= Μια Συναυλία Στον Ουρανό
Βιβλία

loogoo

Μια Συναυλία Στον Ουρανό

b177046

Τίτλος: «Μια συναυλία στον ουρανό»
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Χρυσόγελος
Εκδόσεις: Μιχάλης Σιδέρης

   Το βιβλίο «Μια συναυλία στον ουρανό», αποτελείται από 11 αυτοτελή διηγήματα. Επί γενικού, ο συγγραφέας, ανακατεύει πραγματικά, δυνητικά, υπερπραγματικά και μυθοπλαστικά στοιχεία, μαζί με αναμνήσεις. Ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι πάντα επικίνδυνο για έναν συγγραφέα, αλλά διαβάζοντας το βιβλίο, πείστηκα ότι το περιεχόμενό του, συνάδει πράγματι με τον τίτλο του.

   Μέσα στις ιστορίες του, είναι έντονο το στοιχείο του «ελευθέρως ονειρεύομαι». Όλες οι ιστορίες, έχουν σαν κοινή συνισταμένη τους, το όνειρο και την αναπόφευκτη ανθρώπινη παρέμβαση στην -πολλές φορές- γκρίζα πραγματικότητα. Σπίτια και τοποθεσίες που εμφανίζονται μόνο για λίγους «πιστά ελεύθερους», ένδοξοι συγγραφείς και ποιητές από το παρελθόν, -σαν τον Πόε- των οποίων το πνεύμα παρουσιάζεται συμπτωματικά με τη μουσική ενός βιολιού, προσαρμογές αρχαίας ελληνικής μυθολογίας στο σύγχρονο κόσμο και επιφάνειες αρχαίων θεών όπως του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, κ.α, προκαλούν μονίμως τον αναγνώστη να σκέφτεται με δύο λέξεις: «Για φαντάσου..».

   Επιπλέον, το έργο, μολονότι επιμένει πολλές φορές σε εξωπραγματικές καταστάσεις, δε στερείται διδακτικής και προτρεπτικής αξίας. Βασικό δίδαγμα που συμβολίζεται στο σύνολο των διηγημάτων του, αποτελεί ο σχετικισμός της πραγματικότητας και πόσο βαθειά ανθρώπινο, είναι το να ονειρεύεται κανείς, αντικαθιστώντας ή και συμπληρώνοντας  την πραγματικότητα με άλλες εικόνες. Η προτροπή, θα μπορούσε να είναι, το να ξυπνήσουμε λίγο τη μαγεία που κρύβουμε μέσα μας, έτσι ώστε, να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο υποφερτή. Χαρακτηριστικά, σε ένα από τα διηγήματά του, «Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση», ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας μονολογεί το εξής: «..Μα πόσο αφελής θα ήμουνα, αν πίστευα, τώρα στα γηρατειά ότι το αηδόνι κελαηδά, όχι από δικό του γούστο, μα από κάποια ανώτερη και αόρατη νομοτέλεια! Πόσο, πόσο αφελής!» Με άλλα λόγια, ο μόνος τρόπος με τον οποίον μπορούμε να αγγίξουμε την ονειρική διάσταση, είναι να γίνουμε πάλι πιο νέοι.

   Τέλος, το σημαντικότερο που διαπίστωσα, είναι ότι σαν έργο, αφορά πραγματικά όλες τις ηλικίες. Σε ένα παιδί, θα διήγειρε τη φαντασία του ακόμη περισσότερο. Σε έναν ενήλικα, θα μπορούσε να του ξυπνήσει αναγωγές στο παρελθόν και αναμνήσεις. Το μόνο που χρειάζεται σε μια τέτοια συναυλία, είναι η θέλησή μας να την παρακολουθήσουμε στον ουρανό ...

Aλέξανδρος Δρίβας
Joomla Social by OrdaSoft!