= Αμαρτωλή πόλη
Βιβλία

loogoo

Αμαρτωλή πόλη

 
Αμαρτωλή πόλη
Μάνος Κοντολέων
Εκδόσεις Πατάκη
 
   Μια χώρα. Μια πόλη. Οι άνθρωποι… Η Στεφανία, ο Κλεάνθης, ο Τονίνο (που θέλει να τον φωνάζουν Σαμποτάζ)…

   Σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης. Αλλάζουνε όλα και όλοι. Αλλάξανε – γαμώτο μου – οι δρόμοι, τα μαγαζιά, τα σπίτια. Αλλάξανε οι άνθρωποι… Πάρτο χαμπάρι, φίλε!

   Μα κάποια πράγματα – το ξέρω και δε χρειάζεται εσύ να μου το πεις – δεν έχουν, ακόμα, αλλάξει. Όπως τα μαλλιά της Στεφανίας! Ήταν και παραμένουν κόκκινα. Και μακριά. Και όλο μπούκλες. Όχι, αυτά δεν αλλάξανε… Ακόμα έστω. Είναι μαλλιά που είχαν και έχουν την απόχρωση μιας φλόγας την ώρα που ετοιμάζεται να σβήσει. Έτσι ήταν τα μαλλιά της Στεφανίας από πάντα. Και πάντα κόκκινα παραμένουν, δεν αλλάξανε. Μα μέχρι πότε θα είναι τα ίδια;
 
amartolh
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 από γονείς που κατάγονταν απ' τη Σμύρνη. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά ασχολείται με τη λογοτεχνία από τα παιδικά του χρόνια δημοσιεύοντας κείμενα του στο περιοδικό "Διάπλαση των Παίδων". Tην πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα την κάνει το 1969 συμμετέχοντας σε ανθολογία νέων πεζογράφων και μετά από δέκα χρόνια κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο. O Mάνος Kοντολέων ασχολείται με όλα τα είδη του πεζού λόγου. Μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, παραμύθι και δοκίμιο. Eίναι ταχτικός συνεργάτης διαφόρων περιοδικών και εφημερίδων (Aυγή, Bήμα, Διαβάζω, Tραμ, Πόρφυρας, Λέξη κ.α.), όπου και δημοσιεύει κριτικές, άρθρα και λογοτεχνικά κείμενα. Είναι μέλος συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Διαδρομές στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους". Γράφει σενάρια τηλεοπτικών προγραμμάτων για παιδία με θέματα γύρω από το βιβλίο και κάνει πολύ συχνά ομιλίες για τα προβλήματα και τους στόχους της Λογοτεχνίας για παιδία και νέους. Bιβλία του έχουν κατά καιρούς βραβευθεί από την Eταιρεία Eλλήνων Λογοτεχνών και από τον Kύκλο του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου. Kείμενά του (διηγήματα και άρθρα) περιλαμβάνονται σε διάφορες ανθολογίες πεζογραφίας και δοκιμίου. O Mάνος Kοντολέων ζει στην Aθήνα μαζί με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους.
 
kontoleon
   Η Στεφανία, προσπαθεί να «επιβιώσει» υλικά και ψυχικά μέσα από μια κατεστραμμένη οικογένεια, μέσα από μια κατεστραμμένη κοινωνία, προσπαθεί να μείνει αψεγάδιαστη μέσα σε μια αμαρτωλή πόλη. Είναι εφικτό; Στο διάβα της, δρόμοι θολοί, δρόμοι σαθροί, χωρίς συναίσθημα προχωρά, άλλωστε σε τέτοιες εποχές τι ρόλο παίζει το συναίσθημα; Τελικά τι είναι αυτό που μπορεί να σε ανυψώσει; Τι είναι αυτό που μπορεί να σε βγάλει από το σκοτάδι στο φως; Ποια δύναμη μπορεί να παρασύρει και ποια να δυναμώσει; Τι θα συμβεί;

   Όλα είναι μέρος μιας ιστορίας που θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία της σελίδα.

   Ένα βιβλίο κραυγή, ένα βιβλίο επανάσταση, ένα βιβλίο που μπορεί να ταρακουνήσει ψυχές, απόψεις και μυαλά. Εκπληκτική και ωμή η γραφή του συγγραφέα, σε παρασύρει, σε δαιμονίζει, σε κάνει να αγανακτείς, σε σηκώνει από τον καναπέ. Προβλήματα υπάρχουν άπειρα γύρω μας και εντός μας. Πάντα ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε θα είναι αυτός που θα μας καθορίζει.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!