= Άλφρεντ και Έμιλυ
Βιβλία

loogoo

Άλφρεντ και Έμιλυ

 
Άλφρεντ και Έμιλυ
Συγγραφέας: Ντόρις Λέσινγκ
Εκδόσεις: Καστανιώτη

alfredkaiemili
 
   Σε αυτό το εκπληκτικό μυθιστόρημα, που υπήρξε και το τελευταίο της, η νομπελίστρια Ντόρις Λέσινγκ εξερευνά τις ζωές των γονιών της, που καταστράφηκαν ανεπανόρθωτα από τον Μεγάλο Πόλεμο. Ο πατέρας της λαχταρούσε την απλή ζωή του αγρότη, αλλά μια οβίδα, που τον “βρίσκει” στα χαρακώματα, τον αναγκάζει να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του με ξύλινο πόδι. Η μητέρα της, από την άλλη πλευρά, ζει τραυματικά το θάνατο του μεγάλου έρωτα της ζωής της, ενός γιατρού που πνίγηκε στη Μάγχη, γεγονός που τη σπρώχνει να αφιερωθεί στην περίθαλψη τραυματιών στο νοσοκομείο Ρόγιαλ Φρι.

alfredkaiemili02   Στο πρώτο μισό της αφήγησης, η Ντόρις Λέσινγκ φαντάζεται την ευτυχισμένη ζωή που θα ζούσαν οι γονείς της αν δεν είχε υπάρξει ο πόλεμος. Στο δεύτερο μέρος αφηγείται την πραγματική ιστορία των γονιών της, που ξεκινάει με τη συνάντησή τους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα κρίκετ, σε ένα χωριό έξω απ’ το Κόλτσεστερ. Ακολουθεί μια διεισδυτική ματιά στη σχέση τους υπό τη σκιά του Μεγάλου Πολέμου, η μετακίνηση της οικογένειας στην Αφρική και ο αντίκτυπος της δικής τους ζωής πάνω στην κόρη τους που αναγκάζεται να μεγαλώσει σε έναν ξένο τόπο.

   Η αγαπημένη νομπελίστρια Λέσινγκ μας παραθέτει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο. Ζώντας μέσα σε μια οικογένεια με έναν πατέρα τραυματισμένο στον Α' παγκόσμιο πόλεμο, απόλυτα εξαρτημένο από την φροντίδα της γυναίκας του και μια μητέρα δυναμική, που ήταν το στήριγμα της οικογενείας, να έχει επωμιστεί όλα τα προβλήματα . Διαπιστώνοντας πόσο διαφορετικές θα ήταν οι ζωές τους μέσα από το όνειρο του καθενός.

   Ο πατέρας της, Άλφρεντ,  ευτυχισμένος οικογενειάρχης αγρότης και η μητέρα της, Έμιλυ, νοσηλεύτρια και δημιουργός αλυσίδας ιδρυμάτων… στο πρώτο μέρος τους δίνει την ζωή που δεν έζησαν... Κάνει πραγματικότητα τα όνειρα των γονιών της. Στο δεύτερο μέρος μας παραθέτει τη ζωή τους όπως τη βίωσε η ίδια.

   Προσπαθώντας να καταλάβει τους γονείς της, καταλαβαίνει και περισσότερα για την ίδια. Είναι σημαντικό για εκείνη να καταλάβει την σχέση τους για να καταλάβει τον ίδιο της τον εαυτό. Η αφήγηση της απλώνεται σαν ένα παραμύθι σε παιδιά. Μας περνάει μέσα από μια εποχή, την εποχή που έζησε και είναι απίστευτο με πόση λεπτομέρεια θυμάται πράγματα και καταστάσεις.

   Ένα βιβλίο για την οικογένεια με την υπογραφή της πιο γλυκιάς αφηγήτριας.
 
Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!