Βιβλία

Αμαζόνες, η χαμένη αδελφότητα

 
Αμαζόνες, η χαμένη αδελφότητα
της Αν Φορτιέ
Εκδόσεις Ψυχογιός
 
   Η Νταϊάνα Μόργκαν, λέκτορας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι ειδική στην ελληνική μυθολογία. Την εμμονή με τις Αμαζόνες της την ενέπνευσε η γιαγιά της, η οποία ισχυριζόταν ότι είναι και η ίδια μία από αυτές. Όταν ένα μυστηριώδες ίδρυμα της κάνει μια πρόταση που δεν μπορεί ν’ αρνηθεί, η Νταϊάνα θα βρεθεί στη Βόρεια Αφρική.

amazones   Εκεί γνωρίζει τον αινιγματικό Νικ Μπάραν και επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει μια επιγραφή που έφεραν στο φως πρόσφατες ανασκαφές. Ανακαλύπτει το όνομα της πρώτης βασίλισσας των Αμαζόνων, της Μύρινας, η οποία διέσχισε τη Μεσόγειο προκειμένου να σώσει τις αδελφές της από τους Έλληνες πειρατές και τελικά βρέθηκε στην καρδιά του Τρωικού Πολέμου. Η Νταϊάνα και ο Νικ ξεκινούν να βρουν το μυθικό θησαυρό που θρυλείται ότι περιέσωσε η Μύρινα και οι αδελφές της Αμαζόνες από την πολιορκημένη Τροία. Η Νταϊάνα δε γνωρίζει τι είναι ο θησαυρός, ξέρει όμως πως κάποιος την ακολουθεί. Με τον κίνδυνο να παραμονεύει σε κάθε της βήμα και μην ξέροντας ποιον να εμπιστευτεί, μπλέκεται στην τολμηρή αναζήτηση μιας αλήθειας που θα αλλάξει για πάντα τον κόσμο της…

   Μια συναρπαστική ιστορία, κινούμενη ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, μεταξύ Αγγλίας, Βόρειας Αφρικής, Ελλάδας αλλά και Ομηρικής Τροίας, δύο γυναικών σε παράλληλες τροχιές μέσα στο χρόνο, που πρέπει να παλέψουν ώστε να μη χαθεί για πάντα η κληρονομιά των Αμαζόνων.

   Τι σχέση έχει με τις αμαζόνες η γιαγιά της Νταϊάνα; Γιατί η Μύρινα και η ιστορία της εμφανίζεται στις σελίδες του βιβλίου; Τελικά υπήρχαν Αμαζόνες; Ποια η σχέση τους με την Τροία; Τελικά γιατί ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος;

   Ένα καλογραμμένο βιβλίο περιπέτειας, με συναρπαστική πλοκή και δυνατούς χαραχτήρες. Δεν με απασχολεί αν βασίζεται σε ιστορικές αναφορές ή γεγονότα, μου άρεσε η πλοκή που περιέχει. Άλλωστε αν ήθελα κάτι άλλο θα διάβαζα βιβλίο ιστορίας ή μυθολογίας. Το μυθιστόρημα της Αν Φορτιέ ανήκει στη κατηγορία της φανταστικής λογοτεχνίας, εκεί που το παραμύθι, συναντά την ιστορία και παίρνει σάρκα και οστά, φτιάχνοντας ένα δικό του μαγευτικό ταξίδι. Πολύ όμορφο το αποτέλεσμα και με πολύ δυνατό τέλος. Για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.
 
Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!