Βιβλία

Το Μοναχοπαίδι

IMG1.jpg
Συγγραφέας : Γιάννης Δέδης
Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

   Ο Αντώνης ακροβατούσε πάντοτε σε επικίνδυνες ισορροπίες. Μοιραίες γυναίκες, χρήματα, νύχτα, η άστατη ζωή γενικότερα, προσέλκυαν σαν μαγνήτης τον ατίθασο χαρακτήρα του. Ένα ελεύθερο πνεύμα ή καλύτερα μια ελεύθερη ψυχή, που δεν συμβιβαζόταν ούτε και υποτασσόταν στα «πρέπει» της κοινωνίας, παρά μόνο στα εγωκεντρικά και ανυπόμονα «θέλω» του. Από την παιδική του ηλικία φαίνεται να είχε μυηθεί στους μπελάδες, χωρίς απαραίτητα να τους κυνηγά ο ίδιος. Ίσως του το’ χε η μοίρα του γραμμένο ή ίσως ήταν «θέλημα Θεού» να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των προβλημάτων. «Βίος και Πολιτεία», με λίγα λόγια, η ζωή του Αντώνη, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο – και κουβαλώντας στην πλάτη περίπου μισό αιώνα ζωής – αποφασίζει να πάει στο Άγιο Όρος. Όχι με σκοπό τη μετάνοια, ούτε και για να πλησιάσει το Θεό, αλλά με την ελπίδα να γλυτώσει από τους «δαίμονες» που τον κυνηγούν.

   Ο Γιάννης Δέδης κυκλοφορεί το τρίτο του βιβλίο, «Το Μοναχοπαίδι», από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Πηγή έμπνευσης και συνάμα πρόκλησης, αποτέλεσαν – όπως ο ίδιος γράφει – οι αφηγήσεις του φίλου του Αντώνη.

   Αν και αποτελεί κοινό τόπο των επισκεπτών του, πως η μαγεία που εκπέμπει το Άγιο Όρος είναι δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις, ο Γιάννης Δέδης καταφέρνει με τον αβίαστο και ανεπιτήδευτο περιγραφικό του λόγο να προσφέρει στον αναγνώστη μία αίσθηση δέους και να τον μεταφέρει νοερά στο «Περιβόλι Της Παναγιάς»: «εκεί που καλπάζει η φαντασία, ποντοπορεί το όνειρο, ησυχάζει η ταραγμένη καρδιά του ανθρώπου».

   Τον ήρωα του βιβλίου, τον Αντώνη, ο αναγνώστης τον γνωρίζει μέσα από τις πολύ παραστατικές εξομολογήσεις του στον πατέρα Παύλο. Επικίνδυνα, αλλά παράλληλα κωμικοτραγικά γεγονότα, που συνέβησαν στη ζωή του, συνθέτουν για κάθε εξομολόγηση και μία νέα ιστορία, που κάνει τον αναγνώστη να γελάσει, να σκεφτεί, να απορήσει και ενίοτε να μείνει ενεός, αντιλαμβανόμενος τον τρόπο σκέψης του ήρωα.

   Διαβάζοντας το βιβλίο του Γιάννη Δέδη, ο αναγνώστης συνειδητοποιεί πως ο ήρωας τελικά δεν είναι ένα άγνωστο πρόσωπο, αλλά ένας χαρακτήρας γνώριμος στον οποίο αποτυπώνεται η σύγχρονη κοινωνία και ο τρόπος με τον οποίο δρούμε μέσα σε αυτή.

Έλλη Λινάρδου
Joomla Social by OrdaSoft!