= Αναζητώντας την Αλάσκα
Βιβλία

loogoo

Αναζητώντας την Αλάσκα

 
Αναζητώντας την Αλάσκα
του John Green
Εκδόσεις Λιβάνης
 
   Ο Μάιλς Χάλτερ γοητεύεται από τα τελευταία λόγια φημισμένων ανθρώπων... κι έχει κουραστεί από την ασφαλή ζωή στο σπίτι του. Φεύγει οικότροφος για το Κάλβερ Κρικ, προκειμένου να αναζητήσει αυτό που ο ετοιμοθάνατος ποιητής Φρανσουά Ραμπελέ ονόμασε το Μεγάλο Ίσως. Πολλά περιμένουν το Μάιλς εκεί, ανάμεσα «στα οποία» και η Αλάσκα Γιανγκ. Ευφυής, αστεία, μπερδεμένη και θανατηφόρα σέξι, η Αλάσκα θα παρασύρει το Μάιλς στο λαβύρινθό της και θα τον εκσφενδονίσει προς το Μεγάλο Ίσως.

   Το «Αναζητώντας την Αλάσκα» καταγράφει με μοναδικό τρόπο την ανεξίτηλη επίδραση που μπορεί να ασκήσει μια ζωή πάνω σε μια άλλη. Έχοντας τιμηθεί με σειρά λογοτεχνικών βραβείων, αυτό το εκπληκτικό βιβλίο σηματοδότησε την άφιξη του Τζον Γκριν ως μιας ρηξικέλευθης νέας φωνής στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας.
 
anazitontastinalaskaex
   Ήξερα να αναγνωρίζω με τη μία τα τελευταία λόγια που είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα, οπότε έβαλα με το νου μου να εξασφαλίσω μια βιογραφία αυτού του τύπου, του Σιμόν Μπολίβαρ. Ήταν πολύ όμορφα τελευταία λόγια, αλλά δεν τα καταλάβαινα ακριβώς.

«Σε ποιο λαβύρινθο αναφέρεται;» θέλησα να μάθω.
 
   Νομίζω πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πω ότι η Αλάσκα ήταν πανέμορφη. Έτσι όπως καθόταν στο σκοτάδι δίπλα μου, μύριζε ιδρώτα και ήλιο και βανίλια, ενώ εκείνη τη νύχτα με το αδύναμο φεγγάρι μονάχα τη σιλουέτα της μπορούσα να ξεχωρίσω… Ακόμη και στο σκοτάδι όμως, μπορούσα να διακρίνω τα μάτια της – φωτεινά σμαράγδια. Είχε τέτοια μάτια, που σε προδιέθεταν να την υποστηρίξεις σε κάθε της προσπάθεια. Και δεν ήταν απλώς πανέμορφη, αλλά κουκλάρα...

   Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, το διάστημα που μεσολάβησε από τη στιγμή που τη ρώτησα για το λαβύρινθο μέχρι που μου απάντησε, συνειδητοποίησα την αξία που έχουν οι καμπύλες... Είχα παρατηρήσει καμπύλες κι άλλοτε φυσικά, όμως ποτέ ως τότε δεν είχα συλλάβει επακριβώς τη σημασία τους.

   Όσοι είχατε διαβάσει το προηγούμενο βιβλίο του θα καταλάβατε ότι ο Green καταπιάνεται με απλά αλλά τόσο πολύπλοκα θέματα και το ταλέντο του είναι τόσο μεγάλο που μέσα από μια απλή ιστορία διαδραματίζει, φωτίζει, προβληματίζει… κρυμμένες πτυχές και ερωτήματα του μέσω ανθρώπου.

   Σε αυτό το βιβλίο, στο πρώτο μέρος ο Μάιλς μας μιλά για τους νέους φίλους του στο σχολείο και δίνει μεγάλη βάση σε μια νεαρή ύπαρξη που τον έχει συνεπάρει τόσο ερωτικά όσο και ως άτομο καθώς η Αλάσκα είναι ένα κορίτσι πολύ διαφορετικό από τα άλλα. Φαίνεται σαν μια καταγραφή της ζωής των νέων αλλά εδώ κρύβεται και η μαγεία της γραφής του Green. Παρατηρούμε τις ζωές, τον χαραχτήρα του καθενός ξεχωριστά και στο δεύτερο μέρος αντιλαμβανόμαστε το γιατί...

   Η Αλάσκα έχει ένα θανατηφόρο ατύχημα, κανείς από την παρέα δεν μπορεί να το πιστέψει ότι η φίλη τους έχει χαθεί τόσο άδικα. Παλεύοντας να αντιμετωπίσουν αυτή την απώλεια ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν την αιτία. Όταν δε θεωρούν ότι μπορεί να μην ήταν ατύχημα αλλά αυτοκτονία, εκεί τα πράγματα παίρνουν άλλη συναισθηματική τροπή για τον καθένα τους. Πόσο καλά την ήξεραν; Πώς θα μπορούσαν να έχουν εντοπίσει κάτι τόσο σοβαρό; Τι θα γινόταν αν εκείνο το βράδυ δεν την είχαν αφήσει να φύγει;

   Τελικά είχε βρει τη λύση για το λαβύρινθο; Ένα εκπληκτικό βιβλίο που θα σας καθηλώσει.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!