= Ο Άγγελος, ο Ποντικόβεν και η Άγια Νύχτα
Βιβλία

loogoo

Ο Άγγελος, ο Ποντικόβεν και η Άγια Νύχτα

 
Πηνελόπη Μωραΐτου
Ο Άγγελος, ο Ποντικόβεν και η Άγια Νύχτα
Εικονογράφηση: Λιάνα Δανεζάκη & Μάνος Κρόκος
Εκδόσεις Πορφύρα
 
   Τα παιδικά βιβλία αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για δώρο τις γιορτινές μέρες, από την άλλη όμως είναι καλό να δωρίζονται όλο το χρόνο. Γιατί αυτά τα θαυμάσια βιβλία, με τις λεξούλες και τις εικονίτσες, περνάνε υπέροχα μηνύματα. Σαν και τούτο εδώ… Ο Άγγελος θέλει πολύ να τραγουδήσει το «Άγια Νύχτα» στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου του. Δυστυχώς όμως έχει ένα θεματάκι. Το σίγμα το προφέρει θήτα και είμαι σίγουρος πως πολλές και πολλοί από σας θυμηθήκατε συμμαθητές και συμμαθήτριες που μπορεί να αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα, αν όχι και σεις οι ίδιοι. Ο Άγγελος λοιπόν, ένα θαυμάσιο παιδί, που αγαπά τη μουσική και το τραγούδι, προσπαθεί να τραγουδήσει μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά και δεν μπορεί να βγάλει λέξη! Μπλοκάρει, κολλάει, αναψοκοκκινίζει και… και τίποτα. Η δασκάλα, λειτουργώντας πυροσβεστικά, του λέει ότι μπορεί να είναι ο βοηθός της κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για τη γιορτή, ο ήρωας της ιστορίας μας όμως ξέρει ότι όλα αυτά είναι παρηγοριά στον άρρωστο. Συν το γεγονός ότι πρέπει και να υποστεί τα γελάκια των συμμαθητών του…
 
pontikoven01
   Επιστρέφοντας στο σπίτι, χωρίς όρεξη και χωρίς κέφι, δέχεται τα χάδια του γάτου του και την επίσκεψη ενός… ποντικού! Όχι όμως ενός οποιουδήποτε ποντικού. Εδώ μιλάμε για τον Ποντικόβεν το δέκατο, της γνωστής οικογενείας των Ποντικοβενέων, οι οποίοι εκατό-τόσα χρόνια πριν βοήθησαν στη συγγραφή και σύνθεση του «Άγια Νύχτα», ίσως του πιο γνωστού Χριστουγεννιάτικου τραγουδιού. Ο Άγγελος βρίσκεται ξαφνικά στο 1818, ζει από κοντά την ιστορία, γίνεται μέρος της και κάποια στιγμή… ξυπνά! Ήταν όμως όνειρο; Και τι θα γίνει στη γιορτή; Μόλις έμαθαν όλοι ότι κάποια μέλη της χορωδίας δεν θα μπορέσουν να έλθουν λόγω του καιρού. Μήπως τελικά ήλθε η ώρα να δείξει ο Άγγελος τι αξίζει;

   Θαυμάσιο κείμενο που ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους σε ένα πολύ λεπτό μονοπάτι, που προβληματίζει εδώ και πολλά χρόνια. Πότε κάποιος θεωρείται «διαφορετικός»; Και αν θεωρείται, αυτό σημαίνει ότι είναι κιόλας; Μήπως είναι καλό να μην μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι αν κάποιος λέει «αλλιώς» τις λέξεις ή κι εγώ δεν ξέρω τι, πως είναι «άλλος»; Μήπως τελικά είναι καλό να εστιάζουμε στο «Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι», μια και ο καθένας μας έχει τα δικά του χαρίσματα και τις δικές του ιδιαιτερότητες; Η Πηνελόπη Μωραΐτου μας δείχνει το δρόμο κατά του ρατσισμού μέσα από ένα πολύ τρυφερό ανάγνωσμα και θα είναι καλό να μεταλαμπαδεύσουμε στα ζουζούνια μας αυτές τις αξίες και όσο πιο νωρίς γίνεται. Μέσα από τη γλυκιά αυτή ιστορία, μέσα από τις ζωγραφιές και τα αυτοκόλλητα (ναι, έχει και τέτοια το βιβλίο) θα μάθουμε όλοι μας κάτι που το είχαμε σαν δεδομένο και ίσως αυτονόητο, η επανάληψη όμως θα μας φέρει αυτό που ίσως να είχαμε λησμονήσει.

   Προφανώς το προτείνουμε για όλους τους γονείς και τα μουσουδάκια τους, που έχουν ένα ακόμα λόγο να γιορτάζουν στις 21 Μαρτίου. Είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού. Ευκαιρία για γιορτή, έτσι;

Κώστας Κούλης
 
Η Πηνελόπη Μωραΐτου γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία, Bachelor of Arts στο Midwestern State University (MSU), ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της Masters of Arts στην Λογοτεχνία MSU, ΗΠΑ.
Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Λογοτεχνίας και το 2004 Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο MSU – USA στην Παιδική Λογοτεχνία και τα Γυναικεία Στερεότυπα.
 
moraitou

Έχει διδάξει Λογοτεχνία στο Midwestern State University.στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα έχει διδάξει Παιδική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πρόγραμμα Επαγγελματικής και Ακαδημαϊκής Αναβάθμισης Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης.
Έχει λάβει μέρος σε Διεθνή και Πανελλήνια Συνέδρια . Ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων για την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά έχει οργανώσει Ημερίδες και Σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς. Έχει συνεργαστεί με φορείς όπως τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας, και Αργυρούπολης, ο Δήμος Κερατσινίου, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Οργάνωσε το Διαγωνισμό Παραμυθιού για το Δήμο Κερατσινίου. Έχει σχεδιάσει Εκπαιδευτικά πακέτα για Οργανισμούς όπως το Βιωματικό Σχολείο. Επιμελείται και παρουσιάζει την ραδιοφωνική εκπομπή «Κοντά στον όμορφο κόσμο του παιδιού» στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας.
Έχει διατελέσει μέλος της Ομάδας εργασίας για την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ , μέλος του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Tα παραμύθια της «Οι Απίθανες Περιπέτειες του Ονούφριου Νερουλάκη» και « Ο Δήμαρχος τάκανε μούσκεμα» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κιβωτός ενώ εκπαιδευτικά βιβλία της κυκλοφορoύν όπως το «Σχέδιο Εργασίας ένα βιωματικό σχολείο» « Απίθανες Διακοπές» «Η Γλώσσα μου», Μαθαίνω και Νοιάζομαι για το Νερό, Μαθαίνω και Νοιάζομαι για το Δάσος κ.α κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγκυρα. Από τις εκδόσεις Ακρίτας κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της « Κυριακή, πάμε εκκλησία;» καθώς και τα παραμύθια «Η Περιπέτεια μιας Λαμπάδας» και «Ένα Περιστέρι που το έλεγαν Χριστούγεννα». Είναι καθηγήτρια Αγγλικών και είναι αποσπασμένη στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κολωνίας.
 
Joomla Social by OrdaSoft!