= Αν Μείνω
Βιβλία

loogoo

Αν Μείνω

 
Αν Μείνω
της Φόρμαν Γκέιλ
Εκδόσεις Λιβάνης
 
   Η δεκαεφτάχρονη Μία βρίσκεται αντιμέτωπη με μερικές δύσκολες επιλογές. Να μείνει πιστή στην πρώτη της αγάπη, τη μουσική, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσει το αγόρι της και θα αφήσει πίσω της την οικογένεια και τους φίλους της;

   Τότε, ένα πρωί του Φεβρουαρίου, ενώ η Μία πηγαίνει μια βόλτα με το αυτοκίνητο μαζί με την οικογένειά της, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν. Ξαφνικά όλες οι επιλογές χάνονται, εκτός από μία.

anmeinoΚι αυτή είναι η μόνη που έχει σημασία.
 
   Το «Αν Μείνω» είναι ένα συγκινητικά όμορφο βιβλίο, με θέμα τη δύναμη της αγάπης, την πραγματική σημασία της οικογένειας και τις αποφάσεις που όλοι παίρνουμε στη ζωή μας.

   «Απλώς άκου», λέει ο Άνταμ, με φωνή που ακούγεται σαν πυροβολισμός. Ανοίγω τα μάτια μου διάπλατα. Ανακάθομαι στο κρεβάτι όσο μπορώ. Και ακούω.

«Μείνε».
 
   Γλυκό, έξυπνο και συναρπαστικό. Επιβλητικό και πυκνό… Γεμάτο εσωτερικότητα, χιούμορ και αγάπη για τη ζωή… Η ιστορία της Μία θα συναρπάσει όσους αναγνώστες είναι διατεθειμένοι να πιστέψουν ότι στο παρόν μπορούμε να δούμε κομμάτια από το μέλλον.

Αλήθεια, τι θα έκανες αν μπορούσες να διαλέξεις;
 
   Η Μία είναι μια δεκαεφτάχρονη που, τελειώνοντας το Λύκειο, πρέπει να πάρει αποφάσεις για το που θα πάει μετά. Έχει ταλέντο στο τσέλο και  ένα αγόρι που αγαπά την πανκ μουσική.  Δυο τελείως διαφορετικοί χαραχτήρες  με διαφορετικές πορείες ζωής. Δύσκολες αποφάσεις πρέπει να παρθούν αλλά το ατύχημα έρχεται να δείξει στη Μία τη μεγάλη αλήθεια. Να μείνει ή να φύγει;  Έχοντας μια εξωσωματική εμπειρία, έτσι μπορώ να το χαρακτηρίσω, βλέπουμε την ηρωίδα να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε μια και μόνο απόφαση. Να πονέσει, αφού όλη η υπόλοιπη οικογένεια πέθανε ή να παλέψει τη ζωή, να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα της;

   Τις δίνεται μια ευκαιρία να πάρει την δυσκολότερη απόφαση της ζωής της. Πώς θα το διαχειριστεί; Πόσο μεγάλο ρόλο θα παίξει ο έρωτας; Πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της ζωής;

   Σαν θέμα φυσικά και δεν είναι πρωτότυπο, αλλά ο τρόπος που μας το σερβίρει η Φόρμαν είναι εκπληκτικός. Άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε σαρκαστικά, άλλοτε συγκινησιακά που σε μαγεύει.

   Η Μία μας παρασέρνει στον κόσμο της, στις σκέψεις που κάνει ένας άνθρωπος σε κώμα. Γιατί  όλη η οικογένειά της χάθηκε στο ατύχημα; Γιατί αυτή ζει; Ζει όμως; Μήπως είναι απλά σε μετάβαση; Να ακολουθήσει την οικογένειά της; Να παλέψει να ζήσει; Κάποιες στιγμές δείχνει να το έχει πάρει απόφαση να αφεθεί και να πεθάνει και άλλες σαν ένα χέρι να τη σηκώνει και να την ταρακουνά να μην τα παρατήσει. Μέχρι την τελευταία σελίδα ειλικρινά δεν ξέρεις ποια θα είναι η έκβαση της ιστορίας.
Μου άρεσε παρά πολύ, το διάβασα σε ένα απόγευμα. Πιστεύω ότι είναι από τα βιβλία που αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε, που θα μας προβληματίσει και ίσως να μας κάνει να δούμε πλέον τα "τεράστια" προβλήματά μας με άλλο μάτι.

   Ξέρω πως  το βιβλίο της Γκέιλ έτυχε απίστευτων πωλήσεων στο εξωτερικό, βέβαια ότι έχει τρελές πωλήσεις δεν σημαίνει ότι είναι και καλό... αλλά το συγκεκριμένο χάρηκα πολύ που το αγκάλιασε τόσο πολύ ο κόσμος. Έγινε και  ταινία που θα την δούμε σύντομα. Τη δυναμική  των συναισθημάτων που σου δίνει το βιβλίο,  δεν θα την καταλάβεις στην ταινία.

   Πάντα διαβάζω πρώτα τα βιβλία και μετά βλέπω τις ταινίες, ίσως  γιατί με τα χρόνια  έμαθα τη διαφορά. Στο βιβλίο ξετυλίγεις εσύ σιγά σιγά το κουβάρι, δεν σε καθοδηγεί ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί... Οι εικόνες λειτουργούν τελείως διαφορετικά από ότι σε ένα καρέ. Αφήνουν το μυαλό σου να ταξιδεύει και να πλάθει όλο το σκηνικό, ενώ στην ταινία είναι σαν φαγητό που στο μασούν πρώτα...  

   Περιμένω τις δικές σας εντυπώσεις από το βιβλίο.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!