παρελθόν και να ονειρευτείς κατιτίς για το μέλλον. Είναι αυτό που διάλεξε ο Πάνος για να εκδηλώσει τη λατρεία του για μια γιορτή που δεν προτίθεται να σταματήσει.

   Ευτυχώς έχω τύχει σε κάμποσες τέτοιες συναθροίσεις. Όχι όσες θα ήθελα, αλλά νομίζω ότι δεν τα έχω καταφέρει και άσχημα. Είδα πολύ κόσμο, μίλησα με αρκετό κόσμο, είδα, άκουσα, χάζεψα και συγκινήθηκα. Και κάθε φορά που έφευγα από το μαγαζί σκεφτόμουν πως «Όλα καλά θα πάνε». Ίσως τελικά αυτό να ήταν και το κρυφό motto μιας βραδιάς που πήγε έτσι όπως πήγε. Που ένα σωρό παιδιά ανέβηκαν να παίξουν και να χαρούν γι’ αυτό ακριβώς το λόγο. Λόγω τιμής!

   Πάνο, να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σου! Αγαπημένη ομάδα του Jam Night, να είναι πολύ μακρύ το ταξίδι της γιορτής μας!

Κώστας Κούλης
 
Ο Παναγιώτης Φουράκης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε Master στις Κλασικές Σπουδές στο King’s College University of London. Το 2008 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Ιστορίας από το École Pratique des Hautes Études της Σορβόννης. Έχει δημοσιεύσει τις μονογραφίες «Περικλής Αργυρόπουλος. Ο Θεμελιωτής της Ελληνικής Ναυτικής Ισχύος» (2008, εκδόσεις Τάλως Φ.), «Μέγα γαρ το της Θαλάσσης Κράτος. Η Ναυτική Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» (2016, εκδόσεις Σμυρνιωτάκης), «Κανόνια ή Τορπίλες; Τα Στρατηγικά Διλήμματα του Πολεμικού Ναυτικού και οι Μεγάλες Δυνάμεις, 1890-1913» (2018, υπό δημοσίευση, εκδόσεις Τουρίκη). Εργάζεται ως καθηγητής-φροντιστής Μέσης Εκπαίδευσης. Την περίοδο 2012-2016 έζησε και εργάστηκε στη Ντόχα του Κατάρ ως Naval Education Manager για λογαριασμό της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Έχει ένα γιο και μία κόρη.
 
fourakis
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία