= Άγιος ή Αμαρτωλός;
Βιβλία

loogoo

Άγιος ή Αμαρτωλός;

 
Άγιος ή Αμαρτωλός;
του Ian Rankin
Εκδόσεις Μεταίχμιο

   Ο επιθεωρητής Τζον Ρέμπους επιστρέφει στην Αστυνομία του Εδιμβούργου, αν και με χαμηλότερο βαθμό απ’ αυτόν με τον οποίο αποστρατεύτηκε και ελαφρώς πικραμένος. Μια υπόθεση τριάντα χρόνων ξανανοίγει και υποψίες για κακό χειρισμό της πέφτουν στο Ρέμπους και στην ομάδα του τότε. Ο Μάλκολμ Φοξ είναι ο επικεφαλής αξιωματικός της νέας αυτής έρευνας και το πρόσωπο που θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύγκρουσης του παρελθόντος με το παρόν. Έχει ο Ρέμπους τίποτα να κρύψει; Είναι άγιος ή αμαρτωλός;
 
   Ο επιθεωρητής Ρέμπους είναι ένας παλιομοδίτης αστυνομικός, με πολλές αδυναμίες αλλά πάντα ανθρώπινος. Οι αναγνώστες παρακολούθησαν τις περιπέτειές του από το 1987 όταν ήταν σαράντα χρονών μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2007 (Η συνταξιοδότησή του περιγράφεται στο «Τελευταίο τραγούδι με το Ρέμπους»). Τώρα όμως επιστρέφει στο Αστυνομικό Σώμα, πιο δύστροπος και πιο βασανισμένος από τους δαίμονές του και οι αναγνώστες επιτέλους θα μάθουν σε ποια πλευρά ανήκει ο κατηφής αντιήρωας.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
rankinΟ Ίαν Ράνκιν γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960 στο Φάιφ της Σκοτίας. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1982. Πριν αφοσιωθεί στη συγγραφή, έκανε διάφορες δουλειές, από εργάτης σε αμπελώνες ως φοροεισπράκτορας και μουσικός συντάκτης. Το πρώτο του μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1986, αλλά η καθιέρωσή του ήρθε με τη δημιουργία του διάσημου αντιήρωά του, του επιθεωρητή Ρέμπους, το 1987. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 36 γλώσσες και είναι μπεστ σέλερ στις περισσότερες ηπείρους. Έχει λάβει τέσσερα CWA DAGGER AWARDS, ενώ το 2004 απέσπασε το πλέον έγκριτο αμερικάνικο EDGAR AWARD. Έχει τιμηθεί με ακαδημαϊκούς τίτλους από τα πανεπιστήμια του Αμπερτέι, του Σεντ Άντριους, του Χαλ και του Εδιμβούργου, ενώ για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία του απονεμήθηκε επίσης τιμητικός τίτλος (OBE) από τη βασίλισσα της Αγγλίας.

   Ο μετρ του είδους σε ένα από τα καλύτερα βιβλία του, κατά την ταπεινή μου άποψη.

Τελικά ο αγαπημένος μας επιθεωρητής είναι άγιος ή αμαρτωλός;
Γιατί επέστρεψε;

   Διαβάζοντας αυτό το αριστούργημα βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα, εγώ δεν μαρτυρώ τίποτα πάντως…

   Ίντριγκες, πολλές ανατροπές και αρκετή δράση σας περιμένουν στις σελίδες του.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
agiosiamartolos
Joomla Social by OrdaSoft!