= Από την ψυχή στο χαρτί
Βιβλία

loogoo

Από την ψυχή στο χαρτί

 
Από την ψυχή στο χαρτί
του Γιάννη Σίννη
Εκδόσεις Όστρια
 
   Είμαι πολύ ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να γράψω μερικές γραμμές γι’ αυτή εδώ την κυκλοφορία. Γνωρίζω το Γιάννη πάνω από δέκα χρόνια και είμαι ενήμερος για όλες τις καλλιτεχνικές δραστηριότητές του. Τούτη εδώ, τη στιχουργία και εμμέσως πλην σαφώς την ποίησή του, τη γνώριζα λιγότερο από τα συγκροτηματιακά του, μέσω όμως του βιβλίου του ήλθα σε άμεση επαφή. Ο Γιάννης γράφει στίχους για πολλούς καλλιτέχνες, έχει προσφέρει ήδη πολλά λόγια σε τραγούδια και θα προσφέρει ακόμα περισσότερα. Στο «Από την ψυχή στο χαρτί» αναγράφει κάποιες από τις δουλειές του και μάλιστα, στο κάτω μέρος της σελίδας, μας δίνει μερικές σημαντικές πληροφορίες για κάθε πόνημά του, στοιχεία που κάνουν την ανάγνωση ακόμα πιο ευχάριστη.

apotoharti   Στίχοι του φιλοξενούνται σε διάφορα τραγούδια, πολλών Ελλήνων ερμηνευτών. Διαβάζω στο εσώφυλλο… Βασίλης Σκουλάς, Βασίλης Καρράς, Θέμης Αδαμαντίδης… Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Ο Γιάννης που γνωρίσαμε σαν τρελαμένο οπαδό των Thin Lizzy και μέγα τριμπιουτάριο της υπέροχης ιρλανδικής εξτραβαγκάνζας, είναι ο ίδιος Γιάννης που μεταφέρει στο χαρτί εικόνες από άλλες εποχές, θύμισες από διάφορες περιπέτειες, πρόσωπα, πράγματα και νταλκάδες διαφόρων καιρών. Ξεφυλλίζω και κρατάω προτάσεις, φράσεις και σκόρπιες λέξεις… «Αν μια μέρα νιώσεις κάτι λιγότερο, εγώ θα σ’ αγαπάω περισσότερο». Στέκομαι… σκέφτομαι… πάω να χαμογελάσω… Πάω λίγο παραπέρα. «Με χώμα και νερό, Ανάσταση το δάκρυ, γέλα μου να χαρώ, κι άσε με στην άκρη»… Το παιδί που τελείωσε το Πάντειο, ο άντρας που δάκρυσε όταν ο κόσμος μας φτώχυνε κατά πολύ εκείνο το Φλεβάρη του 2011, ο καλλιτέχνης που μας έκανε – μαζί με την υπέροχη παρέα του – δώρο μια δραπέτευση από το χθες… Όλες αυτές οι βιτρίνες της ίδιας περσόνας ενώνονται για μία ευγενική πρόσκληση.

   Η οποία πρόσκληση αφορά το έργο του νέου – ηλικιακά πάντα – στιχουργού και τις όποιες επιρροές του, τις όσες πορτρέτο-ποιημένες αναμνήσεις του, τις απογοητεύσεις του… «Πληγές ανοίγει ο ήχος που δεν γιατρεύει ο χρόνος»… Κάπου εκεί κοντά, δίπλα στο σημειωματάριο και το ανοιχτό αρχείο στον υπολογιστή φαίνεται το κατάλευκο σκάφος μίας Les Paul… Απλός ο συνειρμός… Αφουγκράζομαι την ψυχή μου, θυμάμαι πρόσωπα αγαπημένων, κοιτάζω ξανά τις φωτογραφίες, κάνω μία έτσι την κουρτίνα να βλέπω έξω, παρατηρώ τον ουρανό και το ρολόι μου, λες κι αυτά τα δυο κάπου τέμνονται…

   Ο Γιάννης γράφει για την Ελλάδα της κρίσης, για λέξεις που του έκαναν εντύπωση κατά τη διάρκεια της θητείας του, για δρόμους, οδούς, για τις ταινίες του νου του. Ο ίδιος είναι εδώ σκηνοθέτης και σεναριογράφος, είναι ο άνθρωπος με τις κατευθυντήριες γραμμές και το ράμμα για τις χαράξεις, πάνω στις οποίες θα μπουν οι μουσικές και τα όργανα.
 
sinnis01
   Ξεκίνησα να διαβάζω πάλι… «Και πόσα μάτια θόλωσαν στου ήλιου σου τη θέα, όσα αυτά που δάκρυσαν εξόριστα παρέα»… Το γράψιμο έχει να κάνει με τις όποιες παρακαταθήκες, με νόρμες και καθ’ υπαγόρευση μινουέτα μιας άλλης αρμονίας, μιας τρίτης εποχής; Ο Σίννης γεμίζει τετράδια και σκληρούς δίσκους με μαρτυρίες από τη ζωή, τα έργα και τις ημέρες ενός ανθρώπου που μοχθεί, που χαίρεται και λυπάται κάτω από την ίδια σκέπη με μας. Σε αυτόν ακριβώς τον άνθρωπο εύχομαι ολόψυχα να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του και να συνεχίζει να διαπρέπει πάνω και κάτω από τη σκηνή. Μέχρι εκεί που οι ποταμοί συναντούν τις θάλασσες. Κι ακόμα παραπέρα… Μέχρι όλα αυτά να αποτυπωθούν ξανά στο χαρτί…

Κώστας Κούλης
 
Ο Γιάννης Σίννης είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, κιθαρίστας, συνθέτης και στιχουργός σε ελληνικές ανεξάρτητες ροκ μπάντες και δισκοθέτης σε μπαρ της Αθήνας. Παράλληλα έχει αποφοιτήσει από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα ραδιοφωνικών παραγωγών ενώ είναι κάτοχος πιστοποίησης Global Cert (Ιστορία ελληνικής και ξένης μουσικής). Έχει υπάρξει διοργανωτής συναυλιών και ραδιοφωνικός παραγωγός (G-Radio).
Στίχους του έχουν ερμηνεύσει οι Βασίλης Σκουλάς, Βασίλης Καρράς, Θέμης Αδαμαντίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Γιάννης Πλούταρχος, Κωστας Καραφώτης, Καίτη Γαρμπη, Θωμαής Απέργη, Μελιsses, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος κλπ. Εκτός δισκογραφίας, τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι: Γιώργος Μαργαρίτης, Πάνος Κιάμος, Κώστας Αγέρης κλπ
Το 2015 ήταν υποψήφιος στιχουργός στον ελληνικό τελικό της Eurovision με το τραγούδι «Jazz & Συρτάκι» που ερμήνευσε η Θωμαή Απέργη. Συνεργάζεται με τον διακεκριμένο συνθέτη Χρήστο Παπαδόπουλο.
Ήταν παραγωγός της ετήσιας εκδήλωσης “The Live tribute to Gary Moore” στο Κύτταρο με καλεσμένους τους Chris Tsangarides (Υποψήφιος για βραβείο Grammy) και Vic Martin. Είναι μέλος της ΑΕΠΙ (Ελληνική εταιρεία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας).
Το τραγούδι του με τίτλο: "Να μου μιλάς στον ενικό", με την ερμηνεία της Καίτης Γαρμπή, επιλέχθηκε για βασικό της σειράς "Προδοσίες" του ΣΚΑΪ.
 
Joomla Social by OrdaSoft!