Βιβλία

Θανάσιμη Παρτίδα

b174912

    Δημήτρης Σολιδάκης   
Εκδόσεις: Μιχάλη Σιδέρη

   Το βιβλίο του Δημήτρη Σολιδάκη, μπορεί να μπει στην κατηγορία των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Παρόλα αυτά, μέσα στην ιστορία που έχει πλέξει, εγκιβωτίζει την εξέλιξη και άλλων ιστοριών που προωθούν την αγωνία και καθορίζουν την κεντρική ιστορία του έργου. Η κυρίαρχη ιστορία, εκτυλίσσεται γύρω από μια δολοφονία ενός άνδρα στο ίδιο του το σπίτι. Αυτήν τη δολοφονία και τις θολές συνθήκες στις οποίες έγινε, καλείται να εξιχνιάσει ο Υπαστυνόμος Στάθης Ιωάννου, με τη βοήθεια της Ανθυπαστυνόμου Τζένης Αγραφιώτη.

   Η αρχή του βιβλίου, καθώς και οι περιγραφές, ακολουθούν κυρίως ένα κινηματογραφικό μοτίβο, το οποίο μας φέρνει πολλά στοιχεία ατμόσφαιρας από χιτσκοκικές ιστορίες μυστηρίου. Η σχολαστική χωροχρονική πλαισίωση, παρέχει την απαραίτητη επιβράδυνση που κρατά την αγωνία και το μυστήριο σε –δυνητικά- πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, από τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος, δεν απουσιάζει το ψυχογράφημα των ανθρώπων που έχουν να κάνουν άμεσα ή έμμεσα με αυτό. Ο τρόπος που συντελέστηκε το έγκλημα, είναι πραγματικά πρωτότυπος. Το πόκερ, τα τραπουλόχαρτα, η μπλόφα, οι επιλογές που τίθενται ως εκβιαστικά διλήμματα, γίνονται κάτι παραπάνω από παιχνίδι, δίνοντας στην ιστορία, στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ. Το έγκλημα φαντάζει τέλειο.

   Αστυνομικό μυθιστόρημα χωρίς ανατρεπτικό τέλος, είναι τουλάχιστον ελλιπές. Ο συγγραφέας, φρόντισε να υπάρχει ένα τέλος που είναι εξ αρχής απρόσμενο και επηρεάζεται από μια φωτεινή, αλλά και μια σκοτεινή ανθρώπινη πλευρά. Από τον έρωτα και την προδοσία. Η κινηματογραφική ροή του βιβλίου, προσφέρει ένα τέλος που μολονότι δεν είναι πλήρως λυτρωτικό, δίνει μια εικόνα για το απρόβλεπτο που περιβάλλει την ανθρώπινη ζωή, τις μεγάλες προσδοκίες που μας δελεάζουν και τα μοιραία λάθη που από αυτές απορρέουν. Άλλωστε, έτσι είναι το πόκερ όταν εφαρμόζεται στη ζωή. Τέλος, η καλή ατμόσφαιρα που προωθεί το μυστήριο και η προσομοίωση του πόκερ στην ιστορία, δίνουν στο βιβλίο ένα μεγάλο ενδιαφέρον.

Αλέξανδρος Δρίβας
Joomla Social by OrdaSoft!