= Αλεξάνδρεια - Γητειές, Μάγια και Μπαχάρια
Βιβλία

loogoo

Αλεξάνδρεια - Γητειές, Μάγια και Μπαχάρια

 
Δήμητρα Ιωάννου
Αλεξάνδρεια - Γητειές, Μάγια και Μπαχάρια
Εκδόσεις Ψυχογιός
 

Πόσο αποκρουστική μπορεί να είναι η ομορφιά και πόσο όμορφη η ασχήμια…
 
   Η πόλη της Αλεξάνδρειας. Οι ρυθμοί, το περιβάλλον ανάμεσα στα περιβάλλοντα, η Αραβική εκδοχή της Ευρωπαϊκής κουλτούρας, η σκιά του νονού – του μεγαλυτέρου των στρατηλατών – και ο ήλιος που καίει στη μια όσο πουθενά στην άλλη, στη γηραιά των ηπείρων. Και οι άνθρωποι, που είναι πάντα απρόβλεπτοι, ανεξαρτήτως συντεταγμένων και σημαδιών στον χάρτη. Η Ισιδώρα Κοσμίδη, οι δύο γυναίκες που καμώνονται πως είναι η εξής μία, οι περιπέτειες και ο παράγων Χ, που τόσο πολύ Χαίρεται όταν Χώνει τη μύτη του παντού.

   Η κυρία Ιωάννου κυκλοφορεί το καινούργιο μυθιστόρημά της. Πλέκει μία ιστορία που παίρνει σάρκα και οστά, που τρέχει χώμα και νερό, σε μία πόλη που αγαπά, σε μία πόλη που δεν μεγάλωσε αλλά την ξέρει καλύτερα από κάθε κάτοικό της. Ξέρει τα μέρη και τα απόμερα, ξέρει τα στέκια και τα μοναχικά, ξέρει τον ουρανό και τη γη της. Και αυτό το μεταφέρει στο βιβλίο της με χειρουργική ακρίβεια. Εξαιρετικά τα γραφτικά, δημιουργούν εικόνες με τις λέξεις, δημιουργούν λέξεις με τους αριθμούς, λες και υπάρχει αυτοφυής κάποια κωδικοποίηση που λειτουργεί σαν μετατροπέας.
 
alexandreia2114

   «Κι αν δεν μ’ αγαπήσεις τώρα, δεν θα με αγαπήσεις ποτέ». Και οι ηρωϊδες μπλέκουν σε διαδρομές με ή χωρίς δράκους. Και οι ήρωες κινούνται εδώ κι εκεί. Και οι μυρωδιές ανθίζουν. Οι τοπικές σπεσιαλιτέ, τα σιρόπια, τα γλυκά και τ’ αλμυρά, οι ανάσες και οι Άνασσες. Λευκές Ρολς Ρόις, χαμόγελα και μορφασμοί πικρίας, κουβέντες που πληγώνουν και λόγια που αποτελούν βάλσαμο για τους αποδέκτες τους, κάψιμο σε κύβο ζάχαρης για να αναδυθεί η ευωδία της. Η Δήμητρα Ιωάννου ζυμώνει τα κείμενά της όπως οι γυναίκες της Αλεξάνδρειας έκαναν με τα φαγητά και τις λοιπές λιχουδιές του τραπεζιού. Βάζει διαλόγους γεμάτους μελωδίες και δυνατές γεύσεις. Ξένος σε ξένη γη δεν λογίζεσαι από τη συμπεριφορά σου αλλά από τους γύρω σου.

   Η Ισιδώρα και η Ραλλού. Η ίδια όψη δύο άλλων νομισμάτων. Ο τρόπος κίνησης και ομιλίας είναι μοναδικοί και έχουν καθαρά να κάνουν με την ευφυία της συγγραφέως. Είναι μία πορεία προς τη ζωή, έτσι όπως τη μαθαίνουμε από μικρά. Είναι μία πορεία προς την πορεία, όπως ακριβώς θα όριζε μία σουρεάλ απόχρωση του διάφανου. Η δημιουργός παραθέτει τις ιστορίες σαν να τις έχει ζήσει η ίδια. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποτελεί οδηγό για το μυαλό, το πίσω μέρος του μυαλού, τη γλώσσα, τη μύτη. Είναι τα μπαχάρια που φέρνουν στο φως ένα ρουθούνισμα όλο στοργή και πάθος, μια ματιά όλο πόθο. Γυρίζω την επόμενη σελίδα και πάλι κάτι καινούργιο. Και πάλι κάτι ευωδιαστό. Θέλω να μάθω τι θα γίνει με τις ηρωίδες, θέλω όμως να δοκιμάσω όλα αυτά που διαβάζω. Ένα προς ένα ει δυνατόν.

   Είναι δοκιμασμένη στην τέχνη της η Δήμητρα Ιωάννου. Το έχει αποδείξει πλειστάκις με τα βιβλία της, όλες τις δημιουργίες της ως τώρα. Τούτο εδώ δεν έρχεται σαν επιστέγασμα. Φιγουράρει σαν το επόμενο βήμα, το οποίο διαφοροποιείται, υπερηφανεύεται χωρίς να κομπάζει, ετοιμάζει το δρόμο για τα αδελφάκια του. Είναι ένα παιδί που κοιτάει προς το φως χωρίς να χρειάζεται γυαλιά προστασίας. Κατάματα και με όλη του την αγάπη. Ίσως τελικά αυτό να είναι και η ουσία της ιστορίας μας. Η αγάπη και πώς την αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Συνήθως λάθος, αλλά με αυτή την προσέγγιση της συγγραφέως μπορούμε και να ελπίζουμε. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο!

Κώστας Κούλης
 

Η Δήμητρα Ιωάννου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Το πρώτο της μυθιστόρημα, «Κασσάνδρα – Το Μυστικό της Μάγισσας», ενθουσίασε το αναγνωστικό κοινό και από τότε έχει γράψει επτά ακόμη μυθιστορήματα που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Το «Αλεξάνδρεια- Γητειές, Μάγια και Μπαχάρια» είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο της.
 
ioannou21
 
Joomla Social by OrdaSoft!